• Antibiotikumok: csak mértékkel

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az európai antibiotikum nap az indokolatlan és túlzott mértékű antibiotikum-fogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően, az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is, a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk. Óvatosan az antibiotikumokkal!>>

    Az antibiotikumok baktériumok által okozott fertőzések kezelésére, illetve megelőzésére alkalmazhatók, ám vírusokkal szemben nem hatásosak.  Az európai antibiotikum napot az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezése 2008 óta rendezik meg, hogy felhívják a lakosság és az egészségügyi szakemberek figyelmét az indokolatlan és túlzásba vitt antibiotikum-fogyasztás veszélyeire.

    - Sajnos a napjainkban már szinte rutinszerűvé vált antibiotikum-alkalmazás bizonyos esetekben nemcsak hatástalan és felesleges, de veszélyes is lehet.  Például a gyermekkorban gyakori felső légúti fertőzéseket elsősorban vírusok okozzák, így ezekben az esetekben az antibiotikum nem hatékony – magyarázza Erdős Melinda, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Klinika igazgatója.

    Az egyetemi docens szerint az antibiotikumok tudatos és felelősségteljes alkalmazásával lassítható, vagy akár meg is állítható az antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok megjelenése és elterjedése.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása azért fontos, mert megfelelő antibiotikumok hiányában a terápiás lehetőségek korlátozottak, így a rezisztens kórokozók által okozott fertőzések súlyosabbak lehetnek, a halálozási arány pedig magasabb.

    A legnagyobb veszélyt azok az úgynevezett panrezisztens baktériumok jelentik, amelyek valamennyi jelenleg ismert antibiotikummal szemben ellenállók – részletezi a szakember.

    A legismertebb antibiotikum a penicillin. Alexander Fleming 1928-ban fedezte fel a Penicillium notatum nevű penészgomba baktériumölő hatását, de már évezredekkel korábban leírtak fertőzések kezelésére használt keverékeket, az ókori kultúrákban pedig különböző növényi kivonatok mellett a penészt is használták erre a célra. Fleming úgy vélte: „A penicillint senki sem találhatta fel, mert végtelen idők előtt a természet és egy bizonyos penész már előállította.” – idézi Alexander Fleming gondolatát a doktornő.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Óvatosan az antibiotikumokkal!

    A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

    Harc a baktériumok ellen

    A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos, kezelés nélkül akár halálos betegségeket is tudnak okozni.

    A szifilisz - Tünetek és kezelés

    A szifilisz (luesz, vérbaj) a klasszikus nemi betegségek egyike. Kórokozója a Treponema pallidum, amely egy dugóhúzóra emlékeztető alakú baktérium. A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére.

    A szuperbaktériumok leküzdése - Magyar kutatók eredménye

    Új, ígéretes gyógyszercélpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ELTE-MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport cikke a PNAS-ben jelent meg.

    Kérdések és tévhitek a tüdőgyulladásról

    A tüdőgyulladások teljes biztonsággal nem védhetők ki. A dohányzás abbahagyása után helyreáll a tüdő öntisztuló képessége, amely jelentősen csökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának a kockázatát.

    Már a beduinok is használtak antibiotikumot!

    A hagyományos antibiotikumok egyre kevésbé hatnak. Ez globális problémát jelent ma a világ számára. Bármilyen furcsa is, de több ezer évvel ezelőtt a beduinok a nyelvükről vakargatták le a penicillint. A globális felmelegedés következtében egyre több kórokozó válik rezisztenssé az ellenük kifejlesztett gyógyszerekkel szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA