• Madárinfluenza - Szárnyasok keveredése hozhatta létre Kínában a H7N9-es mutációt

    Szerző:
    WEBBeteg

    Dél-koreai vándormadarak és kínai szárnyasok keveredésének a következménye lehet a madárinfluenza H7N9-es típusának a kialakulása, amely Kínában eddig hét halálos áldozatot követelt - vélik a Kínai Tudományos Akadémia kutatói.

    Az akadémia szaklaboratóriuma szerint az embereken korábban nem kimutatott vírus genetikai mutáció révén jött létre, amelyet a Dél-Koreából a Jangce-folyó környékére vándorló madarak, valamint a helyi kacsák és csirkék érintkezése alakított ki. A szervezet a kínai Cajhszin gazdasági és pénzügyi magazin által idézett jelentése szerint a H7N9-es típusú madárinfluenza nyolc génjéből egy - az N9-es - megegyezik a korábban Dél-Koreából származó vadmadarakban találttal, míg az H7-es gént a kelet-kínai Csöcsiang tartomány kacsaállományában mutatták ki. A többi hat gén egy másik típusú madárinfluenzából, a H9N2-es törzsből származik, ezeket Sanghaj, Csöcsiang és Csiangszu tartományok csirkéiben fedezték fel. Az elmúlt hetekben az akadémia által felsorolt mindegyik helyen tapasztaltak H7N9-es fertőzést.

    Hirdetések

    A tanulmány kiemeli: nincs arra utaló bizonyíték, hogy a szárnyasok mellett a sertések is a fertőzés forrásai lennének, a H7N9 ennek ellenére veszélyesnek minősíthető, az ugyanis a madarakról közvetlenül terjed át az emberekre.

    Eddig öt ember halálát okozta a vírus

    A madárinfluenza H7N9-es törzse kedd reggelig 24 embert betegített meg Kínában, közülük heten hunytak el a fertőzés következtében. A legtöbb megbetegedést, szám szerint 11-et a kelet-kínai Sanghaj városából jelentették, ahol öt ember halálát okozta a vírus, az ellene való harc pedig eddig összesen százezer élő szárnyas levágását követelte meg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfőn megerősítette: mindezidáig nem találtak arra utaló jelet, hogy a H7N9-es madárinfluenza emberről emberre terjedne. A hatóságok több csatornán át folytatják az információgyűjtést, a bizottság a mezőgazdasági hatóságokkal együtt figyeli a betegség állatok közötti terjedését, de az emberi megbetegedések forrását is kutatják, az esetleges mutációkat is vizsgálják.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője, Michael O'Leary elismerően szólt a kínai hatóságok erőfeszítéseiről, a két fél között az információcserét és együttműködést kiválónak minősítették, és különösen nagyra értékelték, hogy a kínai vezetés gyors és pontos információt ad a valós helyzetről.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Madárinfluenza: a H7N9 törzs első áldozatai

    Két halálos áldozatot is szedett Sanghajban a H7N9 típusú madárinfluenza: korábban még soha nem volt olyan adat, hogy ez a madárinfluenza-törzs halált okozott volna az embereknél, vagy hogy egyáltalán átterjedt volna rájuk.

    Madárinfluenza a szomszédban - Mekkora a veszély?

    A Duna deltavidékén fekvő apró faluban lévő baromfiállományt leölték, a területet pedig fertőtlenítették. A hatóságok szerint nem áll fenn a fertőzés terjedésének veszélye.

    Halálos influenzatörzs kialakulása lehetséges

    Tudósok arra figyelmeztetnek, hogy erősebb influenzatörzs is kialakulhat, ha a madárinfluenza és a szezonális influenza vírusok keverednek.

    Az első megerősített újvírusos influenza Kínában

    Első ízben erősítettek meg Kínában újvírusos influenzás megbetegedést. Az Új Kína hírügynökség hétfőn az egészségügyi minisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy a beteg egy 30 éves férfi, aki a közelmúltban tért haza az Egyesült Államokból, tanulmányútjáról.

    Megnőtt a csillagánizs iránti kereslet az influenza miatt

    Közel 30 százalékkal emelkedett a csillagánizs nagykereskedelmi ára Kínában, miután kiderült, hogy a dél-kínai Kuanghszi Csuang Autonóm Területről származó fűszernövényből készül az influenza kezelésére használt gyógyszer egyik alapvető összetevője.

    Sertésinfluenza: veszélyesebb, mint a madárinfluenza?

    A sertésinfluenza-járvány kitörése sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint a madárinfluenza, mert könnyen terjed emberről emberre - jelentette ki hétfőn egy ausztrál szakértő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA