• Már lehet oltatni influenza ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Bár az enyhe idő bizakodásra adhat okot, aligha úszhatjuk meg a valódi őszt, minden szépségével és betegeskedésével együtt. Még mielőtt azonban elrohannánk a drogériába a papírzsebkendő készleteket feltölteni, tegyünk egy rövid kitérőt a háziorvosnál, s kérjünk influenza elleni védőoltást!

    Itt van az ősz, itt van újra – s vele együtt az influenza, amire nem lehet elég korán készülni. Bár a vírus még sehol nem jelentkezett az országban, jobb a bajt megelőzni, így az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatalának (OTH) munkatársai már most felhívták a figyelmet a súlyos szövődményekkel járó vírus elleni védekezésre. Ha ugyanis lázat, légszomjat, köhögést és torokfájást érzünk, akkor általában már késő.

    Az influenza cseppfertőzéssel terjed, egy beteg egyetlen tüsszentésével 3 méteres körzetében tud fertőzni. Ha abban az időszakban jelentkezünk a háziorvosnál, amikor már elkezdődött az orrfújásos szezon, már a váróban megfertőződhetünk. Tapasztalatok alapján a világ népességének hozzávetőleg 10 százaléka betegszik meg évente influenzavírus következtében. Kiemelten veszélyeztetettek az idősek, a krónikus betegek, a várandós kismamák és a gyermekek, valamint mindenki, aki zárt légtérben, nagy közösségben dolgozik.

    Hirdetések

    Az idei szezonban 1,3 millió adag vakcina lesz térítésmentesen elérhető október második felétől a különböző rizikócsoportokba tartozó felnőttek számára. Egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységtől szenvedők is részesülhetnek ingyenes influenza elleni védőoltásban. A mikrotűknek köszönhetően az oltóanyag a bőrbe jut, nem az izomba, mégpedig úgy, hogy még a bőrt sem szakítja át, így a vérzékenyeknek semmilyen problémát nem okoz – mondta dr. Ócsai Lajos, az OTH járványügyi főosztályvezetője.

    Komponensek az új vírustörzsek ellen

    Az influenza


    Influenza vagy egyszerű nátha? Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést. Ismerje meg a tüneteket! Az influenza tünetei, szövődményei és kezelése>>

    Az ún. intradermális (higany és tartósítószer-mentes) vakcinából 2000 adag áll rendelkezésre, de nem csak ez a szer adja az idei influnezaszezon újdonságát. Az influneza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul, amihez alkalmazkodni kell. Így az idei, háromkomponensű oltás mindössze egyetlen olyan vírustörzset tartalmaz, ami már tavaly is megtalálható volt a vakcinában. A másik két összetevőt kifejezetten a 2012-13-as szezonra fejlesztették ki a szakértők. A H1N1 egyik változatán kívül – amelyet már tavaly is alkalmaztak – az A típus H3N2 törzse, valamint a B törzs is bekerült a vakcinába. Mégpedig azért, mert ez utóbbi vírus volt a legaktívabb a déli féltekén - Ázsiában és Amerikában is - ahol járvány már lefutóban van, s hamarosan megjelenik az északi féltekén.

    Azoknak sem kell aggódniuk, akik a térítésmentes csoportba nem tartoznak bele. Számukra már jelenleg is kapható a patikákban, 1500-3500 forint között többféle gyártó szere is. Az egyik, vagy másik oltóanyag ugyanazt a védettséget adja, összetételükben azonban némiképp különböznek. Az viszont mindegyikre érvényes, hogy csak recept ellenében kiválthatóak, s minden esetben orvos, vagy egészségügyi dolgozó kell, hogy beadja!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A védettség két hét alatt alakul ki. A járvány a tapasztalatok szerint december elejére ér hazánkba, s 12-13 hétig tart majd. Az oltással kapcsolatos kockázatok pedig bármilyen híresztelésekkel ellentétben, összehasonlíthatatlanul kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések, a szövődmények jelenthetnek – hangsúlyozta az osztályvezető, hozzátéve, azért is fontos a korai oltás, mivel ilyenkor még az oltást akadályozó fertőzések ritkák, s az orvosi várókban sem kell tömegre számítani.

    Az influenza elleni védőoltás megítélése a magyar lakosság körében nem megfelelő


    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az influenza elleni védőoltás megítélése a magyar lakosság körében nem megfelelő. Ócsai Lajos járványügyi főosztályvezető kifejtette, hogy Magyarországon a lakosság 13 százalékának - a krónikus betegeknek és a 65 éven felettieknek - ingyen adják az oltóanyagot. A patikákban pedig mindenki számára hozzáférhető a világ összes gyártójának oltóanyaga 2 ezer és 4 ezer forint közötti áron - tette hozzá. Az oltással kapcsolatos kockázatok nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések okozhatnak. Ócsai Lajos azt is elmondta: évente átlagosan 200 ezer-500 ezer ember hal meg a világon influenza következtében.

    (MTI)

    (WEBBeteg - Kósa Boda Veronika, újságíró)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA