A mellkasbedörzsölők jótékony hatásai

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A mellkasbedörzsölők hurutos köhögéssel járó megbetegedések kezelésére alkalmas kenőcsök, melyek hatóanyagai különböző fajta illóolajok és gyógynövénykivonatok. Illóolaj-tartalmuknál fogva inhalációs céllal is használhatóak, de legfőbb alkalmazási területük a hát és a mellkas bedörzsölése. Olyan illóolajokat tartalmaznak ugyanis, melyek a légutak átjárhatóságát segítik.

Hatásukra csökken a hörgők izomzatának görcse, ezáltal csökken a köhögési inger, és könnyebbé válik a légzés. Emellett fellazítják, elfolyósítják a légutakban letapadt váladékot, így könnyebb felköhögni azt. Ilyen módon megelőzhető, hogy a tartósan letapadt nyák gyulladást okozzon.

Ez is érdekelheti Tudnivalók a hurutos köhögésről

Mit tartalmaznak a mellkaskenőcsök?

A mellkasbedörzsölők legfőbb hatóanyagai a növényi illóolajok. Leggyakrabban eukaliptusz és fenyőmag illóolajával találkozhatunk bennük, ezeket tartalmazzák a gyógyszertárban készült (magisztrális) mellkaskenőcsök is. A fenyőből kinyert terpentinolajnak a köptető, míg az eukaliptusznak a köptető, gyulladáscsökkentő és enyhe simaizom-görcsoldó hatását használják ki, mely utóbbi eredményeként a hörgők görcse csökken, a köhögési inger pedig csillapodik.

Ezek mellett a mellkaskenőcsök gyakran tartalmaznak kiegészítésként pl. kakukkfű- vagy ánizsillóolajat köptető hatásuk, kámfort és mentolt légúttisztító hatásuk miatt, illetve egyes kenőcsökben gyógynövénykivonatok is találhatóak, melyek gyulladáscsökkentő hatásuk miatt kerülhetnek bele.

Hogyan alkalmazzuk a mellkasbedörzsölőket?

A mellkaskenőcsöket bedörzsölve vagy inhalálva is alkalmazhatjuk.

  • Bedörzsölés esetén a mellkas felső részének középvonalát egy borsónyi kenőccsel bekenjük, gyengéden bemasszírozzuk a bőrbe, majd száraz ruhával betakarjuk. Amennyiben szükséges, felnőttek esetében háton és nyakon is alkalmazható.
  • Inhalációs célra csak nagyobb gyermekek (általában 6 éves kor fölöttiek) és felnőttek esetében használhatóak ezek a kenőcsök. Az eltérő összetétel miatt minden esetben érdemes erről az alkalmazási módról a készítmény tájékoztatójából tájékozódni. Az inhalációs alkalmazás során 1 borsónyi (vagy felnőtteknél 1 teáskanálnyi) kenőcsöt leöntünk forró, de nem forrásban levő vízzel. A meleg hatására gőzök szabadulnak fel, melyek belélegezve fejtik ki hatásukat. Az inhalálást érdemes 10 -15 percen át végezni.

Mire kell odafigyelnünk?

Fontos, hogy ezek a készítmények sem csodaszerek. Amennyiben a tünetek 6-7 nap után a megfelelő használat ellenére sem enyhülnek, mindenképp forduljunk orvoshoz panaszainkkal!

Habár már van egészen kicsik számára készült mellkasbedörzsölő készítmény is, amely 6 hónapos kortól használható, mindig figyeljünk oda az összetételre és az utasításokra. A mentol- és kámfortartalmú készítményeket csak 4 éves kor fölött alkalmazzuk, mert hörgőirritáló hatásuk miatt fiatalabb korban nem ajánlott. Emellett tartsuk szem előtt, hogy asztmás állapotokban és szamárköhögés esetén alkalmazásuk nem ajánlott, mert allergiás reakció alakulhat ki, így ilyenkor mindenképp kérjük ki háziorvosunk véleményét.

Szintén fontos, hogy a mellkaskenőcsöket inhalálás céljából inkább csak felnőttek használják.

Minden esetben érdemes tájékozódni a készítményekben található, esetlegesen allergizáló összetevőkről. Pl. a virágporokra allergiások minden esetben győződjenek meg róla, hogy a választott készítmény tartalmaz-e az illóolajokon kívül olyan gyógynövénykivonatot is, amely allergiás tüneteket okozhat.

Bővebben Milyen készítmények közül választhatunk megfázás vagy influenza esetén?

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Olasz Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.