• Tudják, hogyan működik a madárinfluenza-vírus

    Szerző:
    WEBBeteg

    A H5N1-es madárinfluenza vírusa úgy csapja be az emberi immunrendszert, hogy elrejti saját örökítőanyagát. Így az láthatatlan az immunrendszer számára, vagyis nem indul be a védekezőmechanizmus. Erről csütörtökön jelent meg tanulmány a Nature című brit tudományos hetilapban.

    A houstoni Baylor orvosegyetem kutatói felfedezték, hogy a vírus belsejében az NS1 jelű fehérjerészletek csőszerű képletekbe rendeződnek, és ezek körülveszik a vírus RNS-ét. Normális esetben a megtámadott gazdasejt immunreakciót kezdene az idegen örökítőanyaggal szemben, de az álcázás ezt megakadályozza.

    Hirdetések

    A felfedezés magyarázatot ad arra, hogy miért olyan magas a halálozási arány, amikor emberek megbetegednek a H5N1-es vírustól.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók a kristályszerkezetek röntgenes tanulmányozásához használt módszerrel elemezték az NS1 fehérjék térbeli szerkezetét. A következő lépésben más influenzavírusok NS1 fehérjéit is tanulmányozni akarják, abban a reményben, hogy ezek feltérképezése hozzájárul az influenza elleni gyógyszer kifejlesztéséhez.

    A H5N1-es típusú madárinfluenza 2003 végén bukkant fel Ázsiában. Azóta az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon összesen 387 ember betegedett meg benne, és közülük 245 halt meg. Vagyis az ismert fertőzések 63 százaléka végződött halállal.

    A szakemberek szerint a H5N1-es madárinfluenza előbb-utóbb úgy fog módosulni, hogy sokkal könnyebben lesz képes megfertőzni az embert. Ekkor világméretű járványt okoz, és annak sok millióan fognak áldozatul esni.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A nyirokcsomó-megnagyobbodás okai

    A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. Szűrő funkciót töltenek be, fő szerepük a kórokozókkal szembeni küzdelem.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

    Miért lehet a hidegben megfázni?

    Ha nagyon fázunk vagy hosszabb ideig nem megfelelő öltözetben tartózkodunk a hidegben, annak sokszor megfázás lehet a következménye. Télen sokkal gyakoribbak a náthás, meghűléses megbetegedések, mint nyáron.

    Meghűlés, megfázás, nátha - Mit is jelent?

    A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek.

    Hasznos tudnivalók a probiotikumokról

    Mit nevezünk probiotikumnak? Mikor alkalmazhatók, és mikor nem?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA