• Ritkán, de még fertőz a TBC

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    A krónikus, cseppfertőzés útján terjedő betegség évtizedeken át világszerte szedte áldozatait, a „halál angyalának” vagy „kapitányának” nevezték. Magyarországon a 19. század elején népbetegség volt, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. A betegség hazánkban ma már nagyon ritka, jelenleg 7,7 százezrelék az új betegek száma, tehát 100 ezer lakosból 7 lesz beteg. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is évek óta csökkenő tendenciát mutat a TBC-s betegek száma.

    Hirdetések

    Amíg 2012-ben 74 tuberkulózisban szenvedő beteget ápoltunk a klinikán, addig 2015-ben 43, tavaly pedig 34 TBC-s beteg szorult ellátásra – tájékoztatott Szilasi Mária.

    A Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója kiemelte: hazánkban minden egészséges újszülött számára kötelező a BCG-oltás, ami a csecsemőket és kisgyermekeket védi a TBC kórokozója által okozott gennyes agyhártyagyulladástól, valamint az egész testre kiterjedő tuberkulózistól.

    Olvasson tovább! A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

    A TBC-t okozó baktériumok jellemzően a tüdőt támadják meg, de más szervekben is okozhat megbetegedést

    Tartós köhögés, hőemelkedés, fáradtság, fogyás, éjszakai izzadás, nehézlégzés, köpet lehetnek azok a tünetek, amelyek alapján gondolni lehet a fertőzésre, amely gyógyszeresen kezelhető, de lehet halálos kimenetelű is – sorolta a szakember.

    Még jelenleg is a TBC a vezető halálok, ha egy baktérium által okozott halálozást veszünk figyelembe. Világszerte körülbelül 8,7 millióan betegszenek meg újonnan, és évente mintegy kétmillióan halnak meg a legyőzöttnek hitt betegségben. Erre emlékeztet a március 24-i TBC elleni küzdelem világnapja.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prognózisa szerint 2020-ig megközelítőleg 1 milliárd ember válik friss fertőzés, és ebből 200 millió aktív betegség áldozatává, 35 millióan pedig meghalhatnak a betegségben. A kór újraéledésében szerepet játszik, hogy a népesség mozgása miatt a nagyobb fertőzöttségű fejlődő országokból a legális és illegális bevándorlók növelik a behozott fertőző gócok kockázatát. Emellett a kórokozó az elmúlt években „hozzászokott” a tuberkulózis kezelésénél alkalmazott gyógyszerekhez, ezért újabb és újabb gyógyszerekre van szükség az eredményes terápiához.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A hörgőtükrözés menete, kockázata, szövődményei

    A hörgőtükrözés, idegen néven bronchoscopia egy igen elterjedt tüdőgyógyászati vizsgálat, illetve terápiás eljárás is lehet egyben. A hörgőrendszer betegségeinek vizsgálatához, elkülönítéséhez, igazolásához szükséges.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Mellkas-csapolás: mikor szükséges, és hogyan történik?

    A mellkas-csapolás olyan, kizárólag orvos (pl. tüdőgyógyász, belgyógyász vagy sebész-traumatológus) által végezhető beavatkozás, amelynek során a tüdőt kívülről borító, illetve a mellkasfalat belülről borító (egészséges esetben egymáshoz tapadó) mellhártyák közé valamilyen okból folyadék kerül, amelyet egy tűn keresztül eltávolítanak.

    Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt

    A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    A tüdőtuberkulózis (tbc) tünetei és rizikófaktorai

    A tbc-fertőzésnek nincsenek specifikus tünetei, sőt, az esetek nagy részében sokáig tünetmentes. A tüdőtuberkulózis felismerésében így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA