• Súlyos az idei influenzaszezon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az idei influenzaszezonban már számos megbetegedést jelentettek, de túl korai még azt találgatni, hogy vajon elértük-e a csúcsot – figyelmeztetnek a szakértők. Az idei influenzaszezon súlyosnak ígérkezik, különösen az idősek, kisgyermekek és az olyan alapbetegségben szenvedők számára, mint például az asztma vagy a sarlósejtes vérszegénység.

    Még nem késő védőoltást kérni

    Az Országos Epidemiológiai Központ heti jelentése szerint Magyarországon még nem terjed járványosan az influenza, így még nem késő védőoltást kérni - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében. Influenza: még nem késő védőoltást kérni>>

    A szakértők sürgetik, hogy aki eddig még nem oltatta be magát, feltétlenül tegye meg, illetve, hogy az első tünetek jelentkezésekor mielőbb forduljanak orvoshoz, hiszen az időben alkalmazott antivirális szerek nagymértékben csökkentik a betegség lefolyásának súlyosságát. Az idei influenza súlyosságát mutatja az is, hogy csak az USA-ban eddig 26 gyermek halt bele a betegségbe. Noha a felnőttek influenza okozta halálozási számát nem követik, a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a betegséghez köthető és a tüdőgyulladásos (influenza szövődménye) halálesetek aránya.

    Ebben a szezonban a domináns influenzatörzs a H3N2, amiről a szakemberek korábban úgy vélték, az idén nem valószínű, hogy nagy fenyegetést jelentene, ezért az influenza elleni vakcina nem tartalmazza ezt a törzset, melynek hatására az immunizálás nem olyan hatékony, mint a korábbi években. A vakcina frissítésén már dolgoznak, hamarosan elérhető lesz.

    Egy átlagos influenzaszezon 13 héten át tart, így még nem késő beoltatnia magát!

    Hirdetések

    Mit tegyen, ha tünetei vannak?

    Noha a betegségért felelős fő törzs kimaradt a védőoltásból, az a többi influenzatörzs ellen komoly védelmet nyújt, így van értelme beoltatni magát.

    Amennyiben influenzás tüneteket tapasztal, mielőbb forduljon orvoshoz! Az antivirális szerek sokat segítenek a gyógyulásban. A jelenleg kapható vírusellenes szerek mind segítenek a tünetek enyhítésében, a betegség időtartamának lerövidítésében, illetve a szövődmények kockázatának enyhítésében. Használatukkal elkerülhető a kórházi kezelés, sőt, akár még életet is menthetnek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Noha sok orvos vonakodik felírni ezeket a vírusellenes készítményeket, míg a tünetek jelentkezését követő 2 nap el nem telik, a legjobban akkor hatnak, ha a korai szakaszban alkalmazzák őket. Természetesen, ha később kezdi el szedni, akkor is érezni fogja a gyógyszer pozitív hatásait. Általánosan a dózis napi 2 tabletta 5 napon keresztül, és nem kell attól tartani, hogy rezisztenssé válik a gyógyszerre.

    Noha az antivirális gyógyszerek nem olcsóak, ne feledje, hogy a munkából való kiesés és egy esetleges kórházi kezelés sokkal drágább. Amennyiben influenza tüneteit tapasztalja magán, maradjon otthon, ne menjen dolgozni/iskolába, kerülje a másokkal való érintkezést és mielőbb keresse fel orvosát!

    (WEBBeteg - Cs.K., fordító, Forrás: webmd.com, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Influenza: tünetek, szövődmények és kezelés

    Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket!

    Fontos tudnivalók az influenzáról

    Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

    Gyakran jár együtt az alvászavar és a 2-es típusú cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegségre gyakran évekig nem derül fény, így nem ritka, amikor már egy-egy súlyosabb szövődménye hívja fel rá a figyelmet. Pedig vannak olyan hétköznapinak tűnő tünetek, melyek felvetik a betegség gyanúját, és a legújabb tanulmányok szerint az egyik ilyen az alvászavar. Dr. Polyák Annamária, diabetológus a diabétesz mihamarabbi diagnózisára hívja fel a figyelmet.

    A várandós kismamák influenza elleni oltása megvédheti csecsemőiket is a betegségtől

    Jelentősen csökken az influenza kockázata életük első hat hónapjában azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja védőoltást kapott várandóssága idején - derítették ki az amerikai Utah-i Egyetem kutatói.

    Még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást

    Felszeghy Sára háziorvos, a Miskolci Vállalkozó Háziorvosi Rendszert Működtető Egyesülés főorvosa szerint még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, mivel még nem tapasztaltak nagy számban ilyen típusú megbetegedéseket Magyarországon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA