Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

A magyar lakosság nagy része herpeszvírussal fertőzött és körülbelül az egyötöde szenved időről időre kiújuló herpesztől. A herpes simplex vírus 1-es típusával (HSV1) történő megfertőződés – a vírussal való első találkozás – olykor tünetmentesen zajlik, viszont a vírusok megbújnak (perzisztálnak) az idegdúcokban, és csak a megfelelő alkalmat várják, hogy újra és újra aktiválódjanak (reaktiváció).

A kiújulás egyik rizikófaktora az UV-sugárzás, vagyis a napsugárzásnak való kitettség. Az ajakherpesz normál esetben 10-14 napon belül magától is meggyógyul, azonban a panaszok enyhítéséért és a gyorsabb gyógyulásért sokat lehet tenni.

Megelőzés céljából ajánlott az ajkak magas faktorszámú fényvédő készítményekkel történő védelme, erre a célra a speciális, UV-szűrős ajakírek felelnek meg. Az ajkak száraz, hámló, repedezett bőre egyébként is megkönnyíti a vírusok dolgát, a fertőzések kialakulását, az UV-sugárzás pedig további megterhelést jelent.

Az aciklovir hatóanyagú kenőcsökkel, ha az ajakherpesz első jeleinek – amilyen a bizsergés, viszketés vagy kezdődő vörösödés – észlelésekor elkezdik alkalmazni, sok esetben meggátolható a herpeszes hólyagok képződése. Ezért azoknak, akik hajlamosak a herpeszre, ajánlott a nyaralásra magukkal vinni ilyen készítményeket, hogy szükség esetén kéznél legyenek. Ha a hólyagok már megjelentek, akkor tüneti kezelésként speciális sebkenőcsökkel vagy herpesztapaszokkal gyorsítható a gyógyulás és akadályozható meg a bakteriális felülfertőződés.

Az erős immunrendszer elengedhetetlen a herpeszvírusok gyakori reaktiválódásának elkerüléséhez

Ezért is figyeljen oda az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a rendszeres, minőségi, pihentető, megfelelő mennyiségű alvásra és a rendszeres testmozgásra. Mindezek mellett lehetőleg kerülje a stresszt.

Azoknak, akik nyaralásaik alkalmával rendszeresen, nagy területre kiterjedő, súlyosan megterhelő herpeszes fellángolásoktól szenvednek, megelőző jelleggel naponta 2-szer 200 mg vagy naponta 1-szer 400 mg aciklovir hatóanyagú tabletta szájon át történő szedése ajánlott a nyaralás teljes időtartama alatt. A gyógyszer szedését a nyaralás első napja előtt három nappal tanácsos elkezdeni.

Tovább Az ajakherpesz kezelése

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
aerztezeitung.de, NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.