"Egy kollégám hepatitises. Mire kell figyelnem?" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Egy kollégám hepatitises. Mire kell figyelnem?" - Válogatás a WEBBeteg orvos Válaszol rovatának kérdései közül.

Kedves Kérdező!

Sokmindentől függ a hepatitis B vírus terjedése. Elsősorban vérrel terjed, kisebb arányban azonban a testfolyadékok, így a nyál is fertőzhetnek.

Fontos a szexuális kontaktus szerepe. A fertőző személy aktuális állapota is számít, hogy éppen milyen mennyiségű aktív vírus van a szervezetében, a vérkeringésben.

Ha már kikerült a környezetbe, a vírusnak át kell jutnia a szervezet védő határain, tehát bőr-vagy nyálkahártya sérülés kell, igaz ez lehet nagyon apró is.

Az is igaz, hogy gyakran nehéz nyomon követni, hogyan jött létre a fertőzés, tehát valóban nem árt bizonyos óvatosság a leírt "nyálas" tevékenységek kapcsán.

Kézfogással nem terjed...

A hagyományos kontaktusok, pl. a kézfogás nem veszélyes, hiszen ellenkező esetben nem létezne HBV mentes ember.

A hepatitis B

A HBV krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója (a hepatitis C vírus mellett). A világon évente hatmillió ember hal meg a HBV okozta kór szövődményében, májzsugorban vagy májkarcinómában, hazánkban a vírushordozók aránya 0,5-1 százalék közötti. Mit kell tudni a hepatitis B fertőzésről

Kiváló védőoltás van HBV ellen, ami 13-14 éves korban ma már kötelező, de fakultatíve bárki bármikor beadathatja magának és akkor semmi aggódnivaló nem marad.

A lakosság fertőzöttsége 1 százalék körüli, úgyhogy ahelyett, hogy árgus szemmel figyeljük, hogy ki a pozitív és hogyan viselkedik, célszerű magunkat védeni, mert könnyen előfordulhat más fertőzött is a környezetünkben, akiről nem tudunk.

A HBV fertőzöttség ténye egyébként mindenkinek a saját magánügye, orvosi titka, nem kötelessége a környezete tudomására hozni, éppen azért, mert hagyományos, hétköznapi érintkezés útján nem terjed.

Oltassa be magát és emelkedjen felül a problémán! Az USA-ban és sok fejlett országban újszülöttkorban mindenki megkapja ezt a védőoltást.

(WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.