• Új vakcina a gyermekkori agyhártyagyulladás gyógyítására

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egyik leggyakoribb típusú gyermekkori agyhártyagyulladás ellen hatékony az új vakcina, amelynek klinikai próbáiról chilei kutatók a The Lancet orvosi folyóiratban számolnak be.

    Mint a BBC hírportálja írta, Nagy-Britanniában évente körülbelül 2 ezer ilyen esetet jelentenek be, főként 5 év alatti gyerekeknél fordul elő a meningitis B típusa.

    A meningitis B kórokozója ellen nehéz egyetlen, univerzális vakcinát előállítani, mert több ezer, egymástól csak kissé eltérő baktériumtörzs okozhatja a betegséget. A meglévő oltóanyagok az agyhártyagyulladást kiváltó baktériumtörzsek közül csak négy-öt ellen kínálnak védelmet.

    Hirdetések

    Csaknem teljes védettség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 4CMenB jelű új vakcinát úgy állították elő, hogy több ezer meningitis B baktériumtörzs genetikai összetételét elemezték azt keresve, hogy milyen közös elemeik vannak, amelyek célpontul szolgálhatnak egy hatékonyabb vakcinának.

    Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy kisgyerekeknél hatékony az új vakcina, a Chilei Egyetem kutatói most a 11 és 17 év közötti korosztálynál vizsgálták hatékonyságát. Megállapították, hogy a védőoltás két adagja csaknem teljes, 100 százalékos védettséget nyújtott azoknak, akiknek beadták.

    A tanulmány chilei szerzői úgy vélik, hogy a védőoltás a vakcinálási program hatékony eleme lehet azokban az országokban, ahol gyakori a meningitis B-vel való fertőzés, így az Egyesült Államokban és Európában is.

    Az agyhártyagyulladás


    Az agyhártyagyulladás a lágy agyburok gyulladásos betegsége. Az antibiotikumok feltalálása előtt a betegség gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű volt. Lefolyás szerint lehet heveny vagy krónikus, illetve a kórokozótól és a szervezet szöveti és sejtszintű reakciójától függően különböző típusú, úgymint gennyes, savós vagy tuberkulózisos eredetű.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Védelem agyhártyagyulladás ellen - Már elérhető a védőoltás

    Már a hazai gyógyszertárakban is elérhető a fertőző agyhártyagyulladás egyik leggyakoribb okozója, a meningococcus B ellen védettséget nyújtó oltás - olvasható a Pfizer közleményében.

    A kullancs egyetlen csípése is súlyos betegséget okozhat

    Érdemes védőoltással védekezni a kullancsok ellen, hiszen a kullancsnak már egyetlen csípése is súlyos betegséget, akár maradandó károsodást is okozhat - mondták el szakemberek egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

    A meningococcus által okozott járványos agyhártyagyulladás megelőzése

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ a sajtóban megjelent hírekre reagálva a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében az alábbi közleményt adja ki.

    A gennyes agyhártyagyulladás tünetei és megelőzése

    A nyári és őszi időszak ritka, ámde igen súlyos betegségei az idegrendszert megtámadó fertőzések, például a gennyes agyhártyagyulladás. A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást sokan ismerik, és sokan be is adatják gyermeküknek vagy maguknak. Tévedés azonban azt hinni, hogy ez az oltás védelmet nyújt a gennyes agyhártyagyulladás egyéb kórokozói ellen is.

    Fertőző agyhártyagyulladásban vesztette életét egy gimnazista

    Fertőző agyhártyagyulladásban halt meg egy budapesti tanuló. Az eset után a diák osztálytársai közül többen is megkapták a betegség elleni védőoltást - adta hírül a Magyar Nemzet.

    A jövő évtől ingyenes lesz a meningitis elleni védőoltás

    A jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni védőoltás - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA