• Új influenza: Kikre a legveszélyesebb a járvány?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő emberek esetében, az új influenzajárvány során súlyosabb komplikációk, szövődmények léphetnek fel. Tanácsok azzal kapcsolatban, hogyan védekezhet az új típusú influenza ellen, ha a következő betegségek valamelyike érinti, vagy gyermeket vár.

    Krónikus tüdőbetegség, asztma

    Kicsi a valószínűsége, hogy az asztmás embereket megfertőzi az új járvány, ha azonban a sertésinfluenza tünetéhez hasonló légúti fertőzés alakul ki náluk, további légzési nehézségek léphetnek fel.

    Hirdetések

    Nagyon fontos, hogy minden asztmás rendszeresen járjon kontrollvizsgálatra annak érdekében, hogy ha megfertőződnek az új típusú influenzával, ne súlyosbodjanak az asztmás tüneteik.

    Minden asztmában szenvedőnek azt tanácsolják az orvosok, hogy készítsen naprakész cselekvési tervet, mely az asztma kontroll fenntartását segíti. A cselekvési terv tartalmazza, hogy milyen gyógyszereket kell szednie, és mit kell tennie egy asztmás roham kitörése esetén.

    Krónikus szívbetegség

    Judy O’Sullivan, a Brit Kardiológiai Alapítvány elnöke úgy vélekedett, hogy a járvány során növekedhet a szívinfarktusok száma. Elmondása szerint nem bizonyított, hogy a szívbetegségben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg az új vírussal.

    „Ha azonban megfertőződtek, az akut szívbetegségek kialakulásának kockázata növekedhet esetükben” – tette hozzá O’Sullivan. „Bizonyított, hogy akut gyulladásos esetekben – mint például influenza - gyakrabban jelentkezik szívinfarktus. Emiatt növekedhet a szívinfarktusos esetek száma az influenzajárvány során”.

    A szívbénulásban, vagy a veleszületett rendellenességben szenvedő páciensek esetében nagyobb valószínűséggel léphetnek fel komplikációk, ha megfertőződnek a H1N1 vírussal. Ezeknek a betegeknek már az első tünetek megjelenésekor vírusellenes gyógyszereket kell bevenniük!

    A recept nélkül kapható gyógyszerek – például fájdalomcsillapítók és köhögéscsillapítók – használata előtt feltétlenül kérdezze meg az orvosát az esetleges mellékhatások elkerülése miatt! Ez azért fontos, mert bizonyos gyógyszerek nem alkalmazhatók együtt a szívgyógyszerekkel.

    Cukorbetegség

    „A cukorbetegek a nagyobb kockázati kategóriájú osztályba tartoznak az influenza szempontjából” – mondta Caroline Butler, a Diabetes UK tanácsadója.

    Az influenza felboríthatja a cukorbetegség kezelését, továbbá a vér glükóz szintjének ingadozását idézheti elő. Ez számos egészségügyi problémát okozhat a cukorbetegeknél, például tüdőgyulladást és bronchitist.

    Neurológiai problémák, sclerosis multiplex és Parkinson-kór

    Nem bizonyított, hogy aki sclerosis multiplex betegségben szenved, azt máshogyan érintené a sertésinfluenza. Ha azonban immunszuppresszánsokat szed, nagyobb valószínűséggel fertőződhet meg az új influenzával, és még súlyosabbak lehetnek a tünetei.

    Terhesség

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint, a terhes nők esetében leginkább a következő komplikációk léphetnek fel: tüdőgyulladás, nehéz légzés, kiszáradás. Ezek a tünetek az állapotos nőknél a második és a harmadik trimeszterben jelentkeznek a legnagyobb valószínűséggel.

    „Ha egy terhes nőnél kialakul a sertésinfluenza bizonyos szövődménye, például tüdőgyulladás, kicsi az esély arra, hogy ez koraszüléshez vagy elvetéléshez vezet.

    Ajánlatos, hogy az állapotos nők kerüljék a nagy tömegeket és a felesleges utazásokat! Ezáltal csökkenthetik a megfertőződés valószínűségét.

    Fontos, hogy ne essen pánikba! A terhes nők esetében nagyon kicsi a kockázat a komplikációk fellépésére. A legtöbb várandós nőnél csak enyhe tünetek jelentkeznek.

    (WEBBeteg - B.M.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Szív- és cukorbetegség fogkőtől?

    A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos beszélt.

    Súlyos betegség tünete lehet a rossz lehelet

    A rossz szagú lehelet azon túl, hogy igen kellemetlen a vele együtt élőnek, sőt még távolabbi környezetének is, számos betegség tünete is lehet.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA