• Hazánkat is elérte az influenzajárvány

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megkezdődött az influenza járványos terjedése Magyarországon 2016. negyedik hetében - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ szerdai tájékoztatójában. Még mindig nem késő védőoltást kérni, de akkor se essen kétségbe, ha elkapta a vírust.

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján az országban 2016. január 25-31. között az előző hetinél 69%-kal több, azaz 18 200 beteg fordult orvoshoz izom- és ízületi fájdalmakkal, orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel. Ezzel a megbetegedések száma már elérte a járványos küszöböt.
     
    Hirdetések

    Gyermekkorú a legtöbb orvoshoz forduló beteg 

    Az elmúlt héthez képest növekedett a betegek között a gyermekek aránya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Tolna megyében a betegek több mint a fele 15 éven aluli volt. A korosztályok érintettségét tekintve a 15-34 évesek jelentkeztek még nagyobb számban az orvosi rendelőkben, őket követi a 35-59 éves korcsoport, valamint a 60 éven felüliek, akik a betegek csupán 8,9 %-át teszik ki.

    A jelentés szerint a negyedik naptári héten a pozitív minták az influenza A, valamint influenza B vírus jelenlétét igazolták, továbbá hat esetben RSV és egyben pedig adenovírus kóroki szerepét állapították meg.

    Látogatási tilalom

    Az influenzás megbetegedések miatt két kórházban rendeltek el látogatási tilalmat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján.
     
    Nem lehet a betegeket látogatni az alábbi intézményekben:
    • A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán, valamint újszülöttrészlegén.
    • A Mátrai Gyógyintézet (Mátraháza) valamennyi osztályán és részlegén.

    Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

    Az a leghatékonyabb védekezési módszer, ha zárt térben, buszon, munkahelyen elkerüljük a fertőzésre utaló tünetekkel rendelkező embereket. A közösségi helyeket, kilincseket és más használati tárgyakat gyakran fertőtlenítsük, mossunk gyakran kezet, esetleg fertőtlenítsük alkoholos kézfertőtlenítővel, továbbá szellőztessünk gyakrabban.
     
    Az influenza elleni védőoltás igénylésével sem késtünk még el, viszont figyelembe kell venni, hogy a vakcina beadása utána körülbelül 1-2 hét alatt alakul ki a védettségünk.
     
     
    A legfontosabb információk az influenzáról

    Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

    • Mik a tünetei?
    • Hogyan kezelhető?
    • Milyen szövődményei lehetnek?

    Tudjon meg többet! Az influenza tünetei, kezelése, szövődményei>>

    (WEBBeteg összeállítás, Forrás: OEK, MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede férfi.

    Az év praxisa pályázat

    www.evpraxisa.hu

    Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén...

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban...

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a...

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza...

    A nátha és az influenza hatékony...

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan...

    Influenzajárvány: veszély a...

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti....

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk...

    Állatról emberre - Mit takar a zoonózis...

    Zoonózisnak azokat a betegségeket, illetve fertőzéseket nevezik, amelyek állatról emberre, illetve emberről állatra átvihetők. A...

    Szuperbaktériumok - Az orvostudomány egyik...

    A penicillin Fleming általi felfedezése 1928-ban, majd rutinszerű gyógyszerként való bevezetése 1941-ben indította el a különböző...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA