A hepatitis C fertőzés már egy nyálvizsgálattal is ellenőrizhető

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A hepatitis B és C vírusok akár 10-50 évig is lappanghatnak úgy a szervezetben, hogy közben gyakorlatilag semmilyen tünet nem érezhető, mégis a máj károsodását, májzsugort vagy májrákot okozhatnak. A hepatitis fertőzés veszélyeiről és a megelőzés, valamint a felismerés lehetőségeiről Dr. Makara Mihály belgyógyász-hepatológust, a Szent László Kórház főorvosát kérdeztük.

Miért annyira veszélyes a Hepatitis fertőzés? Miért kell komolyan vennünk a veszélyt?

Az idült májgyulladást okozó hepatitis vírusok (B és C vírushepatitis) legveszélyesebb tulajdonsága, hogy akár 10-50 éven át lappanghatnak tünet nélkül, mely idő alatt olyan idült gyulladást okoznak, ami májzsugor és végül májrák kialakulásához vezet. Tünetmentesen, vagy olyan jellegtelen tünetek mellett, mint például a fáradékonyság a máj akár 80%-a is elpusztulhat. Ezért fontos, hogy ha laboratóriumi vizsgálat során (vérvétel) többször emelkedett májenzim-értékek jelentkeznek, kérjük háziorvosunkat a hepatitis B és C vírusokat kimutató szűrővizsgálat elvégzésére.

A krónikus vírushepatitis rizikótényezői jól körülhatárolhatók: fokozottan gyanakodni kell a vírusfertőzésre, ha valaki 1993 előtt transzfúziót kapott, vagy egészségügyi dolgozó. A legtöbb hepatitis C fertőzés 1993 előtt keletkezett – mielőtt a transzfúzióba adott véreket szűrni kezdték volna C vírushepatitisre –, majd 20-30 éven át lappangott.

A jelenleg ismert fertőzöttek nagy része a 45-65 éves korosztályból kerül ki. A fertőzést napjainkban leginkább tetoválás, vagy intravénás, intranazális droghasználat során lehet megkapni. Előfordulhat családon belüli, illetve anyáról az újszülöttre történő átvitel is.

A felsorolt kockázati tényezőkkel rendelkező embereknél még enzimemelkedés nélkül is indokolt vizsgálni a hepatitis B és C fertőzést, mert e vírusfertőzések mellett az enzimértékek nem ritkán normális határon belüliek, de ilyenkor is haladhat előre a májbetegség és a kötőszövet felszaporodása. A vírusfertőzés időben történő felfedezésével és meggyógyításával mindez megelőzhető.

Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket
Gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek okozzák a szexuális úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t. A becslések szerint évente 330 millióan fordulnak orvoshoz nemi betegség miatt. Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t

Hány Körülbelül hány ember fertőzött ma Magyarországon hepatitis vírussal?

Magyarország lakosságának 0,7%-a fertőződött hepatitis C vírussal, míg kb. 0,5%-a hepatitis B vírussal. Országosan összesen nagyjából 100 000 fő érintett; közel felük nem is tud róla. Az elmúlt 10 évben 22 000 új hepatitis C vírusfertőzést regisztráltak, ebből 7 000 fő részesült kezelésben, s „csak” 3 500-an gyógyultak meg teljesen. 2013 májusától hazánkban is elérhető új terápiával a gyógyultak száma várhatóan növekedni fog, olyanok is kaphatnak új esélyt, akik a korábbi kezelésekre nem, vagy csak részben reagáltak.

Milyen típusai vannak a hepatitis fertőzésnek, és mi jellemző az egyes típusaira?

A-hepatitis: A hepatitis fertőzések legenyhébb formája, rossz higiénés körülmények következtében terjedhet. Létezik ellene védőoltás. Az E hepatitisz is igen hasonló.

B-hepatitis: DNS-vírus. Kezeletlen krónikus hepatitis B fertőzés esetén megnövekszik a májzsugor, májrák kialakulásának esélye. Vérrel, testnedvekkel (tehát szexuális úton is!) terjed. Létezik ellene védőoltás, a serdülőket 14 éve kötelezően oltják. A D, avagy delta vírus a B vírussal társulva okoz csak betegséget.

C-hepatitis: Vérkontaktus útján terjed, napjainkban kiemelten az egészségügyi dolgozókat (tűszúrásos balesetek) és az intravénás, intranazális kábítószer fogyasztókat, valamint a nem megfelelő körülmények között tetoválást készíttetőket (a vírus a festékben is életképes marad) veszélyezteti, azonban 1993 előtt bárki megkaphatta vérkészítmény, vérátömlesztés útján. Csendes gyilkos: akár 50 évig is lappanghat jellegzetes tünet nélkül, a májrákok kialakulásának közel 70 százalékáért tehető felelőssé.

Hol tart a védekezésben és a megelőzésben a magyar lakosság?

A hepatitis B vírusfertőzés elleni oltással e betegség megelőzhető, és a serdülőket 14 éve oltják. Az 1986 előtt születettek azonban csak kivételesen kaptak oltást, így nekik a védőoltás beadása indokolt, az oltásnak ellenjavallata, veszélye gyakorlatilag nincs. A védőoltás A és B vírushepatitis ellen kombináltan is elérhető.

A hepatitis C vírusfertőzés ellen nincs, és a közeljövőben nem is várható védőoltás, így a fertőzés megelőzéseként a vérkontaktus kerülése javallott.

Mit tehetünk a Hepatitis fertőzés megelőzése érdekében?

Az A és B hepatitis elleni védőoltás mindenkinek javasolt. E mellett kerülendő a közös tű, borotva, fogkefe, manikűr-készlet használata, a piercingek egymás közötti cserélgetése, valamint a megfelelő védekezés nélküli (gumióvszer) szexuális kontaktus.

Hova lehet fordulni, ha úgy érezzük, van esély arra, hogy megfertőződtünk?

Ha a korábban említett rizikótényezők közül akár egy is fennáll, érdemes a háziorvostól hepatitis B és C vírusokat kimutató szűrővizsgálatot kérni. Ma már magánorvosi rendelőkben elérhető a hepatitis C vírusfertőzést kimutató nyálteszt. Ez egy egyszerű nyálvizsgálattal 20 perc alatt ad megbízható eredményt a fertőzöttségről.

Amennyiben e tesztek pozitív eredményt hoznak, úgy a háziorvos a területileg illetékes hepatológiai centrumba (a centrumok listája itt található) utalja a beteget, s ott megkezdődhet a szakszerű gondozás.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.