• Új, gyógyszer rezisztens fertőzés terjed: Candida auris

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az amerikai járványügyi szervezet (CDC) klinikai figyelmeztető tájékoztatást adott ki egy újfajta, fertőzést okozó, az antibiotikumoknak ellenálló, kórházban fekvő betegeknél súlyos betegséget okozó élesztőgomba, az úgynevezett Candida auris miatt.

    A fertőzés a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, súlyos, invazív fertőzést okozva. Az említett Candida nem reagál az általánosan használt gombaellenes szerekre, ami megnehezíti a kezelést. Legveszélyeztetettebbek azok a betegek, akik hosszabb ideje vannak intenzív osztályon, vagy centrális vénás katéter van a vénájukban, illetve korábban antibiotikumot vagy gombaellenes szert kaptak.

    Nem hétköznapi, átlagos gombafertőzésről van szó: a rendelkezésre álló adatok szerint a betegséggel eddig diagnosztizáltak 60%-a hunyt el.

    A Candida auris pontos azonosításához speciális laboratóriumi módszerek szükségesek, a hagyományos laboratóriumi technikák téves azonosításhoz és nem megfelelő kezeléshez vezethetnek, ami megnehezíti a fertőzés terjedésének ellenőrzését. 

    Hirdetések

    Miért veszélyes a C. auris fertőzés?

    • Gyakran multirezisztens, ellenáll a Candida fertőzésekre általánosan alkalmazott gombaellenes kezelésekre.
    • Nehéz standard laboratóriumi módszerekkel azonosítani, speciális technológia nélkül félreértelmezhető. A téves azonosítás nem megfelelő kezeléshez vezethet.
    • Egészségügyi környezetben a Candida auris járványt okozhat, ezért a kórházakban ápolt betegeknél különösen fontos a kórokozó gyors azonosítása, és különleges óvintézkedésekkel a terjedés megállítása.

    Olvasson tovább! A multirezisztens baktériumokról részletesen

    Milyen típusú fertőzéseket okozhat a C. auris?

    A gomba a véráram fertőzését, sebfertőzést, fülgyulladást okozhat. Légúti és vizeletmintából is izolálták, de nem világos, hogy okoz-e fertőzést a tüdőben vagy a húgyhólyagban.

    Hogyan diagnosztizálják?

    Akár a többi Candida-fertőzést, ezt is vér vagy egyéb testnedvek gombatenyészetéből mutatják ki. Mindazonáltal nehezebb azonosítani a tenyészetből, mint a Candida más, gyakori típusait. Például könnyen összetéveszthető a Candida haemuloniiés a Saccharomyces cerevisiae fertőzéssel. A C. auris azonosításához molekuláris módszereket használó speciális laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

    Kik a veszélyeztetettek?

    A rendelkezésre álló adatok szerint a Candida auris fertőzés rizikófaktorai hasonlóak a más típusú Candida-fertőzések kockázati tényezőihez. Ezek közé tartozik:

    • a közelmúltban történt műtét,
    • a cukorbetegség,
    • a széles spektrumú antibiotikumok vagy gombaölők használata
    • a központi vénás katéter,
    • a tartós lélegeztetés.

    A fertőzést minden korosztályt érint, a koraszülöttektől az idősekig. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet tudjunk meg a fertőzés egyéb kockázati tényezőiről.

    Mikor számoltak be először a C. auris-ról?

    A Candida aurist először 2009-ben, Japánban figyelték meg, azóta Dél-Koreában, Indiában, Dél-Afrikában, Kuvaitban, Pakisztánban, Kolumbiában, Venezuelában, az Egyesült Királyságban is megjelent. Valószínűleg más országokban is jelen van, ahol nincsenek meg az eszközök a felismeréséhez, így nem jelentették.

    Globálisan mennyire elterjedt a Candida auris?

    Kelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is jelen van. Az izolátumok egyes régiókon belül nagyon hasonlóak, ám viszonylag különbözőek az egyes régiókban. Ez arra utal, hogy több területen, nagyjából ugyanakkor, egymástól függetlenül alakult ki.

    Elkaphatja a fertőzést, aki az említett területekre utazik?

    Nem valószínű, hogy az adott területre történő utazás növelné a fertőzés kockázatát. A fertőzések leginkább olyan betegeknél figyelhetők meg, akik már valamilyen okból a kórházban tartózkodtak. Amennyiben az adott területen hosszabb ideig kell kórházban tartózkodnia, nő a fertőzés kockázata!

    Kezelhető a C. auris fertőzés?

    A legtöbb C. auris fertőzés az úgynevezett ehinokandinok gombaellenes szerekkel kezelhető, azonban egyes fertőzések rezisztensek a gombaellenes szerek három fő osztályára, így ezeket nehezebb kezelni. Ilyen esetben további gombaellenes szerekre van szükség, nagy dózisban, a fertőzés kezelésére.

    Ha fertőzésre gyanakszik, sürgősen forduljon orvoshoz!

    Bele lehet halni a C. auris fertőzésbe?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Igen. Bármely Candida faj okozta invazív fertőzés végzetes lehet. Az eddigi információk alapján a C. auris fertőzésben szenvedő betegek 60%-a halt meg, ugyanakkor sokaknak eme betegek közül egyéb súlyos betegsége is volt, ami szintén növelte a halálozási kockázatot.

    Hogyan terjed a C. auris? Hogyan előzhető meg a fertőzés?

    Ez még nem teljesen tisztázott. A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a fertőzés egészségügyi környezetben terjed, szennyezett felületekkel, tárgyakkal vagy fertőzött személyekkel való érintkezés útján.

    Alapos kézmosással, köpeny és kesztyű viselésével, valamint a kórtermek alapos fertőtlenítésével a fertőzés terjedése megelőzhető.

    Ez is érdekelheti Önt Candida-fertőzések (candidiasis)

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Cs. K., fordító, cdc.gov
    Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Gyakran egészségügyi ellátásra szorul?

    Fél az esetleges kórházi fertőzésekről? Mi tudjuk, hogyan küzdheti le, ráadásul költségtérítést is kaphat. Önkénteseket keresünk, jelentkezzen!

    Infekciókontroll: MRSA egységcsomagok minden osztályon

    Van olyan eset, amit nem tudunk kivédeni a meglévő megelőző intézkedések ellenére sem, ilyenkor a legfontosabb cél, hogy megakadályozzuk a fertőzés továbbterjedését. - A kórházi fertőzéseket érintő kérdésekben érdeklődtünk a debreceni Kenézy Gyula Kórház illetékes osztályán.

    A bőrgomba tünetei és hajlamosító tényezői

    A bőrgombásodás napjainkban gyakori jelenség. Egyes gombafélék környezetünk természetes részei, amelyek csak akkor okoznak betegséget, ha szaporodásukhoz kedvező feltételeket biztosítunk, és legyengült szervezetünk nem képes ellene védekezni.

    Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

    A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.

    Édességfogyasztás és a hüvelygomba - Az orvos válaszol

    Rendszeres gombás fertőzésem van. A páromat is kivizsgálták, de nincs semmi baja. A párom orvosa azt ajánlotta, ne egyek édességet. Ennek mi köze van a hüvelygombához? - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    A hüvelygomba tünetei, kezelése

    A hüvelygomba a leggyakoribb nemi fertőzések egyike. A betegség leggyakoribb kórokozói élesztőgombák, azok közül is főként a Candida albicans nevű faj. Melyek a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA