• Gének segítségével kimutatható a Candida-fertőzés

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új teszt, amely a gének működési mintázatát vizsgálja, alkalmas lehet arra, hogy egy veszélyes gombafertőzést kimutasson a vérből - közölték szerdán amerikai kutatók.

    A vizsgálatban a Candida albicans elnevezésű sarjadzógombával megfertőzött egereknél mutatták ki, hogy mely génjeik vannak bekapcsolt állapotban, miközben ugyanezek a gének egészséges egereknél nem működnek.

    Hirdetések
    Candida fertőzés
    A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el.
    Candidiasis>>

    "A tanulmány alapját adhatja egy embereknél vérből végezhető, génkifejeződést vizsgáló teszt kifejlesztésének.

    A módszerrel  korábban állapíthatnák meg az életveszélyes fertőzést, mint a jelenleg alkalmazottakkal" - magyarázta Geoffrey Ginsburg kutatásvezető, a Duke Egyetem munkatársa, akinek eredménye a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

    A candida a negyedik leggyakoribb vérárami fertőzés az Egyesült Államokban. Nehéz megkülönböztetni egyes bakteriális fertőzésektől. Az antibiotikumok haszontalanok gombafertőzések ellen, amelyeket gombaellenes hatóanyagokkal kell kezelni.

    Az élesztőszerű gomba normál esetben gondot nem okozva él a szájban és a gyomor-bélrendszerben, ám az antibiotikumok és más gyógyszerek elpusztíthatják a "rivális" baktériumokat, amelyek egyensúlyban tartják mennyiségét, aminek eredményeként a gomba elszaporodhat. Amikor a Candida albicans a vérbe jut, szétterjedhet az egész testben, és súlyos betegséget okozhat. A fertőzés 24 órán belül megölheti a kritikus állapotú betegek 10-15 százalékát. Ha legkésőbb három napon belül nem veszik észre, a páciensek 30 százaléka meghal.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatás során vérmintákat vettek egészséges egerektől és olyanoktól, amelyeket a sarjadzógombával, illetve egy baktériummal fertőztek meg, és összehasonlították a bennük tapasztalt génkifejeződési mintázatot, vagyis azt, hogy mely gének működtek, illetve maradtak inaktívak. Az eredmények segítségével sikerült leírni azt a genetikai mintázatot, amely a gombafertőzésre utal.

    A kutatócsapat reményei szerint megállapításaik alapját képezhetik egy vérből végezhető genetikai tesztnek, melyet elsősorban a kórházakban fekvő betegeknél használhatnak eredményesen.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

    Bárányhimlő felnőttkorban

    A bárányhimlő - bár ritkábban, mint gyermekkorban - felnőttkorban is előfordulhat. A betegséggel szemben csak azok védettek, akik gyermekként már átestek a fertőzésen, illetve jelentősen kisebb a fertőzés esélye azok körében, akik megkapták a bárányhimlő elleni védőoltást.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA