• Tüdőgyulladás - Az összes gyerekhalál 20 százalékát okozza

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az összes gyerekhalál mintegy 20 százalékát okozza a tüdőgyulladás évente, míg az AIDS a két százalékát. A közegészségügyi szakértők úgy vélik, ideje ráirányítani a közvélemény figyelmét is a tüdőgyulladás következményeire.

    A világszerte legtöbb gyerek halálát okozó tüdőgyulladás elleni küzdelemhez, 39 milliárd dollárra lenne szükség a következő hat évben - közölték ENSZ-tisztségviselők

    Hirdetések
     A tüdőgyulladás tünetei
    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul. A tüdőgyulladás tünetei>>

    Első alkalommal tartják meg hétfőn a tüdőgyulladás világnapját, ebből az alkalomból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF közös akciótervet bocsát ki, hogy 5 milliónál több gyereket megmentsen a haláltól 2015-ig. A 68, nagy halálozási aránnyal rendelkező ország közül Kínában 13 milliárd, Indiában 7 milliárd dollárt költenének el.

    A terv végrehajtásához szükséges összeg kevesebb, mint amennyit például az AIDS betegségre költenek, holott a tüdőgyulladás több gyereket öl meg, mint az AIDS, a malária és a kanyaró együttvéve.

    Az összes gyerekhalál mintegy 20 százalékát okozza a tüdőgyulladás évente, míg az AIDS két százalékát. A közegészségügyi szakértők úgy vélik, ideje ráirányítani a közvélemény figyelmét is a tüdőgyulladás következményeire.

    Tüdőgyulladás - összefügg az életszínvonallal

    Az ENSZ szakosított szervezetei, többféle beavatkozást terveznek a vakcinálástól az olyan általánosabb elképzelésekig, mint a gazdasági fejlődés elősegítése, mert a tüdőgyulladás miatti halálozás szorosan összefügg az alultápláltsággal és a szegénységgel.

    Nem minden szakértő ért azonban egyet a pénz ilyen célú elköltésével. "A közel negyven milliárd dollár nagy hányada elfecsérlődik, hacsak nem ragaszkodnak a vakcináláshoz" - véli Philip Stevens, a londoni székhelyű International Policy Network munkatársa.

    Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
    Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>

    A GAVI, a Globális Szövetség a Vakcinákért és az Immunizációért - melyben ENSZ ügynökségek és olyan civil szervezetek vesznek részt, mint a Bill és Melinda Gates Alapítvány - éppen ezt a célt tűzte ki. 2015-ig 4 milliárd dollárt költene 42 szegény országban mintegy 130 millió gyerek tüdőgyulladás elleni beoltására. Ilyen vakcina már 2000-től rendelkezésre állt, ám csak a gazdagabb országokban.

    A tüdőgyulladásra irányuló megújított figyelemmel, valamint az új forrásokkal a következő néhány évben az egészségügyi szervezet illetékeseinek reményei szerint felére csökkenhet az emiatt történő halálozás.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A köröm betegségei: Mire utalnak?

    A köröm kültakarónk része, eltérései számos betegség velejárói lehetnek. A köröm hetente körülbelül egy millimétert nő, a kéz középső ujján a leggyorsabban.

    A nyirokcsomók megnagyobbodása - Mire figyelmeztet?

    Fertőzések következtében a nyirokcsomók megduzzadnak, majd a betegség leküzdésével visszanyerik eredeti állapotukat. Aggodalomra ad okot, ha a nyirokcsomók megnagyobbodása látszólag ok nélkül következik be, vagy a fertőzés megszűnését követően, hetek alatt sem múlik el.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    Mi a leggyakoribb oka, ha lázas a gyermek?

    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.

    A rekedtség súlyos problémákat jelezhet

    A rekedtség légúti fertőzés következménye is lehet és egy koncert utáni reggelen is normális jelenség. Az elhúzódó rekedtség hátterében azonban komolyabb elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA