HIV-gyógyszerek hatására emelkedett a várható élettartam Dél-Afrikában

MTI
megjelent:

HIV-gyógyszerek hatására emelkedett a várható élettartam Dél-Afrikában. A most közzétett adatok szerint az országban kilenc évvel nőtt a születéskor várható átlagos élettartam az egy évtizeddel korábbihoz képest - írja a BBC.

Az ország statisztikai hivatalának éves demográfiai jelentése szerint a dél-afrikaiak várható élettartama a férfiak esetében 59,1 évre, a nők esetében pedig 63,1 évre nőtt. A mindkét nemre vonatkozó összesített adatok azt mutatják, hogy a várható élettartam egy évtized alatt 52,2 évről 61,2 évre emelkedett.

Dél-Afrika - ahol a statisztikák szerint az 54 milliós lakosság 10,2 százaléka HIV-pozitív - rendelkezik a világ legnagyobb antiretrovirális (AIDS-ellenes) gyógyszeres programjával. A dél-afrikai statisztikai hivatal munkatársai szerint a HIV-pozitív személyek hozzáférése az AIDS-ellenes gyógyszerekhez az egyik fő oka a várható átlagos élettartam látványos növekedésének. Második okként a statisztikusok a csecsemőhalandóság visszaszorulását jelölték meg.

Az AIDS-ellenes program egy része a HIV-fertőzés anyáról gyermekre való átadásának megakadályozására és a betegség korai diagnosztizálására irányul. A mostani jelentés szerint a program hatására a csecsemőhalandóság is visszaesett. Míg korábban 1000 élveszületésre 58 csecsemőhalálozás jutott, ez a szám a mostani adatok szerint 34-re csökkent.

A statisztikai hivatal vezetője szerint az orvostudomány fejlődésével további növekedés várható a dél-afrikaiak átlagos élettartamában.

Új irányelvek az AIDS kezelésére

A HIV-fertőzöttek korábbi kezelési irányelveinek módosításával, jelentős egészségügyi és gazdasági javulás érhető el kanadai kutatók matematikai modellvizsgálata szerint, amelynek eredményeit az International AIDS Society hozta nyilvánosságra. Új irányelvek az AIDS kezelésére.

(MTI; Forrás: https://www.bbc.com/news/world-africa-28592255)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.