Vakcinával megelőzhető a súlyos hasmenéses járvány

MTI
megjelent:

A súlyos hasmenést, ezáltal akár pár nap alatt a csecsemők és kisgyerekek halálát okozó rotavírus elleni vakcina, 2 millió gyerek életét mentheti meg a következő évtizedben - közölték szerdán szakértők.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legutóbbi számában, két tanulmány elemzi a rotavírus elleni vakcinálás eredményeit. A kutatók megállapították, hogy Afrikában 61 százalékkal, Mexikóban pedig 35 százalékkal csökkent a vakcinálás után a hasmenés miatti gyermekhalálozás.

A rotavírus-fertőzés

Világviszonylatban a rotavírus fertőzés okozza a legtöbb, enyhébb-súlyosabb kiszáradást okozó, hányással, hasmenéssel járó betegséget kisgyermekek és csecsemők körében. A fejlődő országokban évente 1 millió csecsemő hal meg a betegség következtében.
A betegség tünetei, kezelése >>

Mathuram Santosham, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szakértője kommentárjában hangsúlyozza, hogy a vakcinákat azonnal be kellene vezetni minden olyan területen, ahol magas a rotavírus-fertőzés okozta halálozás aránya.

Ebben az esetben a következő évtizedben, 2 millió gyerek életét menthetnék meg világszerte.

A rotavírus a súlyos hasmenés leggyakoribb okozója, évente 500 ezer 5 év alatti gyereket öl meg világszerte, mintegy felét Afrikában.

A fejlett országok egy részében, például Kanadában és az Egyesült Államokban az oltási program része a rotavírus-vakcina is.

Az egyik most közzétett tanulmányhoz, a Washington Egyetem kutatói 4000 gyereket vizsgáltak Dél-Afrikában és Malawiban. A gyerekek vagy a GlaxoSmithKline szájon át alkalmazott (orális) vakcináját kapták, vagy placebót.

A valóban vakcinált gyerekek 1,9 százaléka kapott súlyos hasmenést a későbbiekben, míg a placebós csoportba tartozók 5 százaléka.

A másik tanulmányt Mexikóban készítették, az Egyesült Államok járványügyi intézetének (CDC) munkatársai. Itt 2007 decemberére a babák 74 százaléka, legalább egy dózis vakcinát kapott. 2008-ban 1118 hasmenéssel összefüggő halálozás történt az öt év alatti gyerekeknél, ami 675 esettel kevesebb, mint a 2006-os.

(MTI)

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.