Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.

A nyelven található lepedéket leggyakrabban a Candida albicans gomba okozza. Ha azonban adott kezelésre nem tűnik el a folt, akkor az felveti a rák előtti állapotot, a leukoplakiát. Kiváltó oka lehet a rossz szájhigiénia, a dohányzás, a hiányos és vitaminszegény táplálkozás, a legyengült állapot, egyes krónikus betegségek és fertőzések.

A bakteriális lepedék és a gyulladt, vérző íny nem csak a fogainak egészségét károsíthatja: a szájban lévő baktériumok és gyulladások, könnyen veszélyeztethetik az általános egészségi állapotot, sőt, összefüggésbe hozhatók a szívrohammal és a demenciával is.

Mi okozhat lepedékes nyelvet?

Candida albicans gombaCandidiasis a szájban: A lepedékes nyelv hátterében leggyakrabban a Candida albicans fertőzés (candidiasis) áll. Az elváltozás piros folt formájában kezdődik, amelyen fehér gombatelep alakul ki. Ez könnyen letörölhető, és alatta vérző nyálkahártya marad.

A Candida egy olyan gombafaj, amely ez egészséges szájüregben is megtalálható, akár 50 százalékban is, mint ártalmatlan mikroorganizmus. Így, ha a nyelvről vett kaparék pozitív eredményt ad, az még nem jelenti egyértelműen a „gombás száj”, vagy a "szájpenész" diagnózisát. Gombás szájról akkor beszélünk, ha van valamilyen hajlamosító tényező, amelynek köszönhetően a számuk gyorsan megnövekedik.

Bárkinél előfordulhat, de fokozott veszélyt a gyengült immunrendszerű egyénekre – az újszülöttekre, az idősekre, a rosszindulatú daganatban szenvedőkre – jelent. Hajlamosító tényezőt jelent továbbá a régóta fennálló cukorbetegség, a leukémia, a tartós antibiotikum-, szteroid- és citosztatikumkezelés.

Terápiájában gomba ellenes szerek alkalmazhatóak tabletta, oldat vagy ecsetelő formában.

Leukoplakia: Ez a leggyakoribb szájüregben előforduló rákelőző állapot, amely kóros nyálkahártya-gyulladással és elszarusodással jár. Klinikailag és patológiailag különbözik más fehér folttal járó megbetegedéstől. Fő különbség, hogy a lepedék nem távolítható el. Főleg férfiaknál gyakori, 40-50 év között. Nemcsak a nyelven, a nyelv alatti területen, hanem a szájzugban, az ínyen, a szájpadon is megtalálható.

Az oka ismeretlen, de kiváltó tényező lehet a dohányzás, tömény szeszes italok fogyasztása, túl fűszeres ételek, Candida albicans, A-vitamin-hiány, megemelkedett koleszterinszint és mechanikai tényezők (rossz protézis).

A kezelés első lépése a kiváltó tényezők megszüntetése. Segíthet az A-vitamin pótlása is. Végső megoldást azonban csak a sebészi kimetszés adhat, amelyből mindig szükséges szövettani vizsgálatot készíteni.

Bővebben A szájüregi daganatok korai tünetei

A lepedékes nyelv belgyógyászati okai

A nem megfelelő tápanyag- és folyadékbevitel hatással van az egész emésztőrendszerünkre. Ha kevés rostban gazdag gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, az székrekedéshez vezethet. A helytelen táplálékfelvétel, túlzott alkoholfogyasztás, gyulladáscsökkentő gyógyszerek gyakori használata és a stressz gyomorhurut kialakulását segíti elő.

A kevés folyadék fogyasztása nemcsak az emésztésünkre van hatással, hanem az egész szervezetünkre. A napi 1,5-2 liter folyadékbevitel ajánlott, ha ennek csak töredékét isszuk meg, az kiszáradáshoz és veseelégtelenséghez vezethet. Az idült veseműködés zavara miatt húgyvérűség (uraemia) alakul ki. Mindezen betegségek egyik alaptünete lehet a lepedék megjelenése a nyelven.

Gyakran cukorbetegség, B12-vitamin hiánya, illetve a vashiány bújik meg a panasz mögött. Számos fertőző betegség – baktérium okozta ételmérgezés – kísérő jelensége is lehet.

Folytatás Lepedékes nyelv - A lepedék és ínygyulladás veszélyei

A szájüregi mikroorganizmusok

A szájüreg a mikroorganizmusok több száz fajának ad otthont. Egy grammnyi lepedékben körülbelül egy billió baktérium található, egy milliliter nyálban pedig a számuk akár egy milliárd is lehet. Az összes baktériumot alapos fogmosással sem tudjuk elpusztítani, és ez így van jól, hiszen legtöbbjük fontos feladatot lát el; erősítik az immunrendszert és védik a nyálkahártyát. Ezek a parányi élőlények csak akkor válnak károssá, ha alkalmat adunk nekik, hogy elszaporodjanak. A megfelelő szájhigiénia hiányában ez be is következik.
A foglepedék kialakulása és a szájüregi mikroorganizmusok

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.