• Új lehetőség a HIV-fertőzés kezelésében

    Szerző:
    WEBBeteg

    A HIV-vírus (humán immundeficiencia vírus) eddig tanúsított masszív ellenállóképessége ismételten arra ösztönzi a kutatókat, hogy olyan szert fejlesszenek ki, mely az eddig használt antiretrovirális szerektől hatásmechanizmusában különbözzön, ezáltal remélve azt, hogy a vírusszaporodást az adott szer hatékonyan gátolja.

    A vírus a gazdaszervezet  T-limfocitáinak egy bizonyos csoportját támadja meg, a vírus RNS-e átíródik DNS-be és ez beépül a limfociták saját DNS-ébe, ami ahhoz vezet, hogy a sejt a továbbiakban ezt a vírus-kódot is másolja szaporodása során, így a vírus szaporodik, és újabb sejteket támad meg.

    Hirdetések

    Az elején a folyamat tünetmentes marad, de végeredményben ez a limfocita-csoport nem tudja beteljesíteni a szervezet immunműködésében szükséges feladatát. A HIV-fertőzöttség egy későbbi szakasza az AIDS (szerzett immundeficiencia szindróma).

    A HIV-vírus kezelésében az lenne a hatékony módszer, amely segítségével nem alakulna ki a szervezet immunrendszerének legyengülése, ezáltal nem lépnének fel a HIV-fertőzöttekre jellemző opportunista kórokozók által kiváltott fertőzések és a folyamatok végeredményében halál.

    Mik ezek az opportunista kórokozók? Azok, melyek egészségeseket nem támadnak meg az ép immunrendszer miatt, de a HIV-fertőzöttek gyenge immunrendszere nem tudja felvenni a harcot velük szemben. Sajnos az eddigi antiretrovirális szerek ellen kifejlődő ellenállóképesség behatárolja a terápiás lehetőségeket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az újonnan kifejlesztett szerek, az elvitegravir és a raltegravir az integráz inhibitorok (integráz enzimet bénítók) családjába tartoznak. Az intergáz inhibitor-család egy újabb gyógyszercsoport, mely egy más mechanizmussal próbálja megakadályozni, hogy a vírus DNS-e beépüljön a gazdaszervezet T-limfocitájának DNS-ébe.

    Mindkét molekula ígéretesnek bizonyult már nagy esetszámú klinikai vizsgálatokban is, amikor több gyógyszerre rezisztens betegeken vizsgálták azok hatásait. Mindkét szer jól tolerálható volt a betegek szervezete számára napi egyszeri vagy kétszeri dózisban, de a szerek által kiváltott esetleges rezisztenciával kapcsolatban még további adatok fognak az alkalmazás során születni.

    A két szer különbözik a gyógyszermetabolizmus módjában, ezáltal a különböző gyógyszerek hasznosulását és metabolizmusát különbözőképpen befolyásolják. Szájon át szedhető formában alkalmazva is hatékonyak, gyógyszerbiztonsági szempontból is eddig jól működtek. Az USA gyógyszerbiztonsági hivatala már engedélyezte integráz-inhibitor alkalmazását HIV-fertőzésben.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    Mit együnk influenzajárvány idején?

    Néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fertőzés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést, elegendő a bőséges folyadékfogyasztás.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

    Immunhiány állapotok

    Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, melynek feladata a szervezet élettani egyensúlyának biztosítása, a szövetek integritásának védelme az idegennek felismert struktúrákkal, azaz a testidegen antigénekkel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások