• Hányan halnak meg AIDS-ben?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szerzett immunhiányos betegsége terjedését 1981-ben minősítették járványnak. Tavaly 2 millió ember halt meg a szerzett immunhiányban. A friss fertőzések száma 2008-ban 2,7 millió volt.

    Csaknem 60 millió ember fertőződött meg az AIDS betegséget okozó HIV vírussal, amióta felfedezték. A halálos áldozatok száma pedig túllépte a 25 milliót, de a friss fertőzések száma csökken - áll az ENSZ éves AIDS-jelentésében, amelyet kedden tettek közzé Genfben.

    Hirdetések
     Linkajánló

    Az elmúlt 8 év alatt a friss HIV-fertőzések száma 17 százalékkal csökkent.

    A legnagyobb haladás egyes afrikai régiókban mutatkozik, amit a szakemberek a megelőzés sikerének minősítenek.

    Kelet-Afrikában 25 százalékkal lett kevesebb a friss HIV-fertőzések száma 2001-hez képest, a Szaharától délre eső területeken pedig 15 százalékkal. Dél- és Délkelet-Ázsiában 10 százalékos volt a csökkenés ugyanebben az időszakban.

     HIV-fertőzés
    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. 
    HIV-fertőzés>>

    A jelentés szerint 33,4 millió HIV-fertőzött él a világban. Ez minden eddiginél magasabb szám, ami arról tanúskodik, hogy a gyógyszeres kezelés eredményeként a páciensek tovább maradnak életben.

    Az AIDS-es halálozások száma az utóbbi 5 évben 10 százalékkal csökkent, miután egyre több ember részesülhet az életmentő gyógykezelésben. A hatásosabb gyógyszerek bevezetése, 1996 óta becslések szerint 2,9 millió emberéletet sikerült megmenteni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

    Felkészülés a halálra

    A halál általában tabutéma, melyről a legtöbben nem szívesen beszélnek - pedig az élet része, akárcsak a születés. Hogyan készülhet fel az ember az utolsó napjaira?

    AIDS világnap: egy vérvétel és biztonságban tudhatom a páromat is

    December elsején, az AIDS világnapon a felvilágosító- és szűrőprogramok kiemelten fontosak a HIV-fertőzés megfékezésében. Mindenki számára elérhetőek az anonim és ingyenes HIV-szűrések. A WEBBeteg.hu helyszíni beszámolója.

    Gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke: a hospice ház

    A menthetetlen daganatos betegek testi és lelki szenvedését egyre több helyen igyekeznek méltó és szakszerű ápolással enyhíteni hazánk hospice házaiban. A szenvedőknek és a családtagoknak fájdalmas és tragikus érzés az elmúlással farkasszemet nézni. A kegyelmi időben a magyar emberek kétharmada otthonában, a családja, szerettei mellett vágyódik élete utolsó szakaszát eltölteni. Nem mindenki tudja azonban vállalni, hogy a nap huszonnégy órájában, szakértelemmel a szeretett személy mellett marad. A hospice házak szakemberei gondoskodással veszik körül betegeiket és a családtagokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások