• Ebola-körkép Európából

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre több európai vonatkozású hírt hallhatunk az Ebola-vírussal kapcsolatban, ám nincs ok az aggodalomra: fokozott a felkészültség és nincs veszély a környező országokban.

    Nagy-Britannia: Elrendelte a brit kormány a beutazók fokozott ellenőrzését

    Fokozott egészségügyi szűrést rendelt el a brit kormány a legforgalmasabb brit határátkelő pontokon az ebolajárványtól sújtott térségekből érkezők esetében.

     A Downing Street csütörtök esti bejelentése szerint az intézkedést egyelőre a Londont kiszolgáló két legnagyobb repülőtér, Heathrow és Gatwick, illetve a Párizsból és Brüsszelből Londonba érkező Eurostar szuperexpresszek fő fogadó pályaudvara, a King's Cross-St. Pancras beléptető pontjain alkalmazzák.

    A brit miniszterelnöki hivatal szerint az angol-walesi tiszti főorvos ajánlása az, hogy az érkezők ellenőrzésével teremtsenek "újabb védvonalat" az ebolával szemben.

    A szűrés a Libériából, Sierra Leonéból és Guineából érkezőket érinti. Őket kikérdezik arról, hogy merre jártak az utóbbi időben, kikkel kerültek kapcsolatba és hova utaznak tovább, illetve tanácsokat adnak nekik arra az esetre, ha később észlelnék magukon a betegség tüneteit.

    Indokolt esetben elrendelhetik az e három országból érkező utasok tüzetes orvosi vizsgálatát is.

    A brit egészségügyi minisztérium a hét elején még azt közölte, hogy az alacsony járványveszély miatt nincsenek tervek a beutazók szűrésére. A Downing Street ennek ellentmondó csütörtöki bejelentése szerint azonban a tiszti főorvos álláspontja az, hogy mégis helyénvaló olyan intézkedések foganatosítása, amelyekkel a lehető leggyorsabban kiszűrhetők az esetleg Nagy-Britanniába érkező fertőzöttek. A kormányfői hivatal hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit lakosságot fenyegető járványkockázat továbbra is rendkívül csekély.

    Hirdetések

    Szerbia:  708 embert megfigyelnek

    Minimális a veszély

    Kicsi a valószínűsége, hogy a nyugat-afrikai Ebola-járvány eléri Magyarországot. Csekély a valószínűsége, hogy a járvány eljut Magyarországra>>

    Az Ebola-járvány megelőzése végett egészségügyi megfigyelés alá helyeztek 708 embert Szerbiában. Közülük 92-en a ragálytól sújtott térségből, Nyugat-Afrikából érkeztek az országba - közölte csütörtökön a szerbiai egészségügyi minisztérium.

    Tájékoztatásuk szerint az Ebola-vírus európai megjelenése miatt Szerbiában is szigorítani kell az eddigi megelőző intézkedéseket és figyelembe kell venni az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait.

    A megfigyelés alá vontakat nem különítették el Szerbiában, otthon tartózkodhatnak, ugyanakkor arra kötelezték őket, hogy azonnal jelentsék, ha az Ebola-tünetek bármelyikét - láz, gyomorfájás - tapasztalják magukon. A kórházak a fertőzötteket kötelesek elkülönítőbe helyezni.

    Az egészségügyi minisztérium emellett azt is közölte, hogy az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne jusson be a vírus Szerbiába.

    A Balkánon eddig egy halálos kimenetelű Ebola-gyanús esetet regisztráltak. Macedóniában egy brit férfi halt meg csütörtökön, aki a gyanú szerint az Ebola-vírus hordozója volt.

    Csehország: Nincs Ebola az országban

    Mégsem Ebola-fertőzött az a cseh férfi, akit ezzel a gyanúval kezeltek csütörtök óta egy prágai kórházban.

    "A halálos betegség gyanúját a cseh és németországi laboratóriumokban elvégzett tesztek kizárták" - közölte Roman Prymula, a cseh vakcinológiai társaság elnöke pénteken Prágában.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az 56 éves cseh férfi 22 napja érkezett haza a libériai Monroviából. Magas lázzal csütörtökön szállították kórházba. A férfinél más, Ebola-fertőzésre utaló tünetek nem jelentkeztek, ennek ellenére a tőle vett mintákat cseh és német laboratóriumokban is megvizsgálták.

    "Nagy valószínűséggel maláriában szenved, de más, lázzal járó megbetegedés sem zárható ki" - mondta Roman Prymula.

    A férfinél 17 nappal Afrikából való visszaérkezése után jelentkezett a magas láz. Szeptemberben Pardubicében egy afrikai diákot kezeltek hasonló tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok nála is negatív eredményt hoztak.

    (WEBBeteg/MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ebola - Sierra Leonéban újra felütötte fejét a vírus

    Újabb holttestben azonosították az ebolavírust Sierra Leonéban - közölte csütörtök este a helyi ebolaközpont szóvivője a BBC-vel.

    Meggyógyult a második olasz ebolás beteg is

    Kevesebb mint egy hónap alatt meggyógyult és kedden elhagyta a kórházat az ebolával fertőzött olasz ápoló, aki a járvány második olasz betege volt.

    A római járványközpontba kerül az ebolában megbetegedett olasz ápoló

    Magas lázzal és az ebolajárvány tüneteivel a római járványközpontba szállítják kedden a késő esti órákban azt az olasz ápolót, aki az afrikai Sierra Leonéban betegedett meg. Ugyanitt gyógyították meg az ebolában megbetegedett olasz orvost is.

    Ebola - Nem ebolás a gyanús tünetekkel kezelt szlovén nő

    Negatívnak bizonyult annak a szlovén nőnek az ebolatesztje, akit a betegség gyanújával múlt héten szállítottak magas lázzal a ljubljanai kórházba – közölte a szlovén sajtó hétfőn.

    Nigériai nagykövet: nagyobb erőkre van szükség az Ebola-járvány ellen

    Ternák Gábor kijelölt nigériai nagykövet szerint sokkal nagyobb erőkkel kell beavatkozni a veszélyeztetett nyugat-afrikai országokban az Ebola-járvány elleni küzdelemben.

    Ebola: a hazai járványügyi szakemberek annak ellenére felkészültek, hogy minimális a betegség behurcolásának esélye

    Európában eddig egyetlen Afrikából visszatérő utas esetében sem igazoltak Ebola-fertőzést. Rendkívül alacsony a kockázata annak, hogy az Ebola-láz kórokozója Magyarországra kerüljön. Akkor sem kellene azonban a nyugat-afrikaihoz hasonló járványtól tartani, ha ez mégis megtörténne.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA