• Hazánkat is elérte az influenzajárvány

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megkezdődött az influenza járványos terjedése Magyarországon 2016. negyedik hetében - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ szerdai tájékoztatójában. Még mindig nem késő védőoltást kérni, de akkor se essen kétségbe, ha elkapta a vírust.

    A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján az országban 2016. január 25-31. között az előző hetinél 69%-kal több, azaz 18 200 beteg fordult orvoshoz izom- és ízületi fájdalmakkal, orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel. Ezzel a megbetegedések száma már elérte a járványos küszöböt.
     
    Hirdetések

    Gyermekkorú a legtöbb orvoshoz forduló beteg 

    Az elmúlt héthez képest növekedett a betegek között a gyermekek aránya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Tolna megyében a betegek több mint a fele 15 éven aluli volt. A korosztályok érintettségét tekintve a 15-34 évesek jelentkeztek még nagyobb számban az orvosi rendelőkben, őket követi a 35-59 éves korcsoport, valamint a 60 éven felüliek, akik a betegek csupán 8,9 %-át teszik ki.

    A jelentés szerint a negyedik naptári héten a pozitív minták az influenza A, valamint influenza B vírus jelenlétét igazolták, továbbá hat esetben RSV és egyben pedig adenovírus kóroki szerepét állapították meg.

    Látogatási tilalom

    Az influenzás megbetegedések miatt két kórházban rendeltek el látogatási tilalmat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján.
     
    Nem lehet a betegeket látogatni az alábbi intézményekben:
    • A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet gyermekosztályán, szülészeti-nőgyógyászati osztályán, valamint újszülöttrészlegén.
    • A Mátrai Gyógyintézet (Mátraháza) valamennyi osztályán és részlegén.

    Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

    Az a leghatékonyabb védekezési módszer, ha zárt térben, buszon, munkahelyen elkerüljük a fertőzésre utaló tünetekkel rendelkező embereket. A közösségi helyeket, kilincseket és más használati tárgyakat gyakran fertőtlenítsük, mossunk gyakran kezet, esetleg fertőtlenítsük alkoholos kézfertőtlenítővel, továbbá szellőztessünk gyakrabban.
     
    Az influenza elleni védőoltás igénylésével sem késtünk még el, viszont figyelembe kell venni, hogy a vakcina beadása utána körülbelül 1-2 hét alatt alakul ki a védettségünk.
     
     
    A legfontosabb információk az influenzáról

    Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

    • Mik a tünetei?
    • Hogyan kezelhető?
    • Milyen szövődményei lehetnek?

    Tudjon meg többet! Az influenza tünetei, kezelése, szövődményei>>

    (WEBBeteg összeállítás, Forrás: OEK, MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Száraz szem - Mit tegyek?

    Dr. Őri Zsolt

    Általában nem veszélyes, de a panaszok akadályozhatják a normális életvitelt. (x)

    Egészségügyi digitalizáció

    ÁEEK

    Gyorsabb gyógyítás, biztosabb gyógyulás várható az EESZT elindulásával. (x)

    Tévhitek és tények a megfázásról

    Mi is tulajdonképpen a megfázás? Mi okozza ezt a betegséget, és hogyan terjed? Annak ellenére, hogy nagyon gyakori problémáról van szó...

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén...

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban...

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a...

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza...

    Az immunrendszer betegségei

    Szervezetünk folyamatos küzdelemben áll a környezetből támadó mikroszkopikus élőlényekkel. A védekező feladatot az immunrendszer...

    Mikor alakul ki arcüreggyulladás?

    Az orr melléküregeinek a leggyakoribb megbetegedése a gyulladásos betegség, amely lehet heveny vagy idült, lehet allergiás eredetű...

    Kiütéses gyermekkori betegségek

    A kiütéses betegségeket általában a fertőző betegségekhez kötik. Számos más betegség járhat azonban még kiütéssel, illetve olyan...

    Herpesz a nemi szerveken: a nemi herpesz...

    A nemi herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA