• Influenza a rendelőben és az interneten - Itt a járvány!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem kell kétségbeesni.

    Negyven százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel február 4-10 között, mint az azt megelőző héten. Csak ezen időszakban 23 300 új beteg kereste fel a háziorvosát izom- és ízületi fájdalmakkal, orrfolyással, tüsszögéssel. A legtöbbeket az influenza A vírusa betegítette meg. - A legfertőzöttebb területek Győr-Mososn-Sporon, Szabolcs-Szatmár és Baranya megye. A betegek 72 százaléka 34 évnél fiatalabb – számolt be Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Az influenzajárvány miatt pedig egyre több kórházban rendeltek el részleges, vagy teljes látogatási tilalmat is. A folyamatosan frissülő listáról itt tájékozódhat>>

    Hirdetések

    Oltatni sem késő

    Influenza mutációk - Ön tudta?


    A vírus állatok közvetítésével nagyobb genetikai változáson is átesik időnként, ami az ember immunrendszerét felkészületlenül éri. Ezekben a speciális esetekben - az 1918-as spanyolnáthához hasonlóan - sok halálos áldozatot követelő világjárvány indul útjára - a XX. században négy ilyen nagyobb járvány volt.

    Azoknak, akiket még nem ért el az influenza, annak Komáromi Zoltán, háziorvos azt javasolja, leginkább úgy védekezhetnek a vírus ellen, ha „menekülnek” előle. – Ha zárt térben, buszon, munkahelyen azt tapasztaljuk, hogy valaki tüsszent, köhög, a legjobb, ha elkerüljük. A közösségi helyeket, kilincseket és egyéb tárgyakat gyakran fertőtlenítsünk, lehetőleg délelőtt menjünk bevásárolni, amikor kevesen vannak, mossunk gyakran kezet alkoholos kézfertőtlenítővel és szellőztessünk! – mondta a háziorvos.

    A vírus elkerülésének módja lehet még a maszk viselése is. – Azok a pár forintos maszkok, amelyeket a patikákban lehet kapni, csak arra jók, hogy mi ne fertőzzünk meg másokat, a befele igyekvő vírusoktól nem véd. Erre a célra szűrővel ellátott, munkavédelmi maszkot kell viselni – folytatta a háziorvos, aki azt is elmondta: vitaminszedéssel nem, viszont oltással el lehet kerülni a kórt.

    - Az oltás 2 hét alatt ad csak teljes védettséget, addig viszont az immunrendszert olyannyira lefoglalja, hogy a szervezet sokkal fogékonyabb lesz más kórokozókra. Ezért ebben a 2 hétben fokozottan óvjuk szervezetünket! – hangsúlyozta Komáromi.

    Elérte a járvány Heves megyét


    Immár Heves megyében is átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, miután az elmúlt héten 570-en fordultak orvoshoz ilyen tünetekkel - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal médiareferense szerdán az MTI-t.

    Burián Orsolya közölte: legtöbben Hatvan és Füzesabony körzetében betegedtek meg, és a 14 évesnél fiatalabbak a leginkább veszélyeztetettek. Mint elmondta: volt olyan oktatási intézmény - a gyöngyöstarjáni óvoda -, ahonnan a gyerekek több mint 30 százaléka hiányzott.

    Az elmúlt héten az Influenza Figyelőszolgálat háziorvosai két betegtől küldtek be mintát az Országos Epidemiológia Központba virológiai vizsgálatra. Az egyik mintából influenza A vírust mutattak ki - tette hozzá Burián Orsolya.

    (MTI)

    Ha már elkapta a vírust

     Immunrendszerünk erősítése


    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz rész, hanem képes a nem kívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni, illetve számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is termel. A bélflóra megóvása érdekében együnk naponta élőflórás joghurtot és rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt (cékla, retek, brokkoli, alma, déli gyümölcsök.

    A növényekben lévő A- , B-, C-, és E-vitaminok és más antioxidánsok sokkal jobban fokozzák a szervezet ellenállóképességét, mint a vitaminkomplexumok tartalma. Időszakonként ajánlatos valamilyen tisztítókúrát tartani, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesünket megőrizni. Legjobbak a léböjt-kúrák és a különféle zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diéták betartása, akár heti egy alkalommal is.
    Az immunrendszer erősítéséről>>

    A legfontosabb ilyenkor, hogy izoláljuk magunkat, vagyis előzzük meg, hogy másokat is megfertőzzünk. Ha tudunk, aludjunk más szobában, mint a párunk, gyakran fertőtlenítsünk az egész lakásban és szellőztessünk!

    – Ha már megjelentek a tünetetek, többféleképpen is enyhíthetjük azokat. A legfontosabb a lázat csillapítani, folyadékfogyasztással, fürdővel, vagy gyógyszerrel. Óránként 2-2,5 deciliter folyadékot szükséges ilyenkor meginni, a fokozott folyadékbevitel ugyanis segít a vírust „kimosni”. A rossz közérzet és az izomfájdalom ellen is hatásos a folyadék, ugyanis az ilyenkor a szervezetben felhalmozódott toxinokat is segít kipucolni – folytatta a szakértő, aki elmondta, vírusos megbetegedés esetén az étkezésre sem árt odafigyelni.

