• Spanyolnátha: nem az inluenzavírus ölt 1918-ban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Baktériumfertőzés, nem pedig maga az influenzavírus ölhette meg az 1918-as világjárvány áldozatainak többségét. A megállapítás azt jelenti, hogy eltúlzottak lehetnek a várható influenzakövetkezményekre vonatkozó jóslatok - közölték csütörtökön amerikai kutatók.

    Az eredmény azt jelzi, hogy nagy mennyiségű antibiotikum raktározása legalább annyira fontos lehet az influenza elleni küzdelemben, mint a vírusellenes szerek felhalmozása - jegyzik meg az Emerging Infectious Diseases című szaklapban megjelent közlemény szerzői.

    Hirdetések

    Keith Klugman, az atlantai Emory Egyetem kutatója csoportjával azokat az információkat elemezte, melyek az 1918-as spanyolnáthajárvány lefolyására vonatkoztak.

    Az akkori influenza pandémiában (világjárványban) másfél év leforgása alatt legalább ötven millió ember halt meg világszerte. A kutatók megfigyelték, hogy átlagosan héttől tizenegy nap alatt vitte el az embereket a járvány, amely sokkal inkább a bakteriális, mint a vírusos fertőzések mintázatát mutatja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az influenzás emberek gyakran "felülfertőződnek" baktériummal is, 1918-ban ez a Streptococcus pneumoniae lehetett, melynek gyógyítására akkor nem volt terápia. Ma már antibiotikumokkal és megelőző védőoltással is lehet küzdeni az egyebek mellett tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást okozó baktérium ellen.

    Újabb világméretű járvány várható?

    Járványtani szakemberek és virológusok szerint az influenzavírusok mutációja következtében pár éven belül várható egy, a spanyolnáthajárványhoz hasonló pandémia kitörése.

    Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a H5N1 madárinfluenza vírustörzs valamelyik faja és egy humán influenzavírus mutálódik. Klugman szerint az antibiotikumok korában ez sokkal kevesebb halált okozhat. Az atlantai kutatók jelenleg modellezik a járványt és kezelését, kitérve arra az esetre is, ha a felülfertőző baktériumok ellenállóvá válnának a most rendelkezésre álló antibiotikumoknak.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogászati góckutatás

    Uniklinik Fogászat

    Milyen panaszok esetén merül fel a háttérben okként a góc, mint betegség? (x)

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén...

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban...

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a...

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    A lepkehimlő tünetei, okai, kezelése

    A lepkehimlőt ötödik betegségnek vagy erythema infectiosumnak is nevezik. A fertőző betegség kórokozója a Parvovírus B19. A fertőzés...

    Gócok - Számos betegségre utalhatnak

    A góc egy gyulladásos szövet, melyben a kórokozók továbbra is jelen vannak. Leggyakoribb gócok a mandulákban, a fogakban, az arcüregekben...

    Úgy felpuffadtam, mintha terhes lennék -...

    Különösen a nőknél megfigyelhető, hogy időnként annyira puffad a hasuk, hogy már-már terhesnek néznek ki. Vajon mi lehet az oka az ilyen...

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most...

    Tavasztól nyárig a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA