• Hepatitis A fertőzést mutattak ki egy diáknál egy pilisszentlászlói iskolában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hepatitis A vírussal fertőződött meg egy negyedik osztályos tanuló a pilisszentlászlói Kékvölgy Waldorf Iskolában - tájékoztatta az MTI-t Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke csütörtökön.

    Hepatitis A

    Az A vírus hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed. Hepatitis A>>

    Szivák Bernadett közölte: a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház hétfő délután értesítette a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézetét arról, hogy egy - a pilisszentlászlói Waldorf iskolába járó - negyedik osztályos kislány Hepatitis A megbetegedést vizsgáló gyorstesztje pozitív lett.

    Az intézet helyszíni járványügyi vizsgálatot végzett az iskolában, aminek során meghatározták a védőoltásban részesítendők körét, a diagnózist megerősítő vizsgálatot követően pedig haladéktalanul megkezdték a beteg környezetében szükséges védőoltások beadását.

    Szivák Bernadett rámutatott: a járványügyi vizsgálat során a területen dolgozó munkatársak meghatározták, hogy kik tartoznak a beteg szoros környezetébe, közülük már 23 gyereknek és három tanárnak beadták a védőoltást. A fentiek közül az iskolából hiányzó gyermekek oltására is biztosítottak oltóanyagot az egyik pilisszentlászlói háziorvosnál - mondta.

    Hirdetések

    A sajtófőnök közölte azt is: az érintetteknek tájékoztató levelet küldtek, melyben a megbetegedés legfontosabb tüneteire és a betegség előfordulása esetén szükséges intézkedésekre hívták fel a figyelmet, a szülőket írásban tájékoztatták a háziorvos elérhetőségről és rendelési idejéről. A rendelési időn belül a szülők bármikor vihetik a gyermeküket oltásra. Hozzátette: a hiányzó diákok oltása folyamatban van.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Járási Népegészségügyi Intézet a védőoltásokon túl a járvány megelőzése érdekében további intézkedéseket is tett - fűzte hozzá a sajtófőnök -, így elrendelte széles spektrumú kézfertőtlenítő-szer kihelyezését, egyszer használatos kéztörlő biztosítását, fertőtlenítőszeres nagytakarítást, valamint a konyhán használt tányérok, eszközök széles spektrumú fertőtlenítőszeres mosogatását.

    Szivák Bernadett felidézte: a betegség leggyakoribb lappangási ideje körülbelül 1 hónap, tünetei: rossz közérzet, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányinger, sárgaság, világos széklet, sötét vizelet.

    A betegség enterális úton terjed, a fertőzött ember székletével szennyezett kéz, tárgyak, élelmiszerek útján. A betegség megelőzésében alapvető fontosságú az általános higiénés rendszabályok betartása - hívta fel a figyelmet Szivák Bernadett -, ezen belül is a legfontosabb a szappannal, meleg folyóvízzel végzett alapos kézmosás.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    Hepatitis-járvány ütötte fel a fejét Nógrád megyében

    Hepatitis "A" vírus által okozott fertőző májgyulladásban 14 ember betegedett meg Rimóc községben az elmúlt napokban - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA