Az orvos válaszol: a herpes genitalis

WEBBeteg
megjelent:

A herpes genitalis nemi úton is terjedő vírusos betegség, mely lágyéki nyirokcsomó duzzanattal, lázzal, rossz közérzettel jár. Mivel a vírus nem tűnik el a szervezetből, az immunrendszer gyengülésekor bármikor kiújulhat.

Kedves Doktornő!

Két hete szembesültem azzal, hogy genitalis herpeszem van. Mára már lezajlott, csak kisebb hegek látszanak. Engem leginkább az érdekelne, hogyan kaphattam el ezt a betegséget? Párkapcsolatban élek, de a páromnál se jelentkezett korábban a betegség, most azonban mindkettőnknek ugyanazon a napon jöttek elő a tünetek. Rengeteget olvastam azzal kapcsolatban, hogy mi válthatja ezt ki. A nemi úton terjedés mellett a menstruációt is említik, én pedig a betegségem megjelenése előtt 4 nappal menstruáltam. Milyen gyógyszert ajánl arra, hogy megelőzzem a betegség kialakulását? Van arra esélyem, hogy soha többet ne jöjjön ki? Milyen orvoshoz szükséges személyesen is elmennem (bőrgyógyász mellett), hogy kivizsgáljon? Előre is köszönöm válaszát és segítségét!

A bőrgyógyász válasza

A herpes genitalis nemi úton is terjedő vírusos betegség, mely primer fertőzéskor (első esetben) lágyéki nyirokcsomó duzzanattal, rossz közérzettel, lázzal, fejfájással jár, és kezelés nélkül kb. 3 hétig fennállnak a tünetek. A betegség kiújulásának kiváltó okai lehetnek a nemi szerv sérülése, az immunrendszer gyengülése, stressz, nagymennyiségű alkohol fogyasztása, menstruáció, illetve erős UV sugárzás vagy napégés.

Sajnos a herpesz kiújulását nem lehet megakadályozni, mivel a vírus nem tűnik el a szervezetből, és ha az immunrendszer bármilyen okból legyengül, a vírus recidíválhat, újból tüneteket okozhat. Azoknál a betegeknél javasoljuk a hónapokon át történő antivirális gyógyszerek szedését, akiknél a tünetek évente 4-6 alkalommal kiújulnak.

A herpes genitalis fertőzést nem szükséges kivizsgáltatni, ám a panaszok jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni. Fontos, hogy terhesség esetén a szülész-nőgyógyász tudjon arról, hogy a kismama már átesett a fertőzésen.

Ha a leendő anyukának éppen a szülés ideje alatt újul ki a betegsége, a szülést császármetszéssel kell lefolytatni, az újszülött esetleges fertőzését elkerülendő, hiszen nála nagyon súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

(WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.