Lizinnel a herpesz ellen

szerző: Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens - WEBBeteg
frissítve:

Az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek az esszenciális aminosavak. Ha egy esszenciális aminosavból hiány mutatkozik, ehhez igazodik az összes többi aminosav beépülésének mértéke is. Amennyiben ezekből nem kapunk eleget, hiánybetegség alakulhat ki.

Az emberi szervezet a fehérjéit 20 aminosavból rakja össze, s ezek kapcsolódási sorrendje, a molekula mérete és szerkezete teszi lehetővé, hogy az adott fehérje elláthassa feladatát. Amíg a növények képesek előállítani a számukra szükséges valamennyi aminosavat, addig az ember kilenc aminosav (valin, leucin, izoleucin, metionin, fenilalanin, triptofán, treonin, hisztidin és lizin) élőállítására nem képes, ezeket a táplálékból kell megszereznie. Ezt a kilenc aminosavat esszenciális aminosavaknak nevezzük. Amennyiben egy esszenciális aminosavból nem kapunk eleget, hiánybetegség alakul ki.

Ha egy esszenciális aminosavból hiány mutatkozik, ehhez igazodik az összes többi aminosav beépülésének mértéke is. Az az aminosav, amelyből a legkevesebb áll a rendelkezésre, az határolja be az összes többi aminosav beépülésének mértékét. Az aminosavak közül a lizin a legtöbb étrendben a limitáló aminosav. Az élelmiszerek hőkezelése során, a sütésnél a lizin reagál a cukrokkal és részben átalakul. A kenyér héjának barna színét is ez a reakció okozza.

Ez is érdeklheti A herpesz - Mit tegyen ellene? Mit tilos?

Mire jó a lizin?

A lizin a fehérjéinket felépítő esszenciális aminosav, alapvető szerepe van a csontok és a bőr szerves állományát alkotó egyik legfontosabb fehérje, a kollagén képzésében, hiányában a táplálékkal bevitt kalcium nem tud beépülni a csontokba.

A lizinnek immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. A lizin megfelelő adagban „herpesz stop” hatású, azaz abban a fázisban állítja meg a betegség kifejlődését, amikor elkezdjük a szedését. 1-2 g Lizin bevételével az égető érzés perceken belül elmúlik, s egy 2-3 napos kúra napi 6-9 g Lizin bevételével megakadályozza a herpesz tüneteinek megjelenését.

Mit kell tudni a herpeszről?

A herpes simplex (HSV) vírus Magyarországon több mint kétmillió embernek rendszeresen kiújuló panaszokat okoz, s becslések szerint legalább nyolcmillió ember vírushordozó. A vírus az idegrendszert szállja meg, és benne képes szaporodni is. Aki egyszer megkapta, az egész életében kénytelen együttélni vele, egyelőre nincs módszer a teljes elpusztítására. Hosszan rejtőzködik a szervezetben, láz, legyengült állapotok, stressz, napfény, menstruáció, ételek hatására, fogorvosi kezeléseknél történő higanyterhelés, vagy vírusfertőzés hatására reaktiválódik. HSV-1 típus előfordulási gyakorisága a társadalomban az életkorral nő, Magyarországon a népesség 80 százalék vírushordozó. A herpes simplex másik típusa a HSV-2 nemi úton terjed, a fertőzés valószínűsége a párkapcsolatok számának növekedésével nő.

A HSV-1 vírus támadásának tünetei rendszerint a száj és a szem környékén, az arcon vagy a végtagokon jelentkeznek. Az első jelek, a kellemetlen viszkető, égető érzés után hólyagok keletkeznek, amelyek nedvedző sebbé alakulnak. A tünetek az átlagos, enyhébb esetben egy-két héten keresztül csúfítják el az arcbőrt. A súlyosabb esetekben a szemben, a nemi szerveken, az idegrendszerben jelentkeznek az elváltozások. A legyengült immunrendszert gyakran a herpesz megjelenése is jelzi.

Mennyi az ajánlott napi mennyiség?

A WHO a lizin napi szükségleteként 1973-ban 0,6-1,0 g-ban, az MIT (Massechusett Institute of Technology) kutatói 2-3 g-ban határozták meg. Lizin tartalmú élelmiszereket a csontritkulás megelőzésére a Debreceni Egyetemen is fejlesztenek és értékelnek humán vizsgálatokban.

A lizin vírusellenes hatásának vizsgálata népegészségügyi vizsgálat keretében

2007-ben egy lizin tartalmú étrend-kiegészítő készítményt vizsgáltuk a herpes vírusok által okozott megbetegedések kezelésében. Kétszázötven, a rendelésen megjelent betegnek ajánlottuk az ingyenes termékkipróbálás lehetőségét, azt kérve, hogy a vizsgálatot irányító orvossal együtt a kérdésekre válaszolva közöljék tapasztalataikat. Az L-lizinről nagyszámú publikáció jelent meg, számos kísérlet által bizonyítottan hatásos a herpes simplex által kiváltott tünetek kezelésében. Az L-lizin a fehérjéinket felépítő esszenciális aminosav, hiányában a táplálékkal bevitt kalcium nem tud beépülni a csontokba, számos fehérje szintézise gátolt. Az L-lizinnek alapvető szerepe van a csontok és a bőr szerves állományát alkotó kollagén képzésében, s immunrendszert erősítő és vírusellenes hatását is igazolták. - Dr. Prokisch József.

2007. szeptember és 2008. április között 43 esetben vizsgáltuk a lizintartalmú étrend-kiegészítő hatását a különböző herpeszvírus által okozott kórképekben. A betegek messze túlnyomó része ítélte hatásosnak a kezelést. Herpesz vírus kezelésére 40 beteg szedte a készítményt, s hárman kipróbálták influenzás tünetekre is. A pontozás alapján a 0-100 skálán a herpesz kezelésére 90 és 100 pont között kapott. Náthára, influenzára mindhárom esetben 100 pontot adtak. Megállapítottuk, hogy a lizin tartalmú készítmény a herpesz és az influenzás, náthás tüneteket kiválóan csillapította. Összességében elmondható hogy a lizin tartalmú étrend-kiegészítő alkalmazása kedvezően befolyásolta a praxisomban a különböző herpeszvírus fertőzéseket. - Dr. Suba László, Vámospércs, háziorvostan és üzemorvostan szakorvos.

Herpes simlex

A vizsgálat során 150 beteg kapott lizin tartalmú kapszulát. A betegek között nagyobb számban nők voltak. A betegek egy részénél gyomorrontás után, lázas állapotot követően, vagy fertőző betegségek után gyengeséggel együtt lépett fel. Volt, aki meg volt fázva, náthás volt. A női betegeknél menzeszkor lépett fel, míg volt, aki más után ivott. Általában az ajkon keletkezett a herpesz, egy esetben a szemhéjon, két betegnél a nyirokcsomó is meg volt nagyobbodva.

A betegek egy része a herpesztünetek, az égő, viszkető, feszítő érzés megjelenésekor azonnal vagy néhány percen belül bevette a lizint, és ezáltal a herpesz nem fejlődött ki. Volt, aki a viszketés megjelenésétől kezdve 3-4 napig folyamatosan szedte a lizint. A betegek többsége a herpesz tünetek megjelenése után kezdte el a kapszula szedését, a tünetek általában 2-3 nap alatt visszahúzódtak, míg máskor 1 hét vagy még több idő volt a gyógyulás. Általában a nátha is elmúlt a kezelés alatt, a betegek egy része frissebbnek érezte magát. A hólyagok felszínén pörkök nem képződtek, sebesedés nélkül visszahúzódtak. - Dr. Báló Gyöngyi, Hajdúszoboszló, bőrgyógyász szakorvos.

Herpes zoster

Általában elmondható, hogy a lizin szedése után a herpes zosternél új hólyagok nem jelentek meg, a meglevő hólyagok visszahúzódtak, vagy a betegek nagy részénél pörkösödtek. A fájdalom néhány nap alatt megszűnt vagy mérséklődött, vagy viszketéssé alakult. A fáradtság, gyengeség megszűnt, a betegek egy része frissebbnek érzi magát, a rossz közérzet elmúlt. Visszatérő fertőzésnél a tünetek sokkal enyhébb formában jelentkeztek, a hólyagok sokkal hamarabb visszahúzódtak, mint máskor.

Hogyan értékelhetőek ezek az adatok?

A betegek nagy része a 0-100 pontos hatásértékelő skálán 80-100 pontra értékelte a lizint. A herpeszre máskor használt készítményeknek sokkal kevesebb pontot adtak, általában 20-50 pont között. A lizin szedésével a herpesz tünete vagy meg sem jelent, vagy sokkal rövidebb idő alatt gyógyult meg, míg más szerek használatával a felszínen minden esetben seb keletkezett.

Tovább Az ajakherpesz tünetei és kezelése

Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docensForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens

Cikkajánló

Ajakherpesz és nemi herpesz

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Herpesz
A herpeszvírus 1-es típusa a bőrön és nyálkahártyákon jelentkezik, ajakherpeszt, szájüregi herpeszt okozva. A 2-es típusú vírus a nemi szerveket érinti és a nemi herpeszt (herpes genitalis) okozza. Bár egy víruscsaládról van szó, különböző típusba sorolhatóak a kórokozók, és eltérő az egyes fertőzések kezelése is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.