• Az AIDS terjedése humanitárius válság

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Orvosok Határok Nélkül azt követően kezdett éves listát közzétenni súlyos humanitárius válságokról, hogy 1998-ban szinte teljesen elkerülte az amerikai média figyelmét egy rendkívül súlyos dél-szudáni éhínség.

    Az AIDS-ellenes küzdelem apadó finanszírozása miatt a fejlődő világban mintegy 10 millió embert nem tudnak megfelelő gyógyításban részesíteni, ezért a betegség terjedése az idén a tíz legsúlyosabb humanitárius válság egyike volt - jelentette ki helyi idő szerint vasárnap New Yorkban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi emberbaráti szervezet vezetője.

    Hirdetések

    A legnagyobb humanitárius válságok közé tartozott 2009-ben az is, hogy Srí Lankán, Pakisztánban és Szudánban a kormányok akadályozzák az életmentő segítség megadását az embereknek, illetve hogy Jemenben, Afganisztánban, Pakisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szomáliában nem tartják tiszteletben a polgári lakosságnak a biztonsághoz való jogát.

     HIV-fertőzés
    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. HIV-fertőzés>>

    A szervezet szerint, ebben az évben súlyos probléma volt az alultápláltság és egyes elhanyagolt, kifejezetten a fejlődő országokban jelen lévő betegségek elleni küzdelemre fordított nemzetközi finanszírozás elégtelensége.

    Míg a nemzetközi közösség mindössze 350 millió dollárt fordít évente például az alultápláltság visszaszorítására, becslések szerint 11,5 milliárd dollárra lenne szükség - állítja a szervezet.

    Az Orvosok Határok Nélkül azt követően kezdett éves listát közzétenni súlyos humanitárius válságokról, hogy 1998-ban szinte teljesen elkerülte az amerikai média figyelmét egy rendkívül súlyos dél-szudáni éhínség.

    A tízes listával az MSF célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet olyan válságokra, amelyek a szervezet szerint nem szerepeltek kellő súllyal híradásokban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Cytomegalovirus: mik a tünetek és hogyan kezeljük?

    A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human Cytomegalovirus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen szövődmények léphetnek fel? Tudnivalók a Cytomegalovirus-fertőzés tüneteiről, kezeléséről.

    A HIV-fertőzöttség gyógyításában is hasznosíthatják a rákkutatásban elért áttöréseket

    A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.

    Az intravénás drogozók ötöde HIV-fertőzött

    A világon körülbelül 16 millió ember használ illegális kábítószert intravénásan. Csaknem egy ötödük, 3 millió hordozhatja magában az AIDS-t okozó vírust - írja szerdán a Lancet című brit orvosi hetilap.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA