• AIDS-világkongresszus - kicsalhatja raktáraiból a HIV-vírust egy kemoterápiás szer

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kicsalhatja a szervezetben képzett raktáraiból a HIV-vírust egy rák kezelésére használt szer, ezzel közelebb kerülhet a tudomány a vírus okozta szerzett immunhiányos betegség, az AIDS teljes gyógyításához - mutatták be kutatásaik kezdeti szakaszának eredményeit dán tudósok a Melbourne-ben zajló AIDS-világkongresszuson.

    A HÍV-vírus történelme

    Már több mint 30 éve, hogy orvosok felfedezétk a HIV-vírust, amely betegség mind a mai napig milliós áldozatokat követel szerte az egész világban. Az AIDS történetének fordulópontjai.>>

    A HIV évtizedeken át rejtőzhet a szervezetben, ez a gyógyítást lehetetlenné teszi. Dán kutatók hat páciens részvételével végzett tesztjei szerint kis mennyiségű kemoterápia előcsalhatja a vírust.

    Az antiretrovirális gyógyszerek a kimutatható szint alá csökkentik a kórokozó mennyiségét, ezzel a fertőzöttek életkilátásai közelítenek az átlagoshoz. A HIV azonban "raktárakat" képezhet a szervezetben, saját DNS-ét beépítheti a gazdaszervezetébe, így sem gyógyszerek, sem az immunrendszer nem férhet hozzá.

    Hirdetések

    Ha a gyógyszeres kezelés abbamarad, a kórokozó kitörhet a raktárakból, és új erővel támadhat. A dán Aarhausi Egyetem kutatói a limfóma kezelésére használt kemoterápiás szer, a romidepsin segítségével kísérelték meg a vírus előcsalogatását.

    Sok még a megválaszolatlan kérdés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálatban hat olyan páciens vett részt, akiknek a véréből nem lehetett kimutatni a kórokozót. Három héten át kaptak heti egyszer kis mennyiségű romidepsint. Öt beteg vérében észrevehetően megnőtt a vírus mennyisége.

    "Megmutattuk, hogy ki lehet ugrasztani a vírust a sejtekből, a következő lépés az elpusztításuk lenne. Most a tesztek abba a fázisba érnek, amelyben a romidepsint az immunrendszer erősítésével kombináljuk, esetünkben ez a szer egy norvég fejlesztésű HIV-vakcina lesz" - magyarázta Ole Soogard, a tanulmány egyik szerzője.

    Nem tudni azonban, hogy a HIV-vírust rejtő sejtek mekkora részét aktiválta a kezelés, és azt sem, mely raktárakat érintette. A vírus a vér immunsejtjeiben is rejtőzhet, de nagyobb raktárai vannak a bélben és a központi idegrendszerben, és nem világos, hogy a vérkeringésen alapuló kemoterápia aktiválta-e ezeket.
    (http://www.bbc.com/news/health-28159515)

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Milyen hatással van a szervezetre egy kemoterápiás kezelés?

    A hagyományos kemoterápiás szerek alapvetően sejttoxikusak, tehát nem csak egy bizonyos daganatsejtre, és nem csak a rosszindulatú sejtekre vannak hatással. A kemoterápiás szerek a gyorsan osztódó sejteket veszik célpontba, ebből ered számos, közismert mellékhatásuk is.

    A vastagbélrák kezelése

    A vastagbélrák terápiájának megválasztása minden esetben a daganat helyi kiterjedtségének, valamint a nyirokcsomókban, vagy más szervekben lévő áttéteknek a meghatározása alapján történik: a gyógyszeres kezeléstől a sugárterápián át a különböző műtéti eljárásokig számos eljárás közül választhat orvosa.

    A sclerosis multiplex

    A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.

    A májrák típusai és gyógyítása

    A májrák világszerte a daganatos elhalálozás egyik fő oka. Alapvetően két típusra osztható: a primer és a szekunder altípusokra. A megfelelő kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a daganat jellegének meghatározása.

    Mit együnk influenzajárvány idején?

    Néhány napos diéta nem ártalmas téli vírus- vagy bakteriális fertőzés esetén, vagyis ha valakinek nincsen étvágya, nem kell erőltetni az evést, elegendő a bőséges folyadékfogyasztás.

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA