• A hepatitis C fertőzés már egy nyálvizsgálattal is ellenőrizhető

    Szerző:
    WEBBeteg

    A hepatitis B és C vírusok akár 10-50 évig is lappanghatnak úgy a szervezetben, hogy közben gyakorlatilag semmilyen tünet nem érezhető, mégis a máj károsodását, májzsugort vagy májrákot okozhatnak. A hepatitis fertőzés veszélyeiről és a megelőzés, valamint a felismerés lehetőségeiről Dr. Makara Mihály belgyógyász-hepatológust, a Szent László Kórház főorvosát kérdeztük.

    Miért annyira veszélyes a Hepatitis fertőzés? Miért kell komolyan vennünk a veszélyt?

    Az idült májgyulladást okozó hepatitis vírusok (B és C vírushepatitis) legveszélyesebb tulajdonsága, hogy akár 10-50 éven át lappanghatnak tünet nélkül, mely idő alatt olyan idült gyulladást okoznak, ami májzsugor és végül májrák kialakulásához vezet. Tünetmentesen, vagy olyan jellegtelen tünetek mellett, mint például a fáradékonyság a máj akár 80%-a is elpusztulhat. Ezért fontos, hogy ha laboratóriumi vizsgálat során (vérvétel) többször emelkedett májenzim-értékek jelentkeznek, kérjük háziorvosunkat a hepatitis B és C vírusokat kimutató szűrővizsgálat elvégzésére.

    Hirdetések

    A krónikus vírushepatitis rizikótényezői jól körülhatárolhatók: fokozottan gyanakodni kell a vírusfertőzésre, ha valaki 1993 előtt transzfúziót kapott, vagy egészségügyi dolgozó. A legtöbb hepatitis C fertőzés 1993 előtt keletkezett – mielőtt a transzfúzióba adott véreket szűrni kezdték volna C vírushepatitisre –, majd 20-30 éven át lappangott.

    Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t!


    Gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek okozzák a szexuális úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t. A becslések szerint évente 330 millióan fordulnak orvoshoz nemi betegség miatt. Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t!>>

    A jelenleg ismert fertőzöttek nagy része a 45-65 éves korosztályból kerül ki. A fertőzést napjainkban leginkább tetoválás, vagy intravénás, intranazális droghasználat során lehet megkapni. Előfordulhat családon belüli, illetve anyáról az újszülöttre történő átvitel is.

    A felsorolt kockázati tényezőkkel rendelkező embereknél még enzimemelkedés nélkül is indokolt vizsgálni a hepatitis B és C fertőzést, mert e vírusfertőzések mellett az enzimértékek nem ritkán normális határon belüliek, de ilyenkor is haladhat előre a májbetegség és a kötőszövet felszaporodása.

    A vírusfertőzés időben történő felfedezésével és meggyógyításával mindez megelőzhető!

    Hány Körülbelül hány ember fertőzött ma Magyarországon hepatitis vírussal?

    Magyarország lakosságának 0,7%-a fertőződött hepatitis C vírussal, míg kb. 0,5%-a hepatitis B vírussal. Országosan összesen nagyjából 100 000 fő érintett; közel felük nem is tud róla. Az elmúlt 10 évben 22 000 új hepatitis C vírusfertőzést regisztráltak, ebből 7 000 fő részesült kezelésben, s „csak” 3 500-an gyógyultak meg teljesen. 2013 májusától hazánkban is elérhető új terápiával a gyógyultak száma várhatóan növekedni fog, olyanok is kaphatnak új esélyt, akik a korábbi kezelésekre nem, vagy csak részben reagáltak.

    Milyen típusai vannak a hepatitis fertőzésnek, és mi jellemző az egyes típusaira?

    A-hepatitis: A hepatitis fertőzések legenyhébb formája, rossz higiénés körülmények következtében terjedhet. Létezik ellene védőoltás. Az E hepatitisz is igen hasonló.

    B-hepatitis: DNS-vírus. Kezeletlen krónikus hepatitis B fertőzés esetén megnövekszik a májzsugor, májrák kialakulásának esélye. Vérrel, testnedvekkel (tehát szexuális úton is!) terjed. Létezik ellene védőoltás, a serdülőket 14 éve kötelezően oltják. A D, avagy delta vírus a B vírussal társulva okoz csak betegséget.

    C-hepatitis: Vérkontaktus útján terjed, napjainkban kiemelten az egészségügyi dolgozókat (tűszúrásos balesetek) és az intravénás, intranazális kábítószer fogyasztókat, valamint a nem megfelelő körülmények között tetoválást készíttetőket (a vírus a festékben is életképes marad) veszélyezteti, azonban 1993 előtt bárki megkaphatta vérkészítmény, vérátömlesztés útján. Csendes gyilkos: akár 50 évig is lappanghat jellegzetes tünet nélkül, a májrákok kialakulásának közel 70 százalékáért tehető felelőssé.

    Hol tart a védekezésben és a megelőzésben a magyar lakosság?

    A hepatitis B vírusfertőzés elleni oltással e betegség megelőzhető, és a serdülőket 14 éve oltják. Az 1986 előtt születettek azonban csak kivételesen kaptak oltást, így nekik a védőoltás beadása indokolt, az oltásnak ellenjavallata, veszélye gyakorlatilag nincs. A védőoltás A és B vírushepatitis ellen kombináltan is elérhető.

    A hepatitis C vírusfertőzés ellen nincs, és a közeljövőben nem is várható védőoltás, így a fertőzés megelőzéseként a vérkontaktus kerülése javallott.

    Mit tehetünk a Hepatitis fertőzés megelőzése érdekében?

    Az A és B hepatitis elleni védőoltás mindenkinek javasolt. E mellett kerülendő a közös tű, borotva, fogkefe, manikűr-készlet használata, a piercingek egymás közötti cserélgetése, valamint a megfelelő védekezés nélküli (gumióvszer) szexuális kontaktus.

    Hova lehet fordulni, ha úgy érezzük, van esély arra, hogy megfertőződtünk?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha a korábban említett rizikótényezők közül akár egy is fennáll, érdemes a háziorvostól hepatitis B és C vírusokat kimutató szűrővizsgálatot kérni. Ma már magánorvosi rendelőkben elérhető a hepatitis C vírusfertőzést kimutató nyálteszt. Ez egy egyszerű nyálvizsgálattal 20 perc alatt ad megbízható eredményt a fertőzöttségről.

    Amennyiben e tesztek pozitív eredményt hoznak, úgy a háziorvos a területileg illetékes hepatológiai centrumba (a centrumok listája megtalálható a Májbetegekért Alapítvány honlapján: www.majbeteg.hu) utalja a beteget, s ott megkezdődhet a szakszerű gondozás.

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Herpesz az orron - Mi a teendő?

    Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

    Májgyulladás - Okok, tünetek és kezelés

    Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás a leggyakoribb. A betegségnek van akut és krónikus formája.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    A hepatitis E-fertőzés kezelése és megelőzése

    Cikkünkben a hepatitis E-fertőzés diagnosztizálásáról, a betegség lefolyásáról, kezeléséről és a megelőzési lehetőségekről olvashat.

    Hepatitis C - akár 2-3 hónap alatt meggyógyulhat a beteg

    Mintegy 70 ezren szenvednek idehaza Hepatitis C-ben, ám az érintettek csaknem fele nem is tudja, hogy fertőzött, miközben másoknak is tovább tudja adni a kórt – ismertette Dr. Werling Klára. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense.

    A norovírus-fertőzés kialakulása, rizikófaktorai és megelőzése

    A norovírus-fertőzés egy akut gyomor-bélrendszeri megbetegedés, melyet az azonos nevű vírus okoz. Heves hányással és erős hasmenéssel jár. A panaszok többnyire néhány nap alatt maradandó károsodás nélkül lecsengenek, azonban kisgyermekekre és idős emberekre nézve veszélyes lehet a vele járó nagymértékű folyadékvesztés miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA