• A kanyaró visszatér Európába

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós esetek száma Európában - hívta fel a figyelmet a Lancet című brit orvosi lap szerdán. Egyes lakossági csoportokban sokan nem kapják meg ugyanis a védőoltást, és ezt tetézi a fertőzöttek megnövekedett mobilitása.

    A kanyarós esetek száma Európában 2007-ben 3.909 volt ugyan, de 2008-ban már szeptember végéig 6.269 megbetegedés történt. A 2006-2007-es több mint 12 ezer esetből 7 végződött halállal.

    Hirdetések

    A kanyaró Európa 32 országában fordult elő. A legtöbb eset Romániában, Németországban, Nagy-Britanniában, Svájcban és Olaszországban történt, elsősorban cigányok, sokat utazók, bevándorlók vagy ortodox zsidók körében.

    A kanyarót egy erősen fertőzőképes vírus okozza, de könnyű védekezni ellene, kisgyerekkorban adott védőoltással.

    Egyes lakossági rétegek azonban oltás nélkül maradnak a rossz orvosi ellátottságuk miatt. Más csoportokban viszont a szülők nem engedik beoltatni gyermeküket abban a tévhitben, hogy a vakcina szükségtelen vagy káros.

    Nem tűnik megvalósíthatónak a WHO célja

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja szerint 2010-re Európából el kellene tűnnie a kanyarónak, de az új adatok fényében kétséges ennek megvalósulása. A fertőzött európaiak turistaként terjeszthetik a kanyarót olyan szegény országokban is, amelyekben a lakosságnak csak kis hányada kap védőoltást.

    A WHO adatai szerint 2007-ben nem egészen 200 ezer kanyarós megbetegedés fordult elő a világon. Ez 74 százalékos csökkentést jelent 2000-hez képest, ami a tömeges védőoltási kampánynak köszönhető. A 60-as évek elején a kanyaró még évente 135 millió megbetegedést és 6 millió halált okozott a világon.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A dohányzás a szívbetegségek és a stroke vezető oka hazánkban

    A dohányosok körében 2-4-szer nagyobb a szívkoszorúér-megbetegedések és az agyvérzés kialakulásának valószínűsége, mint a nemdohányzóknál, a passzív dohányos felnőttek esetében pedig 25-30 százalékkal magasabb ez a kockázat.

    MMR-oltás felnőtteknek - Amikor ajánlott, és amikor tilos

    Az MMR-vakcina a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen véd. Noha kisgyermekként szinte mindenki megkapja ezt a kombinált védőoltást, ez nem garantálja az életre szóló védelmet. Sok országban nincs kanyaró elleni immunizációs program, így az onnan érkező utazók növelik a betegség terjedésének kockázatát.

    Körömrágástól is kialakulhat szemölcs

    Jellemzően a fiatal és felnőtt korúak betegsége a közönséges szemölcs (verruca), amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    Az ondó számos vírusnak nyújt búvóhelyet

    A jelenlegi orvosi szakirodalom elemzése 27 fertőző vírus genetikai bizonyítékát mutatta ki a spermában, beleértve a félelmet keltő Zika, az Ebola, a Marburg, a Lassa-láz és a chikungunya, valamint a mumpsz, az Epstein-Barr és a bárányhimlő vírusok részecskéit.

    Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a védőoltási héten

    Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek az európai védőoltási héten. A magyarországi helyzetet kiválónak tartják: az oltandó korosztályban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA