Új, gyógyszerrezisztens fertőzés terjed: Candida auris

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász megjelent:

Az amerikai járványügyi szervezet (CDC) klinikai figyelmeztető tájékoztatást adott ki egy újfajta, fertőzést okozó, az antibiotikumoknak ellenálló, kórházban fekvő betegeknél súlyos betegséget okozó élesztőgomba, az úgynevezett Candida auris miatt.

A fertőzés a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, súlyos, invazív fertőzést okozva. Az említett Candida nem reagál az általánosan használt gombaellenes szerekre, ami megnehezíti a kezelést. Legveszélyeztetettebbek azok a betegek, akik hosszabb ideje vannak intenzív osztályon, vagy centrális vénás katéter van a vénájukban, illetve korábban antibiotikumot vagy gombaellenes szert kaptak.

Nem hétköznapi, átlagos gombafertőzésről van szó: a rendelkezésre álló adatok szerint a betegséggel eddig diagnosztizáltak 60%-a hunyt el.

A Candida auris pontos azonosításához speciális laboratóriumi módszerek szükségesek, a hagyományos laboratóriumi technikák téves azonosításhoz és nem megfelelő kezeléshez vezethetnek, ami megnehezíti a fertőzés terjedésének ellenőrzését.

Miért veszélyes a C. auris fertőzés?

  • Gyakran multirezisztens, ellenáll a Candida fertőzésekre általánosan alkalmazott gombaellenes kezelésekre.
  • Nehéz standard laboratóriumi módszerekkel azonosítani, speciális technológia nélkül félreértelmezhető. A téves azonosítás nem megfelelő kezeléshez vezethet.
  • Egészségügyi környezetben a Candida auris járványt okozhat, ezért a kórházakban ápolt betegeknél különösen fontos a kórokozó gyors azonosítása, és különleges óvintézkedésekkel a terjedés megállítása.

Ez is érdekelheti A multirezisztens baktériumokról részletesen

Milyen típusú fertőzéseket okozhat a C. auris?

A gomba a véráram fertőzését, sebfertőzést, fülgyulladást okozhat. Légúti és vizeletmintából is izolálták, de nem világos, hogy okoz-e fertőzést a tüdőben vagy a húgyhólyagban.

Hogyan diagnosztizálják?

Akár a többi Candida-fertőzést, ezt is vér vagy egyéb testnedvek gombatenyészetéből mutatják ki. Mindazonáltal nehezebb azonosítani a tenyészetből, mint a Candida más, gyakori típusait. Például könnyen összetéveszthető a Candida haemuloniiés a Saccharomyces cerevisiae fertőzéssel. A C. auris azonosításához molekuláris módszereket használó speciális laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

Kik a veszélyeztetettek?

A rendelkezésre álló adatok szerint a Candida auris fertőzés rizikófaktorai hasonlóak a más típusú Candida-fertőzések kockázati tényezőihez. Ezek közé tartozik:

  • a közelmúltban történt műtét,
  • a cukorbetegség,
  • a széles spektrumú antibiotikumok vagy gombaölők használata
  • a központi vénás katéter,
  • a tartós lélegeztetés.

A fertőzést minden korosztályt érint, a koraszülöttektől az idősekig. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy többet tudjunk meg a fertőzés egyéb kockázati tényezőiről.

Mikor számoltak be először a C. auris-ról?

A Candida aurist először 2009-ben, Japánban figyelték meg, azóta Dél-Koreában, Indiában, Dél-Afrikában, Kuvaitban, Pakisztánban, Kolumbiában, Venezuelában, az Egyesült Királyságban is megjelent. Valószínűleg más országokban is jelen van, ahol nincsenek meg az eszközök a felismeréséhez, így nem jelentették.

Globálisan mennyire elterjedt a Candida auris?

Kelet-Ázsiában, Dél-Ázsiában, Dél-Afrikában és Dél-Amerikában is jelen van. Az izolátumok egyes régiókon belül nagyon hasonlóak, ám viszonylag különbözőek az egyes régiókban. Ez arra utal, hogy több területen, nagyjából ugyanakkor, egymástól függetlenül alakult ki.

Elkaphatja a fertőzést, aki az említett területekre utazik?

Nem valószínű, hogy az adott területre történő utazás növelné a fertőzés kockázatát. A fertőzések leginkább olyan betegeknél figyelhetők meg, akik már valamilyen okból a kórházban tartózkodtak. Amennyiben az adott területen hosszabb ideig kell kórházban tartózkodnia, nő a fertőzés kockázata!

Kezelhető a C. auris fertőzés?

A legtöbb C. auris fertőzés az úgynevezett ehinokandinok gombaellenes szerekkel kezelhető, azonban egyes fertőzések rezisztensek a gombaellenes szerek három fő osztályára, így ezeket nehezebb kezelni. Ilyen esetben további gombaellenes szerekre van szükség, nagy dózisban, a fertőzés kezelésére.

Ha fertőzésre gyanakszik, sürgősen forduljon orvoshoz!

Bele lehet halni a C. auris fertőzésbe?

Igen. Bármely Candida faj okozta invazív fertőzés végzetes lehet. Az eddigi információk alapján a C. auris fertőzésben szenvedő betegek 60%-a halt meg, ugyanakkor sokaknak eme betegek közül egyéb súlyos betegsége is volt, ami szintén növelte a halálozási kockázatot.

Hogyan terjed a C. auris? Hogyan előzhető meg a fertőzés?

Ez még nem teljesen tisztázott. A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a fertőzés egészségügyi környezetben terjed, szennyezett felületekkel, tárgyakkal vagy fertőzött személyekkel való érintkezés útján.

Alapos kézmosással, köpeny és kesztyű viselésével, valamint a kórtermek alapos fertőtlenítésével a fertőzés terjedése megelőzhető.

Ez is érdekelheti ÖntCandida-fertőzések (candidiasis)

WEBBeteg

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Cs. K., fordító, cdc.gov
Orvos szakértőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász

Cikkajánló

Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Candida
A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.