• AIDS Világnap - Ingyenes és anonim szűrővizsgálatok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elmúlt évek AIDS világnapjainak jelmondata az volt, hogy ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben. Ezt a célt a kombinált prevenció segítségével érhetjük el. Ha minden országban sikerül kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, 2030-ra évente kevesebb, mint 200 000 ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb, mint 200 000 beteg hal meg AIDS-ben.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről
    Az AIDS vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV-vírus. Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Tudjon meg többet a HIV-ről

    A UNAIDS adatai alapján a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megállítsuk a HIV-járványt. Az elmúlt 15 évben 35%-kal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84%-kal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek.

    Hazánkban a legfrissebb eredmények alapján az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzőttek száma. 1986-óta van lehetőség az anonim HIV-szűrővizsgálatra az ország több mint száz pontján, amely mindenki számára ingyenesen elérhető.

    Hirdetések

    A kezelés valamennyi AIDS-beteg és HIV-fertőzött számára elérhető

    A kombinált prevenció egyik fontos eleme a lakosság ismereteinek bővítése a HIV terjedéséről és a fertőződés megelőzéséről. A HIV-fertőzés emberről emberre a fertőzött egyén testnedveinek közvetítésével, szexuális úton (ondó, vér, hüvelyváladék), fertőzött vér, vérkészítmények, szövetek, szervek által, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata révén, mesterséges megtermékenyítés során, anyáról magzatra illetve csecsemőre (anyatej) történő átvitel kapcsán terjedhet.

    A fertőzés átvitele megfelelő odafigyeléssel elkerülhető!

    A kombinált prevenció másik fontos eleme a HIV-szűrővizsgálatok számának növelése, hogy minél előbb fény derüljön a fertőzöttség tényére. Magyarország több pontján, köztük az Országos Epidemiológiai Központban is mindenki számára térítésmentesen elérhető az anonim HIV-szűrővizsgálat. Az Országos Epidemiológiai Központ ambulanciáján a hét minden munkanapján lehet jelentkezni. Meghatározott időpontban várják a szűrésre jelentkezőket, a szűrést követően a vizsgálati eredmény 1 hét múlva vehető át.

    Anonim szűrővizsgálat
    Az AIDS Világnapra a vérvételi ambulancia hosszabbított nyitva tartással készül, december elsején 9-18 óra között várják az anonim HIV-szűrővizsgálatra jelentkezőket. A vizsgálat eredménye másnap 13.00-óráig vehető át.

    Cím: IX: kerület, Albert Flórián u. 2-6, a porta épülete
    Telefonszám: 06 1 476 -1100/2471
    Bővebb információt a HIV-fertőzésről és az AIDS betegségről: www.oek.hu

    (ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Herpesz az orron - Mi a teendő?

    Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

    Torokfájás: Mikor van szükség antibiotikumra?

    A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA