• "Piszkos kezek betegsége" - Fertőzések Losoncban

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hepatitisz "A" vírus lappangási ideje akár ötven nap is lehet, a betegség első tünetei pedig két-három hét után jelentkeznek.

    Hepatitiszfertőzés terjed Losonc környékén. A piszkos kezek betegségének is nevezett kór, eddig legkevesebb hetven embert fertőzött meg - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

    Hirdetések
     A hepatitis A
    Mit kell tudni a hepatitis A fertőzésről>>

    Az újság szerint, a járvány gócpontja a Rappi Kereszteződésben lévő romatelep, ahol még 2009 késő őszén észlelték az első megbetegedéseket.

    A telepen 300-350 ember él, az életkörülmények leírhatatlanok.

    Egy ideiglenesen ezen a telepen lakó, tőrincsi kislány vitte tovább a vírust állandó lakóhelyére, ahonnan a Losonc északi részén lévő Gőzmalom-romatelepre is behurcolták. A Gőzmalom-telepen az elmúlt években szinte napirenden volt a sárgaságjárvány.

    Az árvizek is kedveztek a járványnak

     Hepatitis-A - ételtől is elkapható?
    "Olvastam a napokban, hogy aki Horvátországba utazik, érdemes magát beoltatni hepatitis-A ellen, mert nem úgy készítik el az ételt, hogy mentesítve legyen a vírus ellen. Reális ez a probléma?"
    Az orvos válasza>>

    Valószínűleg a közelmúlt árvizei is kedveztek a járványnak, amelyet a széklettel terjedő hepatitisz "A" vírus okozott.

    Tavaly év végén Tőrincsnél az Ipoly már a lakóházakat fenyegette, a talajvíz szintje magas volt, így a vécékből a vízbe kerülhetett a vírus. Jelenleg 46 betegről van tudomása a losonci tisztiorvosi szolgálatnak, azt viszont felbecsülni sem lehet, hányan fertőződtek meg.

    A hepatitisz "A" vírus lappangási ideje akár ötven nap is lehet, a betegség első tünetei pedig két-három hét után jelentkeznek - jegyzi meg a lap.

    Rámutat: nehéz lesz megfékezni a járványt, mert bár a betegeknek otthon kellene maradniuk, szinte egyikük sem tartja be a karantén előírásait. A község minden intézményében szigorú higiéniai előírások léptek érvénybe, de a járvány akár hónapokig is eltarthat a Losonci járásban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Májgyulladás - Okok, tünetek és kezelés

    Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás a leggyakoribb. A betegségnek van akut és krónikus formája.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Az angol izzadás

    A történelemben előfordultak olyan titokzatos járványok, amelyekről korábban nem voltak híradások, azonban egyszer csak váratlan felléptek, pusztítottak, majd egy idő után többé nem tértek vissza soha, és mibenlétük még máig is vitatott. Ezek egyike az angol izzadás (sudor anglicus).

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Hepatitis-járvány ütötte fel a fejét Nógrád megyében

    Hepatitis "A" vírus által okozott fertőző májgyulladásban 14 ember betegedett meg Rimóc községben az elmúlt napokban - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.

    Hepatitis: Európai út előtt is ajánlott az oltás

    Az elmúlt három hónapban számos európai országban fertőzött a hepatitis A járvány, felütötte fejét Csehországban, Szlovákiában, Litvániában és Nagy-Britanniában is. A múlt héten 300 magyar gyermeket is be kellett oltani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások