A megfázás is fertőző betegség? - Az orvos válaszol

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Szeretném megtudni, hogy a megfázást is vírus okozza? Sokszor hallom a barátaimtól, hogy csak megfáztak és az nem is fertőző. Én mégis úgy gondolom, hogy azt is el lehet kapni. Igaz ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Jól gondolkodik, a megfázást is vírus okozza, így fertőző betegség. Számos légúti vírus okozhat az influenzánál enyhébb tüneteket, pl. rhinovírusok, RSV, stb. Azonban ezek mégsem egyenlőek az influenzával, főleg a felső légutak gyulladása, orrváladékozás a vezető tünet.

Ebben az esetben a megfázás nevet azért kapták ezen vírusok által okozott betegségek, mert hideg rontja a bőr és a nyálkahártya vérellátását. Ez a folyamat gyengíti a test védekezőképességét, és utat nyit a kórokozóknak. Valójában nem a hidegtől lesz valaki beteg, hanem a vírusoktól, de ezek megbetegítő tevékenységében a hideg is közrejátszik.

A meghűlés, megfázás, nátha

A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel.
A meghűlés, más szóval nátha, a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek.
Meghűlés, megfázás, nátha | Megfázás vagy influenza? Teszt

Dr. Csuth ÁgnesForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
Megfázás
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Olasz Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.