• Futball Európa Bajnokság és Olimpia - Veszélyes fertőző betegségek Európában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Világszerte több mint 900 millió nemzetközi utazást bonyolítunk évente. Az utazás során nem pusztán az utazók változtatnak helyet, hanem velük együtt a legkülönfélébb kórokozók is, éppen ezért az ő egészségügyi védelmük kiemelten fontos.

    A Futball Európa Bajnokság és az Olimpia miatt még nagyobb lesz az utazók száma az öreg kontinensen, ezért várhatóan a szokottnál is kiemeltebb figyelmet kap az utazási egészségügyi felkészülés.

    Hirdetések

    Egészségügyi ajánlások a futballrajongók számára

    Az egészségügyi hatóságok (ECDC) véleménye szerint komoly fenyegetést jelent a sportrajongók számára az idei év két nagyszabású, európai sporteseménye. Az átoltottság alacsony szintje miatt ugyanis könnyen újra felütheti fejét a kanyaró az Olimpián és a Futball Európa Bajnokságon. Az idei év eddig eltelt szakaszában már 6000 kanyaró megbetegedést regisztráltak Ukrajnában, mely az idén júniusban induló EURO 2012, Futball Európa Bajnokság egyik házigazdája lesz. A 2012-es londoni olimpia ideje alatt előreláthatóan 11 millió ember utazik majd Angliába, ami okot ad a komoly elővigyázatosságra csakúgy, mint az EURO 2012 futballrajongóinak magas száma. Az ECDC és az Országos Epidemiológiai Központ is javasolja a játékok helyszínére készülőknek, hogy vegyék fel a kanyaró elleni vakcinát az utazás megkezdése előtt, amennyiben korábban még nem részesültek ilyen oltásban. A fertőzés a szomszédos Romániában is fenyeget, ahol az év első negyedében 1268 beteget regisztráltak.

    Kanyaró megbetegedések száma 100 000 lakosra az EU/EFTA országokban 2012. Forrás

    A kórokozók persze nem válogatnak: bárhol felbukkanhatnak, ahol sok ember -ráadásul a legkülönfélébb országokból- van jelen. Ilyenek például a nagy zenei fesztiválok is, ahol az emberek tömeges jelenléte sokszor elégtelen higiénés körülményekkel társul. Ez rendkívül kedvező a különböző fertőzéses megbetegedések szempontjából. Elsősorban azok terjednek nagyon könnyen, amelyek cseppfertőzéssel, vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe. Ilyen például a hepatitis A is, ami gyakorlatilag egész Közép- és Kelet-Európában elterjedt. Ezért annak is érdemes odafigyelnie, aki nem kimondottan egy tömeges rendezvény kedvéért, hanem csak várost nézni indul külföldre.

     Hepatitis A elterjedése, Forrás

    Mediterrán országokba utazóknak

    Az utazás megkezdése előtt érdemes tájékozódnia a célországban jellemző betegségekről, az aktuális járványokról, és arról, hogy milyen lépéseket lehet tenni a betegségek megelőzése érdekében. A WHO által kiadott legfrissebb, már 2012-es járványügyi térképek alapján bárki megbizonyosodhat afelől, hogy a célországban milyen fertőzéses megbetegedéssel kell számolnia.

    A politikai helyzet miatt Egyiptom, Görögország és Spanyolország helyett sokan új célpontot keresnek a tengerpartra és napfényre vágyó utazók közül. Ennek köszönhetően egyre többen tervezik, hogy Bulgáriában, Horvátországban, vagy Törökországban töltik a szünidőt. Mindhárom ország esetében ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele. A hepatitis A tengeri ételekkel, szennyezett csapvízzel is terjedhet, a hepatitis B szexuális úton, sérülésekkel, piercing berakásával is fertőzhet. Horvátország esetében ezen kívül kiemelten oda kell figyelni a kullancsveszélyre, Törökországban pedig a hastífusz és a járványos agyhártyagyulladás is előfordul. Ha már kapott ezen betegségek ellen védőoltást, akkor is érdemes ellenőrizni az immunitási státuszt az oltási könyv segítségével, mert ezeket az oltásokat időről időre ismételni kell az aktív védelem megtartása érdekében.

    Hepatitis B elterjedése, Forrás

    A megbetegedés kockázata azonban nemcsak attól függ, hogy a betegség jelen van-e az országban, hanem számos más tényezőtől is, mint például az utazó életkora, egészségi állapota, a tervezett útvonal, illetve az utazás időtartama és típusa. A szakember segítségével végzett egyéni kockázatértékelés lehetővé teszi a személyre szabott védőoltási terv kialakítását. Erre bármelyik nemzetközi oltóközpontban van lehetőség.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az utazás tervezése jó alkalom arra is, hogy ellenőrizzük, milyen betegségek ellen oltattuk már be magunkat. Célszerű már 4-8 héttel az utazás megkezdése előtt felvenni a szakemberekkel a kapcsolatot, így bőven lesz arra idő, hogy a megfelelő védettség kialakuljon. Ha az utazásig már nem állnak rendelkezésre hetek, akkor is érdemes lehet konzultálni, hiszen vannak olyan oltások, amelyek gyorsan kifejtik hatásukat, vagy esetleg egyéb módon is lehet a fertőzés ellen védekezni. A megelőzés mindig jobb, és ráadásul költséghatékonyabb is, mint egy esetleges megbetegedés kezelése.

    (utazaselott.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Herpesz az orron - Mi a teendő?

    Herpesz az orron és az orrban is kialakulhat, ami amellett, hogy fájdalmas és kellemetlen, többnyire nagyon feltűnő is. Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy herpesz az orron vagy az orrban alakul ki, és mit lehet ellene tenni?

    Hogyan kerülhető el a herpesz fellángolása?

    Ha valaki egyszer megfertőződött a herpeszvírussal, akkor a vírus már nem irtható ki a szervezetéből. A herpeszvírusok megbújnak az idegdúcokban, és időről időre reaktiválódva a tünetek fellángolását, a herpesz megjelenését okozzák.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA