• Mindent a HPV elleni oltásról

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ferencvárosban is ingyen juthatnak hozzá a 13 éves lányok, a HPV-elleni oltáshoz július óta. Ez a korosztály az, amelyik szakmai szempontból még a leghatékonyabban megóvható, de természetesen az idősebbeknek is ajánlott a méhnyakrákot hatékonyan megelőzni képes oltás.

    Mi is a HPV?

    A humánpapillóma vírus (HPV) az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó, amely a méhnyakrák (és más, sokkal ritkább daganattípusok) kialakulásában is döntő szerepet játszhat.

    Hirdetések

      HPV és méhnyakrák


    Bizonyos HPV típusokról ismert, hogy rosszindulatú daganatos átalakulást indíthatnak be. Ezt főképp a méhnyakrákkal kapcsolatban vizsgálták. Emiatt HPV pozitív nők esetében a rákszűrés gyakrabban negyedévente javasolt.
    Human papilloma vírus okozta nemi fertőzések>>

    Ez a megbetegedés világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rákfajta, a WHO becslése szerint 2006-ban, közel 650 nő halt meg méhnyakrákban naponta. Európában a nők 80 százaléka találkozik élete során a HPV-vel, így szinte mindenkinek ajánlatos lenne a megelőzésre koncentrálnia.

    A HPV tulajdonképpen nem egyetlen kórokozó, hanem egy egész család, amelynek eddig 130 típusát azonosították.

    Mindre jellemző, hogy csak hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak az emberben fertőznek – tájékoztat dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyásza.

    HPV - többféle erősségű daganatkeltő hatás

    Daganatkeltő hajlandóságuk alapján magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba sorolhatók, ez utóbbiak csak jóindulatú hámelváltozásokat okoznak, amelyek könnyen eltávolíthatók.

      Hasznos tanácsok a megelőzés érdekében


    • Ügyelni kell a biztonságos szexre, illetve a nagyszámú alkalmi kapcsolatok mellőzésére!
    • Rendszeresen részt kell venni nőgyógyászati szűrésen!
    • Mivel a dohányzás önálló rizikófaktora a méhnyakráknak, így érdemes letenni a cigarettát!

    A másik csoportja ugyan „rák-előtti" állapotot és rosszindulatú daganatot idéz elő, ám ezt sokszor akár évtizedekig tartó lappangási idő előzi meg. A szájnyálkahártya fertőzése leginkább orális szex útján következik be, de szüléskor a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára.

    Még a magas kockázatú HPV-fertőzések 90 százaléka is meggyógyul 2 év alatt immunválaszunk segítségével.

    Azonban a betegek 5-10 százalékánál tartós fertőzés alakul ki, amelynek következtében jönnek létre például a nemi szerveken és környékükön lévő szemölcsök, amelyek egyrészt kellemetlenek, és néha fájdalmasak, másrészt lelkileg is rombolóan hatnak.

    Az évekig fennálló fertőzés a méhnyak hámsejtjeinek abnormális növekedéséhez, vagy akár rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet.

    HPV oltás megelőzésként

    Sajnos, a HPV-fertőzés jelenleg még nem gyógyítható, és felelőtlenség lenne az öngyógyulás lehetőségében bízni. A rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatok jelentősége, felbecsülhetetlen a komolyabb kórállapotok korai felismerésében.

    Ha egy ilyen szűrés során az orvos kóros elváltozást és magasabb kockázatú HPV-törzset azonosít, amely azonban még nem okozott daganatot, a fertőzött részt egy kisebb kimetszéssel el lehet távolítani.

      A HIV fertőzés tünetei a szájban


    A nyelv szélén egy vagy mindkét oldalon lévő, egyenetlen felszínű, vonalas csíkoltságot mutató elváltozás. Kialakulását két virus közösen idézi elő (EBV, HPV) tehát nem a HIV vírus, az csak az immunrendszert támadja és ezért ezek a vírusok (meg mások is) tudnak betegségeket okozni.
    A HIV fertőzés tünetei a szájban - Fotóval!>>

    Ez a beavatkozás javasolt rákmegelőző állapotokban is.

    Az elvégzett műtétek életet menthetnek, azonban nem mentenek fel a további rendszeres citológiai szűrés alól!

    A megelőzés egyik leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amelynek két típusát lehet ma Magyarországon elérni.

    Az egyik 2007-ben törzskönyvezték, és a HPV 16-os és 18-as típusai által okozott méhnyakrák ellen nyújt védettséget a 10-25 év közötti fiatal lányok, nők számára.

    A 2006 óta elérhető másik típus a négy leggyakoribb HPV-típus (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) okozta megbetegedésektől védi a 9-26 éves korosztályt, bár később más vírustörzsek ellen is hatásosnak bizonyult.

    Mindkét típus 3 oltásból álló sorozat, amelyet fél-, illetve egy éven belül kell megkapni.

    Leghatékonyabb azoknál a fiatal lányoknál, akik érintetlenségük okán nagy valószínűséggel még nem estek át HPV-fertőzésen, de annak is érdemes beoltatnia magát, aki már átélte a fertőzést. Az oltásokat rendszerint a nőgyógyász írja fel és adja be, így elsősorban nála érdemes tájékozódni a részletekről.

    Magas költség, segítő önkormányzatok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A HPV-oltást Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban már bevezették az oltási programba, de Magyarországon még csak egyes önkormányzatok saját jogkörén belüli döntése, hogy az érintettek ingyen jussanak hozzá.

    Eddig közel 30 önkormányzat hozott ilyen határozatot, például Hódmezővásárhelyen, Vácott, Miskolcon és a főváros V. kerületében. Aki önmaga finanszírozza az oltássorozatot, 90 ezer forintot kell szánnia rá. 

    (Orvostkeresek.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A mellékhere és herezacskó daganatai

    A férfi nemi szervek bármilyen elváltozásával forduljon orvosához, hiszen ha időben fény derül a betegségre, akkor rendszerint kisebb beavatkozás is elegendő, és így elkerülhetőek a radikális műtéti beavatkozások!

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    HPV (humán papillomavírus) okozta nemi fertőzések

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

    Újabb évfolyam kaphatja meg a méhnyakrák elleni védőoltást

    80 százalék feletti átoltottságot sikerült elérni hazánkban az önkéntes oltás bevezetésének első évében.

    Támogatná a főváros a HPV-oltás teljes körűvé tételét

    Pályázatot indítana a kerületi önkormányzatok számára a főváros, hogy minden 12 és 14 közötti lány megkapja a HPV-oltást Budapesten.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA