• AIDS: Mobiltelefonokkal küzdenek ellene Afrikában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Afrikában mindenütt jelenlevő mobiltelefonok lehetnek a végső fegyverek az AIDS elleni küzdelemben a földrészen, ahol az egészségügyi központok rosszul felszereltek és az infrastruktúra gyakran lepusztult - vélekedik a betegség terjedése ellen küzdő ENSZ-ügynökség (UNAIDS) főigazgatója.

    Az évek során odaáramlott eszközök ellenére, Afrika szubszaharai része megmaradt a betegség által leginkább sújtott övezetnek a világon, itt él a HIV-vírussal fertőzöttek 67 százaléka - mondta a mali Michel Sidibé, aki 2008 decembere óta tölti be a UNAIDS főigazgatói tisztségét Genfben.

    Hirdetések
     Megszüntethető lenne az anya-gyermek fertőzés

    A következő öt éven belül megszüntethető lenne, hogy HIV-pozitív állapotos kismamák megfertőzzék magzataikat. 
    Lesz elegendő pénz? >>

    - Itt az ideje, hogy az olyan sok gazdasági, politikai és társadalmi gonddal terhelt földrészen is áttérjenek a problémák konkrétabb kezelésére, és ezzel a pandémiával itt sem harcolhatnak csak a szokásos megközelítéssel: szükség van a nem hagyományos eszközök bevetésére is.

    Mint megjegyezte, a mobiltelefonok száma Afrikában az egyik legmagasabb a világon, "magasabb mint Észak-Amerikában". Megfelelő képzéssel és hordozható telefonokkal felszerelkezve a falusiak, az egészségügyi rendszer tevékeny szereplőivé válhatnak. A főigazgató közlése szerint, egy nagy mobiltelefon-szolgáltató beindítja azt a programot, amelynek keretében ingyen hívhatók az egészségügyi szakemberek, akik hasznos tanácsokkal tudják ellátni a fertőzötteket. "Ez fantasztikus kezdeményezés. Az az előnye, hogy nem kell elmenni egy egészségügyi központba, ahol megbélyegezhetik az embert" - magyarázta.

    Nigériában - ahol több mint 70 millió mobiltulajdonost tartanak nyilván, vagyis minden második lakosra jut egy maroktelefon - már elindítottak egy kísérleti programot két szövetségi államban, az északi Kadunában és a délnyugati Ondoban. A két térségben a helyi gyógyítókat, akiknek olykor még középiskolai végzettségük is alig van, kiképezték arra, hogy felismerjék a betegségek tüneteit.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Körbejárják a falvakat, megvizsgálják a betegeket, és mobiltelefonjukon felhívják a megadott egészségügyi központ orvosi személyzetét, hogy megkapják a diagnózist és az utasításokat. "Ilyen módon több embert érünk el, de mindenekelőtt eljutunk a szegényekhez" - tette hozzá Sidibé, aki nemrégiben Nigériában és Dél-Afrikában járt, abban a két országban, ahol az afrikai HIV-fertőzéses esetek több mint felét tartják nyilván.

    A megelőző intézkedések dacára - amelyekkel 400 ezer új fertőzést akadályoztak meg az utóbbi nyolc évben - Afrika szubszaharai részén 2008-ban 22,4 millió HIV-fertőzött volt a UNAIDS adatai szerint. Nigériában, Afrika legnépesebb országában körülbelül 3 millióan élnek együtt az AIDS betegséget okozó vírussal.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: AIDS, HIV,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Cytomegalovirus: mik a tünetek és hogyan kezeljük?

    A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human Cytomegalovirus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen szövődmények léphetnek fel? Tudnivalók a Cytomegalovirus-fertőzés tüneteiről, kezeléséről.

    A HIV-fertőzöttség gyógyításában is hasznosíthatják a rákkutatásban elért áttöréseket

    A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.

    2030-ra ne legyen több AIDS és hepatitis megbetegedés

    Életeket ment, aki csökkenti azon fertőzöttek számát, akik csak késve jutnak hozzá a HIV és/vagy HCV-kezeléshez, hangzik a HepHIV2017 konferencia záródokumentumának egyik megállapítása. A megfogalmazást készítő 241 résztvevő 40 országból érkezett, a tudósok, szociológusok, szociális segítők napjaink járványügyi helyzetéről, a teendőkről cseréltek eszmét.

    AIDS Világnap - Ingyenes és anonim szűrővizsgálatok

    Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált prevenció segítségével érhetjük el. Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000 beteg hal meg AIDS-ben.

    Orvostanhallgatók az AIDS ellen

    A HIV-fertőzés megelőzésére hívja fel a figyelmet a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete december 1-jén, az AIDS világnapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA