"Kórházban kaphatott el húsevő baktériumot?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Gyomorrák műtét után a hozzátartozóm olyan kórterembe került, ahol egy húsevő baktériummal fertőzött személy feküdt. Ez orvosilag megengedhető? Összefüggésben lehet ez a tény a halálával?" - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A hétköznapi használatban húsevő baktériumnak nevezett kórokozók, egy nagy csoport részei.

Ezeknek csak elenyészően kicsi százaléka igényli a beteg elkülönítését, és ilyenkor külön személyzet is foglalkozik a beteggel. Ez igen ritka eset. Ennek megállapítása többféle vizsgálat után, de elég gyorsan lehetséges. A szigorú szabályok betartását, a kórházhigiéniáért felelős szakemberek folyamatosan ellenőrzik.

A legtöbb lágyrészfertőzés, amit esetleg húsevőnek tartanak a nem egészségügyi végzettségű hozzátartozók, nem ilyen típusú fertőzés. Sajnos a gyomorrák halálozása, még a sikeresen megoprált esetkeben is, nagyon magas.

Ennyi adatból több információt nem tudok írni. Ismételten hangsúlyozom, hogy a valóban veszélyes lágyrészfertőzés igen ritka.

A húsevő baktérium

Az A-csoport tagjai a legfertőzőbb kórokozó streptococcusok. Legjelentősebb képviselőjük a Streptococcus pyogenes, más néven húsevő baktérium. Nevét onnan kapta, hogy előszeretettel szaporodik el sebekben vagy gyulladt bőrterületeken, és főként erősen szennyezett sebek vagy legyengült állapotú betegek esetén akár amputáció is szükséges lehet a beteg gyógyulása érdekében. A streptococcusok okozta fertőzésekről

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, háziorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.