• Új remény az AIDS elleni küzdelemben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy új hüvelykenőcs, melynek HIV gátló összetevője nem más, mint a különböző kozmetikai szerekben, valamint az anyatejben is megtalálható glicerol monolaurát (GML), sikeresen meggátolja az AIDS vírus szexuális úton történő terjedését, igaz egyelőre csak majmokban.

    A meglepő felfedezésre, hogy a GML blokkolhatja a HIV vírust, abból a kutatásból következtettek, mely kiderítette, hogy az AIDS vírus előszeretettel veti meg a lábát a hüvelyben, s innen támadja az immunrendszert. A vírus jelenlétére a szervezet úgy válaszol, hogy a T-sejteket, azokat a fehérvérsejteket, melyeket a HIV szeret megfertőzni, a fertőződés helyére mozgósítja.

    Hirdetések

    Itt jön a képbe a GML, melynek antimikrobikus anyagai befolyásolják az immunreakciót és megtörik az események láncolatát, mely a HIV szervezeten belüli elterjedését segítené elő.

    Hatékony védelem

    Ashley T. Haase, a Minnesotai Egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője elmondása szerint az alapötlet az volt, hogy az immunreakciót közvetlenül a HIV fertőzés helyén befolyásolják, hogy el tudják kerülni a szexuális úton való terjedést. Kollegája, Patric Schlievert korábbi, GML-lel folytatott kutatásai kimutatták, hogy annak bizonyos alkotórészei blokkolhatják a HIV vírus fejlődését és terjedését a szervezetben.

    Haase, Schlievert és kollégáik öt majomnak adtak naponti GML kezelést, mielőtt 200 fertőző adag halálos SIV-et (a HIV majmoknál tapasztalt változata) juttattak volna a hüvelyükbe.
    Másik négy majomnál GML nélküli hüvelykenőcsöt alkalmaztak. Ezek mindegyike AIDS-es lett, míg a GML-lel kezeltek nem mutatták a fertőzöttség tüneteit, noha hónapokkal később az egyikükről kiderült, hogy mégis megfertőződött. Ennek ellenére Haase szerint a GML más hüvelyi mikrobicidekkel való együttes alkalmazása hatékony lehet az AIDS elleni harcban. 

    Széles körben elterjedt

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A GML megtalálható az anyatejben, számos kozmetikai készítményben és gyógyszerben. A legújabb kutatások szerint számos baktériumot elpusztít, többek között a hüvelyi fertőzésekért és sok szexuális úton terjedő betegségért felelős kórokozókat is. Ez is oka annak, hogy tervezik hozzáadását a tamponokhoz is, hiszen segíthet a toxikus sokk szindróma kialakulásának elkerülésében.

    A pozitív tapasztalatok ellenére még sok vizsgálatra van szükség mielőtt embereken is kipróbálásra kerül a GML alapú gél HIV elleni megelőző hatása. A kutatás eredményeiről a Nature című online magazin március 4-i száma adott hírt.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Cytomegalovirus: mik a tünetek és hogyan kezeljük?

    A CMV-fertőzés fajspecifikus, így az emberre csak a human Cytomegalovirus-fertőzés jelent veszélyt. Mennyi a betegség lappangási ideje? Milyen szövődmények léphetnek fel? Tudnivalók a Cytomegalovirus-fertőzés tüneteiről, kezeléséről.

    A HIV-fertőzöttség gyógyításában is hasznosíthatják a rákkutatásban elért áttöréseket

    A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában - vélik a kutatók, akik a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián szólaltak fel.

    Daganatellenes vakcina, amely évekkel később is emlékszik a betegségre és küzd ellene

    Az immunterápia kutatóinak sikerült olyan sejteket létrehozni, melyek hatására fokozódik a szervezet természetes védekezőképessége a daganatsejtekkel szemben, és a vakcinához hasonlóan élethosszig tartó hatékony védelmet jelenthetnek.

    Orvostanhallgatók az AIDS ellen

    A HIV-fertőzés megelőzésére hívja fel a figyelmet a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete december 1-jén, az AIDS világnapján.

    Felvilágosítással az AIDS ellen

    A nemzetközi AIDS világnap alkalmából az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program és a Durex egy budapesti középiskolában tartott szexuális felvilágosító órát annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a felelős szexuális magatartás fontosságára, valamint arra, hogy a kellő ismeretek birtokában és megfelelő védekezéssel az AIDS és számos szexuális úton terjedő betegség megelőzhető.(x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA