• Influenzajárvány - Mérsékelten nőtt az orvoshoz fordulók száma

    Szerző:
    WEBBeteg

    A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján 2016. 4. hetétől kezdődően közepes intenzitású influenzajárvány bontakozott ki Magyarországon. Az elmúlt napokban mérsékelten nőtt a megbetegedések száma az előző héthez képest, a lakosság körülbelül 0,5 százaléka fordult orvoshoz influenzás panaszokkal.

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2016. február 15-21. között 47 300 fő, az előző hetinél 8%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Hirdetések

    A járvány országosan ezen a héten fog tetőzni -  mondta az Országos Epidemiológiai Központ virológus főorvosa az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában, hozzátéve: még most is érdemes oltást kérni, főként a krónikus betegségben szenvedőknek, ugyanis a súlyosabb, akár halálos esetek a járvány végén szoktak előfordulni.

    14 megyében emelkedett az influenzaszerű tünetek száma

    A 7. héten 14 megyében emelkedett, Budapesten és Baranya megyében nem változott, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom és Nógrád megyében csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. Tolna megyében a betegek száma egy hét alatt kétszeresére, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében több mint másfélszeresére nőtt.

    Töltse ki tesztünket! Influenza vagy egyszerű nátha?>>

    Az egyes területek közötti különbséget jól mutatja, hogy míg Tolna megyében kétszeresére nőtt, addig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyharmadával csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvosnál megjelent betegek száma.

      

    Továbbra is a 14 éven aluli gyermekek a leginkább érintettek

    Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelent betegek korösszetételében lényeges változás nem történt: a gyermekek aránya továbbra is kimagasló - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Zala megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt. A 60 éven felüliek közül került ki a legkevesebb beteg.

        

    Bővebben Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?>>

    Influenzaszerű megbetegedések halmozódása

    Az influenzavírus útja a szervezetben. Kattintson a képre a nagyításhoz!

    A 7. héten a fővárosból, továbbá Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Tolna megyéből összesen 8 jelentés érkezett influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról. A járványok négy óvodát, három általános iskolát és 1 fogyatékos otthont érintettek. Hét járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján három esetben influenza B vírus volt felelős a járvány kialakulásáért.

    Az influenza B vírus felelős leginkább a fertőzésekért

    A héten 15 influenza A és 43 influenza B vírus mellett egy-egy légúti óriássejtes vírust (RSV) és Adenovírust jelenlétét is kimutatták.

    A 2015. év 40. és 2016. év 7. hete között 905 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán, ahol 48 főnél influenza A, 109 főnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak. Tizenegy esetben RSV és négy esetben pedig Adenovírus kóroki szerepét állapították meg. Az azonosított influenzavírusok 69%-a influenza B vírus.

    Melyik kórházban van látogatási tilalom az influenza miatt?

    Baranya megye

    A PTE Klinikai Központ (7624 Pécs, Ifjúság útja 13, Rákóczi út 2, Édesanyák útja 17., József Attila u.7.) vezetése saját hatáskörben 2016. február 16-tól látogatási tilalmat rendelt el az alábbi osztályokon: I. sz. Belklinika Haematológiai osztály és Intenzív osztály, AITI, Onkoterápiás Intézet, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, NIC és Újszülött osztály, Gyermekgyógyászati Klinika PIC, ITO és Onkológiai osztály, Szívgyógyászati Klinika Intenzív osztály, Idegsebészeti Klinika Intenzív osztálya, Sebészeti Klinika Transzplantációs osztálya
    A Mohácsi Kórház (7700 Mohács, Szepessy tér 7.) Intenzív és Szülészeti osztályain saját hatáskörben látogatási tilalmat rendeltek el 2016. február 18-tól.

    Borsod-Abaúj-Zemplén megye

    2016. február 10-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.) vezetője saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el. Az érintett osztályok/részlegek: Koraszülött-Újszülöttpatológiai Osztály, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály. Az intézmény Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában 2016. február 17-től teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el. A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház (3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11.) vezetője saját hatáskörben 2016. február 15-től a Szülészeti- és Nőgyógyászati osztályán látogatási tilalmat rendelt el.

    Budapest

    Látogatási tilalom van érvényben 2016. 02. 08-tól a MRE Bethesda Gyermekkórház (1146 Budapest, Bethesda u. 3.) a II. és III. Gyermek osztályán, valamint 2016. 02. 05-től az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet (1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.) a Hematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályának valamennyi részlegén. 2016. február 11-től az egész intézményre kiterjedő látogatási tilalmat rendeltek a Budapesti Szent Ferenc Kórházban (1021 Budapest, Széher út 73.). Látogatási tilalom van érvényben 2016. február 12-től a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika (1085 Budapest, Üllői út 26.) valamennyi osztályán és részlegén. A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak (1125 Budapest, Diós árok 1-3.) Szülészeti, Újszülött, Koraszülött, valamint a Pathológiás Újszülött Intenzív részlegein látogatási tilalmat rendeltek el 2016. február 18-tól.

    Fejér megye

    A kórházban ápolt betegek védelme érdekében 2016. február 12-től valamennyi osztályra kiterjedő látogatási tilalmat rendeltek el a következő intézményekben: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató (8000 Székesfehérvár, Seregélyesi u 3.), Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet (2400 Dunaújváros, Korányi S. u. 4-6.), Platán Ápolási Intézet ((Sirály Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. működteti) 8083 Csákvár, Kastélypark 5.), Florena Ápolási Intézet ((Sirály Egészségügyi és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. működteti) 8044 Kincsesbánya József A. u. 13.), Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Ráckeresztúri Drogterápiás Otthona (2465 Ráckeresztúr, Rákóczi F. u. 45.), Kulcsi Mozgásszervi Rehabilitációs Központ ((Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházhoz tartozik, a Szent Donát Várpalota Kft. működteti) 2458 Kulcs Rózsahegyi út 1.).

    Hajdú-Bihar megye

    2016. február 15-től visszavonásig valamennyi osztályra kiterjedő teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben (4031 Debrecen, Bartók Béla u.2-26.).

    Heves megye

    Influenzaszerű megbetegedések miatt a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet (3300 Eger, Széchenyi u. 27-29.) főigazgatója saját hatáskörben 2016. február 9-től látogatási tilalmat rendelt el a Csecsemő-, Gyermekgyógyászati és Neonatológiai osztályain, valamint 2016.02.11-től a Szülészet-Nőgyógyászat, KAIBO osztályain. A látogatási tilalom visszavonásig érvényes.

    Komárom-Esztergom megye

    Látogatási tilalmat rendeltek el a 2016. február 8-tól visszavonásig az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézetben (2840 Oroszlány, Alkotmány u.2.), érintett osztályok: krónikus fekvőbeteg ellátás teljes területe. A Szent Borbála Kórház (2800 Tatabánya, Dózsa Gy. u. 77.) valamennyi fekvőbeteg ellátást végző osztályán 2016. február 18-tól látogatási tilalmat rendeltek el.

    Nógrád megye

    Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben (2660 Balassagyarmat, Rákóczi fejedelem út 125.-127.) saját hatáskörben 2016. február 4-től látogatási tilalmat rendeltek el. Érintett osztályok: Gyermekosztály, Szülészeti-nőgyógyászati osztály, újszülött részleg. Saját hatáskörben 2016. február 16-tól látogatási tilalmat rendeltek el a Szent Lázár Megyei Kórház (3100 Salgótarján, Füleki út 54-56.) valamennyi osztályán és részlegén.

    Pest megye

    A Jávorszky Ödön Kórház (2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3.) valamennyi osztályán és részlegén 2016. február 17-től látogatási tilalom van. Saját hatáskörben elrendelt látogatási tilalom van érvényben 2016. február 15-től a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet (2700 Cegléd, Törteli út 1-3.) Szülészet-Nőgyógyászati, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati, Központi Aneszteziológiai Intenzív Terápiás Osztályain, valamint a Kardiológia Őrző részlegen. 2016. február 13-tól látogatási tilalmat rendeltek el a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház (2143 Kistarcsa, Semmelweis tér 1.) a Szülészet-Nőgyógyászati, Csecsemő- és Gyermekgyógyászati, PIC II., Központi Aneszteziológiai Intenzív Terápiás, Onkológiai Osztályain, valamint a Kardiológia Sebészeti, Gasztroenterológiai, Neurológiai Őrző részlegeken. Az egész intézetre kiterjedő látogatási tilalom van érvényben a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben (2045 Törökbálint, Munkácsy Mihály u. 70) 2016. február 16-tól.

    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

    A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kórházcsoportjában az influenzaszerű megbetegedések megelőzésének céljából saját hatáskörben 2016. február 13-tól látogatási tilalmat rendeltek el az alábbi intézményekben: Jósa András Oktatókórház (4400 Nyíregyháza, Szent István utca 68.), érintett osztályok: Szülészet- Nőgyógyászati osztály, Gyermekosztály, Pulmonológiai osztály, Aneszteziológiai- és intenzív terápiás osztály. Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő (4900 Fehérgyarmat, Damjanich u. 1.), érintett osztályok valamennyi osztály és részleg.

    Vas megye

    Markusovszky Egyetemi Oktatókórház (9700 Szombathely, Markusovszky u.5.) Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályán látogatási tilalmat rendeltek el 2016. február 10-től.

    Veszprém megye

    A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet (8420 Zirc, József Attila utca 17-19.) főigazgatója saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelt el 2016. február 15-től a Krónikus Belgyógyászati osztályon.

    (WEBBeteg összeállítás, Forrás: OEK, ÁNTSZ, MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén...

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban...

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a...

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza...

    A nátha és az influenza hatékony...

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan...

    Influenzajárvány: veszély a...

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti....

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk...

    Kullancs elleni védőoltás

    A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás...

    A kullancs kiszedése

    Vannak olyanok, akik biztosak voltak abban, hogy a kullancsot 1-2 órán belül eltávolították, mégis megfertőződtek. Ezért igyekezni kell...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA