• A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A herpesszel kapcsolatos elégtelen vagy téves információk a betegséggel járó apró hólyagocskák - az állra vagy a szem környékére való - kiterjedését is okozhatják, s az őszi-téli hónapok különösen kedveznek a fájdalmas betegség terjedésének.

    A téma cikkei - Herpesz


    2/1 Herpesz: ajakherpesz és genitális herpesz
    2/2 A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

    Az ajkainkon található bőrréteg igen speciális felépítésű: testünk többi területével ellentétben itt nem találhatunk faggyú- és verejtékmirigyeket. Ennek megfelelően nagyon gyorsan kiszáradhat és a kórokozók támadásának, valamint a környezeti behatásoknak is jobban ki van téve.

    A herpesz - az egyik legfájdalmasabb bőrelváltozás - kialakulásáért a herpes simplex vírus tehető felelőssé, amely akár kisgyermek- vagy csecsemőkorban is szervezetünkbe kerülhet. A megfertőződés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tünetek is azonnal jelentkeznek: a lappangási időszak több év, de akár több évtized is lehet, míg a bőr feszülése és az apró hólyagocskák - legtöbbször az ajkakon, illetve a száj környékén - felbukkannak.

    Bővebben Mi okozza az ajakherpeszt?

    Hirdetések

    Hogyan terjed a herpesz?


    A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég a kórság adás-vételéhez, azonban a csekély testi érintkezést jelentő tárgyaktól, mint például a közös, de száraz törölköző, vagy az elmosott és öblített, de már száraz pohártól nem kell tartanunk, mivel a herpeszvírusok a levegőben rendkívül életképtelenek. Persze más a helyzet a nedves törölközővel és azzal az ásványvizes palackkal, amely pohár híján szájról szájra vándorol, és amely esetleg közvetlenül érintkezett a herpesszel fertőzött szájával…

    Mi válthatja ki a panaszokat?

    Tünetek nélül is jelen lehet a vírus


    Göteborgi tudósok szerint, 10 nemi herpeszes betegből csak négy tud betegségéről, annak ellenére, hogy harmaduk típusos panaszokról számol be a vizsgálat során.

    Bővebben Tünetek nélül is jelen lehet a nemi herpesz vírusa

    Az, hogy konkrétan mi váltja ki a tüneteket, igen széles skálán mozoghat, de általánosan kijelenthető, hogy minden, ami az immunrendszert igénybe veszi, illetve gyengíti: fizikai és szellemi stressz minden formában (megfázás, intenzív sport, erős érzelmi megrázkódtatások, stb).

    Az őszi-téli hónapokban, influenza-járványok közepette, amikor szervezetünk védekező rendszere amúgy is több külső támadásra számíthat, a herpesz felbukkanásának is jobban ki vagyunk téve.

    A nemi herpesz

    Bár az genitális herpeszt a vírus másik fajtája okozza, előfordulhat az ajakherpesz orális szex általi terjedése is.

    A nemi szervek herpeszes megbetegedésekor, a szájon tapasztalható hólyagocskákhoz hasonló sebesedést tapasztalhatunk. Az apró hólyagok azonban igen hamar kifakadhatnak, és kiterjedt sebes felületek alakulhatnak ki.

    A nemi fertőzöttséget a nemi szervek nyálkahártyáján, vagy a végbélnyílás környékén tapasztalható viszketés jelzi, amely elég intenzív fájdalommá is fajulhat. A nők esetében a külső nemi szervek mellett a hüvely és a méhnyakon, a férfiaknál akár az egész péniszen is kialakulhatnak a herpeszes hólyagok.

    Mit tegyen és mit ne herpesz esetén?

    Átfertőzhet a nemi szervekre!


    Gyakori kérdések Igaz-e, hogy az ajakherpesz nem fertőzhető át a nemi szervekre? Más vírus okozza a kettőt? Hogyan lehet pontosan elkapni másik személytől? Dr. Gócs Viktor, infektológus válasza az Orvos válaszol rovatban

    A betegség gyógyszerének felfedezése még várat magára, ám az érzésre és látványra is kellemetlen tünetek enyhítésére számos lehetőségünk van.

    Ha a herpesz égető, jeleit érezzük magunkon, ajánlatos egyből a speciális herpesz-krémek, illetve ajakír használata. Az ajkak nyugtatására a jégkockák tökéletesen alkalmasak, de például a méz is hatékonyan csökkenti a bőr felületén tapasztalható húzódó, feszülő érzést, s azzal együtt a fájdalmat is csökkenti.

    Az apró hólyagokat semmiképpen sem szabad kinyomni, kiszúrni vagy kiharapni, mert ezáltal a fertőzés további területekre is kiterjedhet, mivel a hólyagok belsejében erősen fertőző folyadék található, s a nyílt sebre egyéb baktériumok is fenyegetően leselkednek.

    A tünetek elmúltával ajánlatos fogkefénket lecserélni, hogy az azon esetleg visszamaradt vírusok nehogy újra visszafertőzzenek.

    Jelenleg a herpesz nem gyógyítható, csak a tüneteket tudják kezelni, de kis odafigyeléssel, védekezéssel uralható a betegség. Nyár közeledtével ajánlott vitaminokkal és gyógyhatású krémekkel felszerelkezni a nem kívánt hólyagocskák ellen.

    Bővebben Herpesz: kellemetlen, de irányítható!

    A jótékony lizin

    A lizin a fehérjéinket felépítő esszenciális aminosav, alapvető szerepe van a csontok és a bőr szerves állományát alkotó egyik legfontosabb fehérje, a kollagén képzésében, hiányában a táplálékkal bevitt kalcium nem tud beépülni a csontokba.

    A lizinek immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. A lizin megfelelő adagban „herpesz stop” hatású, azaz abban a fázisban állítja meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését. 1-2 g Lizin bevételével az égető érzés perceken belül elmúlik, s egy 2-3 napos kúra napi 6-9 g Lizin bevételével megakadályozza a herpesz tüneteinek megjelenését.

    Bővebben Lizinnel a herpesz ellen

    Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvo

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    focus.de
    Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

     

    Bővebben Fontos kérdések a nemi herpeszről

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Átállás szeptemberre

    Az augusztus olyan, mint a hét napjai közül a vasárnap: még pihenünk, de hamarosan indul a teljes erőbedobás, munkában és az iskolában.

    10 érdekes tény a futásról

    A futás segítségével fittek maradhatunk és ezen kívül még számos más pozitív hatása is van.

    Tanévkezdés betegségek nélkül

    A gyermekorvos válaszai a tanévkezdéskor előforduló fertőzésekkel kapcsolatos kérdésekre, és hasznos tanácsok.

    Szalmonella-fertőzés

    Fertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb.

   •  

    Hozzászólások (21)
    Írta: Szilvi
    2015-07-23 14:25
    Sziasztok! Szeretném megosztani a tapasztalatomat, hátha segít. Gyerekkorom óta küzdök ezzel az ocsmánysággal sajnos. Már mindent kipróbáltam, (aciklovir tartalmú krém/tabletta, herpesztapasz, propolisz, jég, grapefruit-cseppek, L-lizin és társai)de semmi se segített igazán. Évente 2x-3x általában kijött, idén télen viszont (valószínűleg legyengült az immunrendszerem) egyszerre 3-4 jött ki rajtam, ahogy elmúltak, jött a következő turnus. Nagyon nehezen viseltem, elkezdtem mégjobban kutakodni a neten, mi használhatna még, amit esteleg nem próbáltam volna még. Páran a cink-oxid pasztát javasolták. Amikor ismét éreztem, hogy baj van (már pici hólyagok is látszódtak)elmentem a gyógyszertárba és kikevertettem a pasztát (kb 250 ft volt). Rákentem éjszakára, reggelre leszárította a felét, alig sebesedett be. Egyáltalán nem volt szembetűnő a kis élősködő a számon. Nem tudom másnak beválik-e, én per pill kis csodának tartom ezt az olcsó vegyületet, remélem máskor is segít rajtam (bár job lenne ha nem kellene):) Egy probát megér!

    Írta: Éva
    2014-12-01 22:15
    Denaturált szesszel (borszesz) kenem be 2 óránként, így csupán csak 2 napig tart, egyszerűen leszárad!

    Írta: Vendég
    2014-09-04 16:05
    Sziasztok!Én is sokáig szenvedtem tőle, és szenvedek, ha megjelenik, de most úgy néz ki, megtaláltam a megoldást. KETTŐ nap alatt tűnt el a herpeszem. Mikor érzed, hogy jön, azonnal, mindent elhajítva menj a gyógyszertárba venni, vagy ha van nálad, akkor kend be a Herstat nevű ajakherpeszre való kis kenőccsel. 1500 Ft jelenleg, de valódi csodaszer, szerintem a benne található propolisz miatt, ami vírus és herpeszölő tulajdonságokkal bír.Van hogy már a herpesz kibújása előtt is hat, és így meg sem jelenik a csúnyaság. Nekem most sajnos kijött, de két nap alatt kikúráltam, ezzel a krémmel kentem folyamatosan, és egy napig jegeltem. (leges leggyorsabb módszer, ha bevizezel egy zsepit és beteszed a mélyhűtőbe, kb. 5 perc alatt jeges lesz, és használhatod is).Mindenkinek tudom ajánlani ezt a módszert, tudom milyen szörnyű hosszú napokig/hetekig szenvedni tőle, és rejtegetni az ajkaid. Remélem, másnak is hatásos lesz, ha kipróbálja. :)

    Lapozzon a hozzászólások között!