• 6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Munkahely és kórokozók

    Az irodai környezet tökéletes melegágya a különböző betegségeknek, hiszen egyszerre sok ember érintkezik az általánosan használt felületekkel, és gyakran hiányzik a friss levegő. Meglepő módon a betegségek terjedésének fő oka nem a szájuk eltakarása nélkül tüsszentő kollégák. Az Arizona Egyetem Epidemiológiai és Biostatisztikai osztályának professzora, Charles Gerba azt kutatta, hogyan terjednek a vírusok egy munkahelyen, és azt tapasztalta, hogy a vírusok érintés által az emberekről gyorsan átkerülnek a közösen használt tárgyakra.

    Elmondása szerint egy irodában az ártalmatlan vírusokat gyorsan átadjuk kollégáink kezére, így pár órán belül azok akár a dolgozók és a közösen használt felületek felére átterjednek. A vírusok meglepően gyorsan terjednek! Míg egy tüsszentéssel csak a környező levegő lesz fertőzött, addig a vírussal szennyezett tárgyak érintésével az akár egy egész épületen belül elterjeszthető.

    Hirdetések

    A legveszélyesebb területek

    Bármilyen meglepő, egy iroda legtisztább felülete a WC-ülőke. Míg a WC-ülőkét gyakran fertőtlenítik, addig egy irodai asztalon 400-szor több baktérium található. A legtöbb, megfázásért és influenzáért felelős vírus akár 2-3 napig is elél az adott felületen, míg a gyomor-bélrendszeri fertőzéseket okozó vírusok 30 napig is életképesek!

    Egy iroda leginkább fertőzött területei az alábbiak

    • telefon
    • asztalfelület
    • számítógép billentyűzet és egér
    • fénymásoló és fax
    • lift gombok
    • a kávéfőző fogantyúja
    • mikrohullámú sütő gombjai
    • mosogató környéke
    • konyhapult

    Csökkentse a kockázatot!

    Noha nincs 100 százalékosan garantált módszer minden vírus elkerülésére, a fertőzés kockázatát csökkentheti!

    Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése
    Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

    Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése
    • Gyakran mosson kezet szappannal és meleg vízzel! Kézmosás után használjon papírtörlőt a vízcsap elzárására, így elkerülheti az újrafertőződést.
    • Használjon gyakran alkohol alapú kézfertőtlenítő gélt!
    • Ne érintse az orrát, szemét, és száját az ujjaival vagy kezével! Ezzel csak tovább terjeszti a kórokozókat! Dr. Gerba szerint egy átlagos felnőtt óránként 16 alkalommal teszi ezt!
    • Oltassa be magát influenza elleni védőoltással! Ez a legjobb dolog, amit az influenzás megbetegedés ellen tehet. Az oltás hatékonysága noha egyénenként változhat, de a kockázat csökkentésére ez a legjobb megoldás. Manapság már létezik tojásmentes oltóanyag is az allergiások számára.
    • A fertőtlenítő törlőkendők használata az általános felületeken 99 százalékkal csökkenti a vírusok koncentrációját, ezért naponta törölje át a telefonját és az asztalát. Mielőtt más telefonját használná, törölje azt is át!
    • Kerülje a kézfogást és az ölelkezést!
    • Ne hagyjon ki étkezést! Az étkezések kihagyásával csak az immunrendszere támogatásához fontos tápanyagoktól fosztja meg magát. Figyeljen oda, hogy sok C-vitaminban gazdag citrusfélét, illetve brokkolit fogyasszon! Noha manapság sok vita van arról, hogy az emelt C-vitamin bevitellel megelőzhető-e a megfázás, ám a szakértők abban egyetértenek, hogy a betegség ideje jelentősen rövidíthető vele.
    • A legfontosabb, hogy maradjon otthon, ha beteg! Mindannyian szeretnénk nélkülözhetetlenek lenni a munkánkban, ám a mai modern technológiák mellett nincs mentség arra, ha mindenkit megfertőz! Amennyiben láza van, vagy túl beteg, legyen tekintettel a kollégáira, és maradjon otthon!

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; huffingtonpost.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Időskor

    Dr. Kónya Judit

    Milyen betegségekre figyeljünk az idő múlásával?

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

    Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA