Tudják, hogyan működik a madárinfluenza-vírus

Független Hírügynökség
megjelent:

A H5N1-es madárinfluenza vírusa úgy csapja be az emberi immunrendszert, hogy elrejti saját örökítőanyagát. Így az láthatatlan az immunrendszer számára, vagyis nem indul be a védekezőmechanizmus. Erről csütörtökön jelent meg tanulmány a Nature című brit tudományos hetilapban.

A houstoni Baylor orvosegyetem kutatói felfedezték, hogy a vírus belsejében az NS1 jelű fehérjerészletek csőszerű képletekbe rendeződnek, és ezek körülveszik a vírus RNS-ét. Normális esetben a megtámadott gazdasejt immunreakciót kezdene az idegen örökítőanyaggal szemben, de az álcázás ezt megakadályozza.

A felfedezés magyarázatot ad arra, hogy miért olyan magas a halálozási arány, amikor emberek megbetegednek a H5N1-es vírustól.

A kutatók a kristályszerkezetek röntgenes tanulmányozásához használt módszerrel elemezték az NS1 fehérjék térbeli szerkezetét. A következő lépésben más influenzavírusok NS1 fehérjéit is tanulmányozni akarják, abban a reményben, hogy ezek feltérképezése hozzájárul az influenza elleni gyógyszer kifejlesztéséhez.

A H5N1-es típusú madárinfluenza 2003 végén bukkant fel Ázsiában. Azóta az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon összesen 387 ember betegedett meg benne, és közülük 245 halt meg. Vagyis az ismert fertőzések 63 százaléka végződött halállal.

A szakemberek szerint a H5N1-es madárinfluenza előbb-utóbb úgy fog módosulni, hogy sokkal könnyebben lesz képes megfertőzni az embert. Ekkor világméretű járványt okoz, és annak sok millióan fognak áldozatul esni.

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.