Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
megjelent:

A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszer­biztonsági kérdéseket is felvetnek. - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Szennyezett víz lepheti el a kertekben, földeken meg­termelt, beérő zöldségeket, gyümölcsöket, veszélyeztetheti a kutak vízforrásait, és az alacsonyabban fekvő területeken szennyeződhetnek a háztartások élelmiszer-készletei. A szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat.

Az aláb­biakban összegyűjtött legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályokat, az ártereken élő ma­gánszemélyek, magánháztartások figyelmébe ajánljuk.

Árvíz előtt

Ha lakását, házát árvíz, feljövő talajvíz fenyegeti, lehetőleg helyezze az élelmiszereket, étel­készítéshez használt eszközöket, hűtőszekrényt biztonságba, olyan magasra, amit az emel­kedő vízszint valószínűleg nem ér majd el. A tartós, nem konzerv élelmiszereket tegye még külön vízzáró csomagolásba is.

A hűtőszekrény tovább megtartja a hideget, ha tesznek bele előzetesen a mélyhűtőben jéggé fagyott termékeket pl. lefagyasztott dobozos, műanyag flakonos üdítőt vagy jégakut. Tegyen hőmérőt is a hűtőbe, mélyhűtőbe, hogy később a hőmérsékletet ellenőrizni tudja.

Árvíz alatt

Árvíz és fertőzésveszély

Az áradó víz házakat, gazdasági épületeket, ipari létesítményeket rombol és magával sodor állati tetemeket, vegyszereket, kommunális hulladékokat, árnyékszékek és szennyvízgyűjtők tartalmát. Árvíz idején ingatlanjaink, vagyontárgyaink mentésén túl, fontos feladatunk, hogy védjük és megőrizzük saját magunk és a környezetünkben élők egészségét. Árvíz - Fertőzésveszély és megelőzés
  • Fordítson fokozott figyelmet az élelmiszerek megfelelő, száraz helyen történő tárolására, az ételek biztonságos elkészítésére és alapos hőkezelésére. Az ételeket alaposan süsse, főzze át fogyasztás előtt. A sütés-főzés akkor alapos, ha az étel felforr, és belseje is eléri a 75 ˚C fokot (ételhőmérővel is ellenőrizhető). A gyakori kézmosás is fontos!
  • Ne fogyasszon olyan élelmiszert, melyet az árvíz, feltörő talajvíz szennyezhetett. Ha két­ségei vannak, dobja ki!
  • Ne igyon bizonytalan tisztaságú vizet! Ha lakhelyén nem áll rendelkezésre biztonságos ivóvíz, fogyasszon palackozott vizet vagy főzzön teát. Sütéshez, főzéshez, konyhai mun­kához is csak tiszta ivóvizet használjon. Ha más lehetőség nincs, forralja a vizet legalább egy percig, majd hűtse le.
  • Az árvíz áramkimaradást okozhat. Ne nyitogassa szükségtelenül a hűtőszekrény ajtaját. Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőnél ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmér­séklet. Ezen időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmele­gedni, ami lehetőséget ad a kór­okozóknak az elszaporodáshoz. Az áramellátás rendeződését követően hőmérővel ellenőrizze a hűtőszekrény belső hőmérsék­letét, ami még akkor elfogadha­tó, ha nem haladta meg az 8 ˚C fokot.
  • A mélyhűtőben tárolt élelmi­szerek, ételek biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen, ha belsejükben még érezhető­en jégkristályok vannak. Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket nem szabad felhasználni.

Árvíz után

  • Az elöntött házak konyhaterei, raktárai – a többi helyiséghez hasonlóan – az ár levonulá­sa után csak alapos takarítás és fertőtlenítés után vehetők újra használatba élelmiszertá­rolás, ételkészítés helyszínéül. A takarítást kesztyűben végezze, és utána mosson kezet.
  • Az ételkészítéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan mossa el, öblítse le, fertőtlenítse. A tisztításhoz használjon ivóvíz minőségű vi­zet és zsíroldó szert, fertőtlenítéshez hypós oldatot (10 liter vízre 2 dl háztartási hypo, 5 perc behatási idő) vagy egyéb fertőtlenítőszert, a használati utasítás szerinti mennyi­ségben. A konyhai eszközök forralással, kifőzéssel is fertőtleníthetők. Azokat az eszközö­ket, melyek biztonságosan nem fertőtleníthetők vagy nem főzhetők ki, dobja ki.
  • Az eredeti, sértetlen, vízzáró csomagolású élelmiszerek (pl. konzerv, fémdoboz, üveg, műanyag palack stb.) külső felszínük lemosása, fertőtlenítése, öblítése és szárítása után felbonthatók, fogyaszthatók. A fertőtlenítés előtt távolítsa el róla a leváló, átázott címkét. Ha a címkét eltávolította és a terméket csak később fogyasztja el, ne feledje el ráírni, mit tartalmaz, és meddig fogyasztható.
  • Az árvíz által érintett kartondobozos, papír-csomagolású, celofánnal, fóliával fedett élel­miszerek, házilag készített befőttek nem biztonságosak, nem használhatók fel. Ez vonat­kozik az árvízzel elárasztott, csavarzáras üvegben házilag eltett befőttekre, ivólevekre is.
  • Az elárasztott kertben beérő zöldségek, gyümölcsök szennyezettek lehetnek, különösen a zöldségek, bogyós gyümölcsök veszélyeztetettek. Azt a zöldséget, gyümölcsöt, mely­nek érése az árvíz idejére esett, és amelyet az árvíz elért, nem szabad felhasználni. Ha a termék az árvíz idején még éretlen, beérés után (ha az érés legalább két héttel az árvíz levonulása után várható) alaposan tisztítás, mosás, hámozás után fogyasztható. Árvíz ál­tal érintett, nehezen tisztítható, nem hámozható gyümölcsöt (pl. eper, málna) nyersen semmiképp se fogyasszon. A zöldségféléket hámozás, hüvelyezés (pl. zöldborsó) előtt alaposan mossa meg.

Különös gondot kell fordítani a gyermekek, betegek, idősek biztonságos élelmiszerrel történő ellátására.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, láz­zal járnak. Aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!

(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.