• Májrákot is okozhat a Hepatitis C

    Szerző:
    WEBBeteg

    Évente hétszáz új, Hepatitis C-vel fertőzött beteget regisztrálnak Magyarországon. Köztük egyre több a fiatal. Becslések szerint összesen 70 ezren hordozzák a vér útján terjedő vírust, ami évekig nem okoz tüneteket. Ha nem kezelik, a betegnél akár májrák is kialakulhat.

    Általában véletlenül, egyszerű vérvétel után derül ki valakiről, hogy Hepatitis C-vel fertőzött, mivel a vírus évekig, akár évtizedekig is lappanghat anélkül, hogy tüneteket okozna. A fertőzés vérrel terjed, ezért a véradókat 1992 óta ellenőrzik. A szakorvos szerint intravénás droghasználattal, tetoválások és testékszerek behelyezésével is elkapható a vírus, de szexuális úton is terjedhet. Szűrőprogram erre a fertőzésre nincs, ahogy védőoltás sincs - számolt be az RTL Klub Híradója.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha nem kezelik, a vírus májgyulladást vagy rákot is okozhat. A Hepatitis C fertőzés körülbelül 60 százalékban gyógyítható teljesen, de akik nem gyógyulnak meg, azok számára is lassul a betegeség lefolyása, és a májrák kockázata is csökken - mondta Nemesi Krisztina, a Szent László Kórház hepatológusa. Az alkohol után egyébként a hepatitis C okozza a legtöbb halálesetet a májbetegek között.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Májgyulladás - Okok, tünetek és kezelés

    Májgyulladást (hepatitis) okozhatnak vírusok, autoimmun betegség, alkohol, bizonyos gyógyszerek és méreganyagok. Világszerte a vírusos májgyulladás a leggyakoribb. A betegségnek van akut és krónikus formája.

    A máj rosszindulatú daganatairól

    Ha májrákról beszélünk, akkor alapvetően el kell különítenünk a máj elsődleges daganatait, melyek a máj saját szöveteiből indulnak ki, és a másodlagos daganatokat, ezek elsősorban az emésztőrendszer daganataiból a véráram útján keletkező áttétek.

    Nagyobb veszélyeztetettséget jelent a hepatitis C-vírusfertőzés, mint gondolnánk!

    Gabriella vállalta a betegségét a nyilvánosság előtt, azért, hogy felhívja a figyelmet a fertőzésveszélyre meg a szűrővizsgálat szükségességére. Gabriellát jelenleg külföldön kezelik, és nemsokára gyógyultnak mondhatja magát.

    A HCV-fertőzés nem csak az érintettnek teher

    A tudományos fejlődésnek köszönhetően a HCV-fertőzés gyógyítható. Azonban ahhoz, hogy sikeres legyen a vírusirtás, a legfontosabb lépéseket a betegnek kell megtennie. A szűrésen való részvétel, majd a betegség diagnosztizálása után a folyamatos együttműködés a hepatológus szakemberrel kulcsfontosságú.

    Hepatitis C

    Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért.

    Számoljunk le egy népbetegséggel!

    A Hepatitis Világnap alkalmából a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete, a Májbetegekért Alapítvány és az Összefogás a Vírusos Májbetegekért Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy minden veszélyeztetett személyt szűrjenek hepatitis C-re, és minden igazoltan hepatitis C pozitív beteg a diagnózis pillanatától legyen jogosult a leghatékonyabb és legbiztonságosabb terápiára, mivel csak így állítható meg a fertőzés terjedése!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA