• Egészségügyi államtitkárság: lesznek HIV-megelőző programok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az európai uniós HIV/AIDS-megelőző programokra való pályázathoz szükséges önerőt nem tervezték be az egészségügyi költségvetésbe, de a prevenciót végző civil szervezetek számára van pályázható forrás - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága csütörtökön az MTI megkeresésére.

    A Népszava csütörtöki számában írt arról, hogy többmilliós támogatástól esnek el a hazai HIV-megelőző programok, miután Szócska Miklós államtitkár úgy döntött: Magyarország nem vesz részt az Európai Unió hároméves programjában. A lap utalt arra, hogy két hete indult el az unió hároméves HIV-prevenciós programja, az IQhiv, amelyből Magyarország szinte egyedüliként marad ki az uniós tagállamok között. A magyarországi pályázat egyik előkészítője, Újhelyi Eszter a Népszavának azt mondta: az államtitkár nem írta alá a szándéknyilatkozatot.

    Hirdetések

    Az önerő nagyságának megfelelő támogatás igényelhető

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egészségügyi államtitkárság közölte, az EU 2011-es pályázati felhívása szerint a HIV/AIDS -prevenciós programban a pályázók akkora pénzösszegű támogatást igényelhetnek, amekkora önrészt vállalnak. A pályázathoz szükséges hazai önerőt az ágazati költségvetésbe nem tervezték be. Így az uniós programban való részvételhez szükséges önrészt csak a HIV/AIDS-prevenciót végző civil szervezetek számára kiírandó pályázati keretből tudták volna biztosítani.

    A közlemény szerint az államtitkárság fontosnak tartja támogatni a hatékony megelőzést, és kiemelt célja, hogy ez a rendelkezésre álló támogatási keret valamennyi HIV/AIDS-prevenciót végző civil szervezet számára elérhető legyen. Ezért az év elején ki is írták a pályázati felhívást.

    Hozzátették: folyamatban vannak olyan uniós támogatásban részesített pályázatok, amelyek HIV/AIDS-prevenciós tevékenységeket is támogatnak, és készül az új nemzeti HIV/AIDS szakpolitikai program is.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    Vita a körülmetélés körül

    A körülmetélés (circumcisio) talán az egyik legrégebbről ismert sebészeti beavatkozás. A zsidók vallási szertartásként végzik, a muszlimok körében a lelki megtisztulást jelenti. Az előnyéről, hátrányáról szóló viták időről-időre napirendre kerülnek orvosi és laikus körökben egyaránt.

    Tudnivalók a HIV-fertőzésről

    Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

    Infektológus: Magyarországon nem nőtt ugrásszerűen a HIV-pozitív betegek száma

    Az elmúlt években Magyarországon a régió számos országával szemben nem nőtt ugrásszerűen a HIV-fertőzések száma, a kiszűrt HIV-pozitív betegek több mint 90 százaléka pedig korszerű kezelésben részesül Szlávik János infektológus szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA