Gócok - Számos panasz mögött megbújhatnak

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A góc egy gyulladásos szövet, melyben a kórokozók továbbra is jelen vannak. Leggyakoribb gócok a mandulákban, a fogakban, az arcüregekben, az epehólyagban, a húgy-ivarszervekben bújnak meg.

A szervezetünkbe bejutó mikroorganizmusok ellen a szervezet felveszi a harcot, viszont az is előfordulhat, hogy nem sikerül teljes mértékben felszámolni a fertőzéseket, így a folyamat betokozódik és létrejön a góc.

Milyen betegségek, panaszok esetében szükséges góckutatást végezni?

Számos betegség - például sokízületi gyulladás, pikkelysömör, krónikus vastagbél-gyulladás, allergiás betegségek, hajhullás stb. - esetében góc is okozhatja vagy fellobbanthatja, esetleg súlyosbítja a tüneteket. Sok esetben a góc tünetmentes lehet vagy nem specifikus tüneteket okoz. A nem specifikus tünetek közé tartozik a fáradékonyság, a hőemelkedés, a levertség, az alvászavar.

Hogyan történik a góckutatás?

Nem javasolt, hogy a fenti tünetek bármelyikének megléte esetén orvosi ellenőrzés nélkül bárki gócok irányában vizsgáltassa magát. Természetesen rendszeresen érdemes szűrővizsgálatokra járni, így a gócokat sok esetben már azelőtt eradikálhatjuk, mielőtt a góc által kiváltott betegség kialakulna.

A szervezett góckutatásra mindig orvosi javaslatra kerül sor. Ilyenkor a beteg a kezelőorvosától kapott beutalókkal elvégezteti a szükséges szűrővizsgálatokat. A legelőször elvégzendő vizsgálatok a fogászati szűrés, fogászati panoráma röntgen készítése, fül-orr-gégészeti vizsgálat, orrmelléküreg-röntgen, mellkasröntgen, hasi ultrahang, nőgyógyászati szűrés. Az eredmények ismeretében, a gócokat a megfelelő szakintézményekben eltávolítják. A góc eltávolítása következtében az alapbetegség – ha valóban a góc váltotta ki – sok esetben javul vagy tünetmentessé válik.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.