A visszatérő gombafertőzés immunhiányos állapotot jelezhet

szerző: Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Testünk természetes flórájának részeként mindannyiunkban élnek gombák, a tápcsatornában és bőrünkön megtelepedve. Optimális esetben segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.

A bélflóra egyensúlyának felborulása azonban a gombák elburjánzásához vezet, s ez számos kellemetlen tünet kialakulását idézi elő.

Szénhidrátban, zsírban és kémiai adalékanyagokban gazdag táplálkozásunkkal kedvező feltételeket biztosítunk a gombák elszaporodásához, fő táplálékukat ugyanis ezek a tápanyagok jelentik - hívja fel figyelmünket Prof. dr. Balázs Csaba, endokrinológus.

A téli időszakban gyakori betegségek kezelése sok esetben antibiotikum segítségével történik. Alkalmazásuk során azonban nem csak a kórokozók pusztulnak el, de a bélrendszerben élő, hasznos baktériumok is. A bélflóra egyensúlyának felborulása pedig szintén a Cancica albicians gombák elszaporodásának kedvez.

A tünetek igen szerteágazóak lehetnek: hajhullás, kimerültség, gyakori fejfájás, szédülés, zavarodottság, gyomorfájás, ízületi gyulladások, autoimmun betegségek, pajzsmirigy gyulladás, krónikus fáradékonyság szindróma, a menstruáció előtti tünetek, székrekedés, vagy hasmenés, puffadás és az édességek utáni fokozott vágy formájában is jelentkezhetnek.

A candidiázis kórképének kialakulásában a fentieken kívül számos egyéb, napjainkban különösen jellemző tényező is szerepet játszik. A stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a testmozgás hiánya, fogamzásgátlók szedése, az alkohol-, a koffeinfogyasztás mind elősegítik a gombák elszaporodását.

A kórokozókkal szemben immunrendszerünk nyújt védelmet. Az immunvédekezésnek több szintje és formája van. Az első védelmi sort a faló fehérvérsejtek (fagociták) képezik, melyek bekebelezik a kórokozókat. Baj az, ha a bekebelezett gombát, illetve egyéb kórokozót a falósejtek nem tudják elpusztítani.

A védekezés másik vonalát az úgynevezett limfociták (T-limfociták) képezik, amelyek megfelelő "tanulás", immunizálódás után képesek a kórokozókat feloldani. A limfociták másik csoportja (B limfociták) olyan ellenanyagokat termelnek, amelyek képesek bevonni a gombát és így elősegítik azok elpusztítását.

Megfelelő védelem hiányában tüneti kezeléssel, gombaölő és a bélflóra egyensúlyát helyreállító szerek alkalmazásával és a megfelelő étrend összeállításával csak átmeneti javulást érhetünk el. Azok esetében azonban, akik folyamatosan visszatérő fertőzésekkel küzdenek mindenképpen ajánlott alaposabb vizsgálatok elvégzése, a háttérben ugyanis a szervezet védekező képességének károsodása állhat. Ilyen esetekben tüneti kezelésekkel csökkenthetők ugyan a panaszok, azonban a fertőzésre való hajlam megmarad, ami a betegség kiújulásához vezet.

Az immunhiányos állapot okozói olyan külső faktorok is lehetnek, mint a krónikus stresszhelyezetek, endokrin betegségek (pl. csökkent pajzsmirigyműködés), vírusfertőzések, vagy toxikus anyagok (egyes gyógyszerek is). Ezek a szerzett formák megfelelő kivizsgálás után gyógyíthatóak.

(Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus)

Cikkajánló

Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Candida
A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Benő Brigitta, Feövenyessy Krisztina
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.