• Spanyolnátha: nem az inluenzavírus ölt 1918-ban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Baktériumfertőzés, nem pedig maga az influenzavírus ölhette meg az 1918-as világjárvány áldozatainak többségét. A megállapítás azt jelenti, hogy eltúlzottak lehetnek a várható influenzakövetkezményekre vonatkozó jóslatok - közölték csütörtökön amerikai kutatók.

    Az eredmény azt jelzi, hogy nagy mennyiségű antibiotikum raktározása legalább annyira fontos lehet az influenza elleni küzdelemben, mint a vírusellenes szerek felhalmozása - jegyzik meg az Emerging Infectious Diseases című szaklapban megjelent közlemény szerzői.

    Hirdetések

    Keith Klugman, az atlantai Emory Egyetem kutatója csoportjával azokat az információkat elemezte, melyek az 1918-as spanyolnáthajárvány lefolyására vonatkoztak.

    Az akkori influenza pandémiában (világjárványban) másfél év leforgása alatt legalább ötven millió ember halt meg világszerte. A kutatók megfigyelték, hogy átlagosan héttől tizenegy nap alatt vitte el az embereket a járvány, amely sokkal inkább a bakteriális, mint a vírusos fertőzések mintázatát mutatja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az influenzás emberek gyakran "felülfertőződnek" baktériummal is, 1918-ban ez a Streptococcus pneumoniae lehetett, melynek gyógyítására akkor nem volt terápia. Ma már antibiotikumokkal és megelőző védőoltással is lehet küzdeni az egyebek mellett tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást okozó baktérium ellen.

    Újabb világméretű járvány várható?

    Járványtani szakemberek és virológusok szerint az influenzavírusok mutációja következtében pár éven belül várható egy, a spanyolnáthajárványhoz hasonló pandémia kitörése.

    Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a H5N1 madárinfluenza vírustörzs valamelyik faja és egy humán influenzavírus mutálódik. Klugman szerint az antibiotikumok korában ez sokkal kevesebb halált okozhat. Az atlantai kutatók jelenleg modellezik a járványt és kezelését, kitérve arra az esetre is, ha a felülfertőző baktériumok ellenállóvá válnának a most rendelkezésre álló antibiotikumoknak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az antibiotikum indokolatlan szedése növelheti az allergia kialakulásának az esélyét

    Az antibiotikumok nagyon sok hasznos bélbaktériumot is elpusztítanak, amiknek a hiánya komoly gondot okoz az emésztőrendszerben. Mivel az immunrendszer egyik központi helye a bélrendszer, a gyerekkorban sokszor felborított bélflóra sok esetben felnőttkorban növeli az allergiás megbetegedések kialakulását.

    Nem véd a megfázástól! - Antibiotikum használattal kapcsolatos tévhitek

    A legtöbb ember – tévesen - úgy véli, hogy a köhögés és megfázás antibiotikumokkal gyógyítható a leghatásosabban. A valóság pedig az, hogy az antibiotikumok hatástalanok a vírusok ellen, melyek a legtöbb légúti fertőzés okozói.

    Influenza szövődménye is lehet: a tüdőgyulladás

    Tévhit, hogy a tüdőgyulladás ma már veszélytelen, antibiotikumokkal könnyedén gyógyítható betegség. Kevesen tudják, de valójában ez a betegség a 10. leggyakoribb halálok világszerte. A tünetekről és a kezelésről dr. Potecz Györgyit, a Dr.Laslo Tüdőközpont tüdőgyógyászát kérdeztük.

    Influenza: az antibiotikum nem segít!

    Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint az elmúlt héten 47.600 fő fordult háziorvosához influenzaszerű tünetekkel, ez háromszoros növekedést jelent. A leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg.

    Antibiotikumok: Még sok a súlyos tévhit!

    Kevés dolog létezik a hétköznapi orvostudományban, ami nagyobb port kavarna, több kételyt ébresztene, és szélesebb körben terjesztene tévhiteket, mint az antibiotikumok kérdése. Egyfelől azt hallod: többnyire nem is szükséges, csupán az orvos írja fel, hogy hamar letudja az esetet.

    Influenza: hogyan fertőznek a vírusok?

    Az 1918-ban pusztító spanyolnátha egy dologra jó volt: felgyorsította azokat a kutatásokat, amelyek a vírus kimutatására irányultak. Berencsi György virológus az influenzáról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA