Hepatitis B - Már 13 éves korban kötelező a védőoltás

Független Hírügynökség
megjelent:

14 év helyett már 13 éves korban kötelező lesz a Hepatitis B elleni védőoltást beadatni - a többi között erről rendelkezik az egészségügyi miniszter abban a módosításban, amely hétfőn került ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapjára.

A főleg szexuális úton történő fertőzés ellen azért kell az eddigieknél korábban elkezdeni a védekezést, mert a felmérések szerint sok fiatal már az általános iskola végén rendszeres nemi életet él.

A miniszteri rendelet szerint a Hepatitis B elleni kötelező védőoltást már idén a 2009-2010-es tanévben azok is megkapják, akik január 1-je után töltik be a 13. életévüket.

Az oltás előrehozásának indoka az is lehet, hogy a 8. osztályban nehezebb megszervezni a gyerekeket, míg egy évvel korábban könnyebb.

Egy másik miniszteri rendelet is módosul: eszerint a diftéria-tetanusz-szamárköhögés, azaz a diperte kombinált oltást 11 éves korban ugyanúgy megkapják majd a gyerekek, mint 3 éves korban.

A korábbi rendelethez képest az a változás, hogy eddig 11 éves korban, az emlékeztető oltásban már nem szerepelt a szamárköhögés elleni vakcina, a mostani jogszabály szerint azonban ezt is bele kell tenni.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.