    – Válasszunk könnyen emészthető ételeket. Ebből sem kell degeszre enni magunkat, inkább 3-4 óránként együnk egy keveset – tanácsolta Komáromi Zoltán. Fontos ilyenkor az ágynyugalom is, de ha egyedül vészeljük át a kórt, akkor ügyeljünk arra, hogy maximum kétóránként felkeljünk inni, ugyanis egy lázzal terhelt 4-5 órás alvás során könnyen ki is száradhatunk!

    Éppen ezért a levegőt is célszerű (sőt, szinte kötelező) párásítani. Ha a szobában teregetünk ki, már jó eredményt éretünk el, de vegyük figyelembe, hogy egy nagy szobába minimum napi két liter vizet kell elpárologtatni. Használjunk torokfertőtlenítőket, s orrsprayokat is bártan, folyadéknak pedig a legjobb a hársfatea mézzel!

    – Orvoshoz akkor forduljunk, ha tüneteink több napon keresztül nem múlnak, vagy ha súlyosbodnak: arcüregünk feszül, mellkasunk fáj, vagy ugatva köhögünk. Ekkor is előbb hívjuk fel a háziorvost, hogy olyan időpontot tudjon nekünk adni, amikor kevesen vannak csak a rendelőben – mondta a háziorvos, hozzátéve: dolgozni csak akkor induljunk el, ha már nem fertőzünk, és jó eséllyel a betegségben meggyengült immunrendszerünk sem kap már el egyéb nyavalyát. Ez a tünetek teljes elmúlását követő legalább második nap legyen!

    Negyven százalékkal nőtt az influenzások száma


    Negyven százalékkal nőtt az influenzások száma Negyven százalékkal többen, 23 300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel az elmúlt héten, mint az azt megelőzőn - közölte az Országos Epidemiológiai Központ szerdán az MTI-vel.

    A közlés szerint a betegek korosztályi megoszlásában nincs eltérés a korábban jelentettekhez képest, még mindig a gyerekek és a fiatal felnőttek közül betegednek meg a legtöbben.

    A legtöbben Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyében betegek. A tájékoztatás szerint a virológiai vizsgálatok mind az influenza A, mind az influenza B vírust kimutatták.

    (MTI)

    Merre jár a Google szerint a járvány?

    A Google szakemberei rájöttek, hogy az emberek milliói szerte a világon hétről-hétre egészségügyi információkat keresnek az interneten. Ahogyan az várható, az influenzaszezonban több influenzával kapcsolatos, az allergiaszezonban több allergiával kapcsolatos, nyáron pedig több leégéssel kapcsolatos keresést végeznek.

    Influenza világtrendek

    Trendek a neten - Azaz a járvány terjedése lekövethető a keresőkben

    Top 10 keresőszó, influenza

    A keresőben tárolt tendenciákat követve bárki akár a jelenlegi, akár az évekkel ezelőtti trendeket megnézheti.

    Érdekes összehasonlítani, hogy mely évben mikor kezdődött, mikor volt csúcspontján, vagy épp mikor ért teljesen véget a hazai influenzajárvány. Emlékszik például, hogy a 2009-2010-es szezonban november utolsó és december első hetében volt a legintenzívebb az influenza-járvány? Nézzen utána Ön is>>

    Bár a WEBBeteg.hu nem rendelkezik a Google méreteivel, sem látogatószámban sem a szerkesztői gárda nagyságának terén, mégis tagadhatatlanul az ország második legnagyobb egészségügyi honlapja, így a statisztikánkat kissé górcső alá véve, mi is láthatjuk, merre is jár az influnenza, mikor kerestek rá a legtöbben az influenzával kapcsolatos kifejezésekre portálunkon. A WEBBeteg.hu statisztikáját vizsgálva, hamar kiderül, hogy az idei évben vasárnap, azaz február 10-én kerestek nálunk eddig legtöbben az influenzával kapcsolatos cikkekre.

    Talán ennél is érdekesebb adat, hogy mi érdekli azokat, akik beírják a keresőbe az inflenzával kapcsolatos kifejezésüket és a WEBBetegen találnak rá találati oldalt, illetve választ a kérdésükre. A mellékelt fotón látható az elmúlt hetek tíz legnépszerűbb influenzával kapcsolatos keresési kifejezése. S, hogy látogatóink ne maradjanak válasz nélkül, igyekeszünk, minden különböző kulcsszó mellé egy-egy hasznos cikket ajánlani:

    (WEBBeteg/Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Influenza - Romániában megduplázódott a halálos áldozatok száma

    Újabb nyolc influenzás beteg halt meg az elmúlt tíz napban Romániában, ahol így 16-ra emelkedett a ragályos betegség áldozatainak száma.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA