Keveset tudunk a gennyes agyhártyagyulladásról, és ezért nagy árat fizetünk

WEBBeteg
megjelent:

A Meningitis Világnapján információs oldal és gyűjtés indul. Magyarországon nincs gennyes agyhártyagyulladás járvány, a hatóságok 2011 telén mégis emelkedő, halmozott esetszámot jegyeztek fel.

A betegségben gyermeküket elvesztő szülők és gyermekegészségügyi, védőoltási szakértők úgy döntöttek, hogy összefogással tesznek a meningococcus betegség ellen. A Dr. Nyerges Gábor Alapítvány közreműködésével informálnak.

A bakteriális agyhártyagyulladás kockázata gyerekeknél

A bakteriális agyhártyagyulladással fertőzött gyerekek harmadánál– negyedénél tapasztalható halláscsökkenés – derült ki egy kutatásból. Ez azonban – az esettanulmányok retrospektív felülvizsgálata alapján - megelőzhető a korai, célzott antibiotikum kezeléssel. A bakteriális agyhártyagyulladás kockázata gyerekeknél

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Járványügyi osztálya februárban azt állapította meg, hogy „2011 novembere óta a bejelentett meningitis epidemica megbetegedések száma meghaladta a 2005-2009. évekre vonatkozó megfelelő havi középértéket, 2011. novemberben kétszerese, decemberben háromszorosa volt a havi medián értékének.” A 2011 júliusától 2012 januárjáig tartó időszakban összesen 33 megbetegedést regisztráltak, melyek közül 7 halálos kimenetelű volt. A statisztika súlyát azonban leginkább azok érzik, akik közvetlenül szembesültek a meningitis lehetséges drámai lefolyásával és következményeivel.

Egy eset, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie

A 19 éves Somogyi Bence 2011. december 24-én lázzal és influenzás tünetekkel ébredt, amire édesanyjától lázcsillapítót kapott. Szervezete egy ideig látszólag jól reagált a gyógyszerekre, de a láz másnap kora délután visszatért és erősödő fejfájás is társult hozzá. Édesanyja ekkor az ügyeletre vitte, ahol az ismételt vizsgálatok egy ponton már felvetették az agyhártyagyulladás lehetőségét. Bencét december 25-én délután már meningitis gyanújával kezelték a Neurológiai Klinikán, ahol állapota rohamosan romlott, görcsölt, epilepsziás tüneteket produkált. Késő délután az intenzív osztályra került, ahol alig egy nappal az első tünetek jelentkezése után, operáció közben életét vesztette.

Összefogás a megelőzésért

Az agyhártyagyulladás

Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik. Az agyhártyagyulladás

Bence szülei úgy vélik, ha tisztában lettek volna a betegség gyors felismerésének módjával és a védőoltások létezésével, fiuk most is élhetne. A tragédia arra ösztönözte őket, hogy igyekezzenek minél több fórumon felhívni az emberek figyelmét a meningitisre. Összefogtak a védőoltások ügyének több hazai szakértőjével, hogy együtt tegyenek a meningococcus betegség megismerését segítő információk terjesztéséért. A kezdeményezéshez szakmai segítséget nyújt Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, és Dr. Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó, a Szent László Kórház főorvosa.

A Dr. Nyerges Gábor Alapítvány a Fertőző Beteg Gyermekekért Közhasznú Alapítvány közreműködésével gyűjtést szervez, melynek során a jótékony felajánlásokból a szervezet oltóanyagokat vásárol, és amelyet állami gondozottakat nevelő otthonok, gyermekotthonok lakóinak bocsát rendelkezésére.

Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik

Európában tucatnyi fertőzést terjesztenek a kullancsok. A négy legfontosabb betegség (kullancsencephalitis, Lyme-kór, TIBOLA, nyúlpestis) tüneteiről, lappangási idejéről, kezeléséről és a prognózisáról is bővebben olvashat cikkünkben. Kullancs terjesztette betegségek és tüneteik

(WEBBeteg/ Dr. Nyerges Gábor Alapítvány, a Fertőző Beteg Gyermekekért)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.