• Száz fölött az idén felfedezett HIV fertőzések száma Magyarországon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ebben az évben 8-an haltak meg AIDS-ben szeptember végéig, és 102 új HIV fertőzést diagnosztizáltak itthon - egyebek mellett ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ információs hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.

    1985 óta egyébként 1733 esetben regisztráltak HIV-fertőzést, és az utóbbi 24 évben 304 ember halt meg AIDS-ben Magyarországon.

    Hirdetések

    A hetilap adatai szerint, az év első 9 hónapjában 81 férfinél és 9 nőnél igazolták a fertőzést. 12 esetben olyan mintából mutatták ki a fertőzést, amely ismeretlen személytől származott. A 102 HIV-fertőzött csaknem fele homo-, illetve biszexuális, és szintén ehhez a csoporthoz tartozott az idén meghalt 8 AIDS-es közül 6. Valamennyi elhunyt férfi volt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Epinfo adatai szerint, 1985 óta Magyarországon összesen 1733 ember fertőződött meg HIV-vel, közülük 1317 férfi és 218 nő, a többi fertőzött ismeretlen volt. Az adatokból az is kiderül például, hogy összes fertőzött közül 908 személy homo-, illetve biszexuális, 32-en hemofíliások, 22-en kábítószeresek, 23-an vérátömlesztéssel kapták el a vírust. A fertőzöttek egyhatoda heteroszexuális.

    A 304 elhunyt nemek szerinti megoszlása: 278 férfi és 26 nő. Az AIDS-ben meghaltak közül 222-en homo-, illetve biszexuálisok voltak, 33-an heteroszexuálisok, a többiek esetében nincs adat.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

    Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

    Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA