AIDS világnap: egy vérvétel és biztonságban tudhatom a páromat is

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

December elsején, az AIDS világnapon a felvilágosító- és szűrőprogramok kiemelten fontosak a HIV-fertőzés megfékezésében. Mindenki számára elérhetőek az anonim és ingyenes HIV-szűrések. A WEBBeteg.hu helyszíni beszámolója.

A HIV-fertőzés emberről emberre a fertőzött testnedveinek közvetítésével, főként szexuális úton (ondó, vér, hüvelyváladék), valamint fertőzött vér, vérkészítmények, szövetek által, vérrel szennyezett tűk használata révén, illetve mesterséges megtermékenyítés során, anyáról magzatra, illetve csecsemőre (anyatej) történő átvitel útján terjedhet.

A UNAIDS adatai alapján a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megállítsuk a HIV-járványt.

Az elmúlt 15 évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek. A WHO adatai alapján Európa az egyetlen olyan régió, ahol növekedés tapasztalható: tavaly több mint 160 ezer új HIV-beteget regisztráltak.

Hazánkban az elmúlt évekhez képest nem növekedett drasztikusan az újonnan regisztrált HIV-fertőzőttek száma, a Szent László Kórház adatai alapján azonban így is 8-10 százalékos a növekedés. A probléma, hogy a többségük későn tudják meg, hogy fertőzöttek, így nehezebb vagy nem hatékony a kezelés.

Amennyiben minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 ezer ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 ezer beteg hal meg AIDS-ben.

A megoldás kulcsa: HIV-teszt!

Magyarország több pontján, köztük az Országos Epidemiológiai Központban és a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályain is mindenki számára térítésmentesen elérhető az anonim HIV-szűrővizsgálat. Meghatározott időpontban várják a szűrésre jelentkezőket, a vizsgálati eredmény 1 hét múlva vehető át.

Van lehetőség gyorstesztekre is, illetve magánrendelőkben is elvégzik a szükséges vizsgálatot.

HIV-szűrésen jártam

Nem volt félnivalóm, hiszen fontos számomra a biztonságos szex, még ha néha el is veszíti az ember a fejét egy átmulatott éjszakán, vagy hirtelen vágyakozás fogja el egy bizonyos személy láttán, él bennem a felelős magatartás, de valahogy mégis félve mentem el a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya (egykori ÁNTSZ) által szervezett, minden megyében, valamint a fővárosban is elérhető anonim és ingyenes HIV-szűrésre.

Már a meghirdetett 14 óra előtt jóval megérkeztem, a portás kedvesen hellyel kínált, mondta, hogy addig igyak egy kávét az automatából. Rám is fért.

Lassan, sorban érkeztek a páciensek: egy külföldi diák, aki mint elmondta, vidéki diákként fontosnak tartja az évente egy alkalommal elvégzett szűrést, egy munkavállalás előtt álló fiatalember, aki külföldi útja előtt végezteti el a legfontosabb és kötelező vizsgálatokat, így ezt is. Később jött még egy srác, aki zavarában inkább nem ült le, félrevonult, a telefonjába meredt. Így vele nem tudtam beszélgetni.

Nem vagyunk egyformák, van aki cikinek tartja, hogy HIV-szűrésre megy, van, aki leküzdve a félelmeit, eljár az összes fontos vizsgálatra. Én év eleje óta tervezem be, így járok fogászatra, most következik a szemészet, majd egy laborvizsgálat. Úgy gondolom, az orvosok nem tekintenek ránk potenciális betegként, inkább azt érzékeltetik, hogy egészségtudatosak vagyunk, minden téren. Valahogy kevésbé él már a köztudatban az a félreértés, hogy minek járunk orvoshoz, ha nincs panaszunk.

Én voltam az első páciens, a doktornő behívott a rendelőbe, és diszkréten érdeklődött, hogy miért tartottam fontosnak a megjelenést. Elmondtam, hogy egy új párkapcsolatba léptem, és megbeszéltük otthon, hogy mindenki elmegy egy ilyen szűrésre, mert tiszteljük egymást, fontosnak tartjuk az egészséget, a másikét is. A hölgy annyit mondott erre, hogy bizonyosan ez nagyon fontos, és jó, ha tudom, attól, hogy megbízom egy szerelmemben, még bármi előfordulhat a múltjában, vagy akár a jelenben is. Nem nyugtatott meg, de igazat adtam neki. Erről olvastam is a rendelő előtt kihelyezett tájékoztató füzetben: tartós partner esetén is félévente érdemes eljönni, ki tudja, ki lép félre, aki pedig sűrűbben váltogatja a kapcsolatait, háromhavonta jelenjen meg.

Néhány perces történet az egész - mondta a doktornő, majd le is vette a szükséges vért, ami a vizsgálathoz kell. Megadtam egy jelszavat, ami a nevemet és a többi adatot helyettesíti, hiszen így lesz anonim. Megkérdezte, hogy milyen úton és módon szeretném megtudni az eredményt: személyesen, telefonon, e-mailben? Én ez utóbbit választottam. Úgy gondolom, egy rossz hírt írásban olvasni talán kevésbé megterhelő, mintha élőben, szemtől szemben közölnék velem.

Elindult egy hét várakozás. 7-14 nap az eredményig, ami bármi lehet, negatív és pozitív is. Hiába éreztem valami jót, megnyugtatót, mégis ott motoszkált bennem a rossz hír is. Napra pontosan 10 nap elteltével meg is érkezett a labor válasza: Negatív (HIV antigén/antitest ELISA: Negatív).

Megfogadtam, és a doktornő is azt tanácsolta, ha nem történik partnercsere, elegendő, de lényeges félévente, de évente mindenképpen felkeresni a rendelésüket, mert fontos, hogy teszteljük magunkat, saját magunk egészsége és a kapcsolataink miatt is.

Amit már biztosan Ön is megkérdezett
Mi a különbség a HIV és az AIDS között?

A HIV a humán immundeficiencia vírusa, tehát egy kórokozó. Aki HIV pozitív, vagy HIV beteg, az megfertőződött a vírussal, hordozza azt, de a legtöbbször tünetmentes és nincs panasza. Az AIDS a HIV betegség végstádiuma, amikor a HIV évtizedek alatt teljesen legyengíti az immunrendszert, és az emberi test elveszíti az ellenálló képességét.

Véradó vagyok, biztonságban vagyok?

1986 óta kötelezően szűrik HIV-re az összes véradót és szervdonort, az egyéb nemi betegségben szenvedőket és azokat is, akik önként jelentkeznek a vizsgálatra, ezenkívül azokat, akik valamely rizikócsoportba tartoznak. Általános vérképkészítéskor csupán a HIV-ről kapunk információt, hepatitis A-, B-, C- és szifiliszvizsgálatot külön kell kérni, van, ahol ezért díjat számolnak fel.

Mi az az ablakperiódus?

A kórokozó kimutatása a vérből történik. Több módszerrel megvizsgált, és több időpontban is levett vérminta pozitivitása esetén mondható ki a fertőzés. Mivel a kórokozó kimutatása az ellene termelt ellenanyagok kimutatásán alapul, és ezek még a legérzékenyebb tesztekkel is csak 3-4 hét után válnak pozitívvá, számolni kell az úgynevezett „ablakperiódussal”, azzal az idővel, amíg hamis, negatív eredményt adnak a tesztek. Ezért mondják a szakorvosok, hogy a gyanús, veszélyesnek gondolt szexuális esemény (pl. védekezés nélküli együttlét) után 5-6 hét elteltével érdemes elmenni szűrésre.

Mi történik, ha HIV-negatív a partnerem?

Ha HIV-negatívval bújik ágyba, tudnia kell, hogy potenciálisan fertőző. A jog szerint azonban - és most nagyon hivatalos leszek - mindent meg kell tennie, hogy a másikat ne veszélyeztesse, ennek az ellenkezője a gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés, ami ismételten büntetőjogi kategória. Tehát: használjanak gumit, és óvatosan a testváladékokkal.

Élet a HIV után?

Mára már olyan gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyekkel akár a 70-80 éves kort bőven meg lehet élni. Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a családalapítással. Nos, gyógyszerszedőként, amennyiben a vírus kimutathatósági határ alatt van, igenis van lehetőség egészséges utódot nemzeni, erre évente nagyon sok példa van az országban - olvasható a Biztonságos szex portálon.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.